Thajsko - na vlastní pěst
Ahojte,chci letět do Thajska s přítelem,ještě nikdy jsme takto bez cestovky nebyli. Letíme do Bangkoku a pak bych se chtěla s Vámi všemi poradit co navštívit v Thajsku,co opravdu stojí za to,abych mohla naplánovat itinerář.A jak kdo jste po Thajsku cestoval na ruzná místa,čím nejlépe atd.
děkuji Lucie
Ahoj!
Thajsko je krásná a veliká země, bezpečná, přátelská, cenově dostupná a určitě skvělá k návštěvě. Hodně záleží v jakém období jedete, na jak dlouho, s jakým rozpočtem a co vás zajímá, podle toho se dá sestavit nejlepší itinerář a všichni tady ti rádi poradíme. Inspiruj se nějakými cestopisy, co už jsou tady na fóru, nebo třeba na Hedvábné stezce nebo Orbionu. Bangkok je samozřejmě super, pokud poletíte k moři tak si budete vybírat z desítek ostrovů, na severu je zase nedotčená příroda a málo turistů... Každý kout má něco do sebe. Tak napiš nějaké základní parametry...
precitaj si cestopisy a vyber si sama co uznas za vhodne
super cestopis
http://markoff.biz/pivot/entry.php?id=1601
resp. moj ale to je uz starsie (thajsko zacina 46.dnom a potom 91.dnom)
https://www.travelblog.org/Bloggers/baca12/Trips/22377
Zatím jsem se nikde necítil bezpečněji než v Thajsku => na článek z Blesku bych nějak ohled nebral Mimochodem, místní to zřejmě neudělali, osobně jsem byl svědkem toho, že bordel a problémy dělali akorát ožralí cizinci, kteří si pletou Thajsko s levným bordelem a nálevnou (tím nechci říct, že si Chang nedám ). Vůbec bych se TH nebál a v pohodě tam kdykoliv jel (a taky opět v budoucnu pojedu, možná už příští rok). Jak napsal borshop - ujasněte si, jaký máte rozpočet a podle toho si naplánujte cestu. Osobně preferuju místní dopravu (využijte alespoň na část delšího přesunu máístní nízkorozpočtové aerolinky), ale klidně můžu doporučit i místní cestovky (netvrdím, že všechny - je třeba si to obejít), které často nabízí pružnější přepravu do cílové destinace a za srovnatelnou cenu jako bus/vlak. Místní doprava je v TH dobrá a spolehlivá. Když jsem tam byl poprvé, využíval jsem z neznalosti cestovek, později už hlavně kvůli zábavě místní dopravu. Pokud má člověk bágl a není náročný, tak třeba taková 3. třída ve vlaku je zážitek na hodně dlouho
Ahoj, moc bych se chtel zeptat, co mi doporucite jak resit dopravcu zletiste v Bangkoku na Khao San, priletame v 00:20 a to jiz airtrain nefunguje. Jaka je nejsnazsi moznost? A jak je to finance, treba v pripade taxiku? moc dekuju Lucka
Přesně tak, po půlnoci vemte každopádně taxi. Jednou jsem kolem půlnoci použil s kámošem zdarma letištní bus na bus terminál (chtěli jsme ušetřit ), odkud v noci v tu chvíli žádný bus do centra nejel a brali jsme sdílený minivan za 150/osoba - takže ve finále cena jako za taxi, ale delší čas
Taxi berte na "odletech", tuším 4. patro. Jinak dobrá stránka na plánování přesunů po Bangkoku je tady:
http://www.transitbangkok.com/
Skrblíkovský tip na taxi na letišti v Bangkoku (funguje i v jiných destinacích) - jděte před odletovou halu a ptejte se taxikářů, kteří právě někoho přivezli na letiště na odvoz do města - lze si domluvit lepší cenu, pro taxikáře je výhodné, že nemusí čekat a má hned kšeft
Do Thajska jedině s báglem, jinak si to ani nedokážu představit. Na vlastní pěst, je TH jako dělané.
Jinak asi nejlepší online průvodce Thajskem potažmo sevou JV Asií je http://www.travelfish.org (mají i nějaké placené appky pro telefony, ale je v nich obsažen content, který je na webu k dispozici zdarma). Pomocí Travelfishe si lze naplánovat celou dovolenou, ubytování (které často není v žádných rezervačních systémech), atd.
Takže kufr brát nemám pokud chci na jedno místě trávit max 3 dny? Menší bágl nebo krosnu? Co doporučujete?
Krosnu, určitě si tam nakoupíš nějaký oblečení, který nemá cenu tam tahat, protože je tak levný.
Doktore, napis poradne co presne chces, jaky jsi cestovatel, co preferujes, co jsi ochoten snaset, jinak Ti tezko radit Treba ja bych se nikdy s kufrem do Thajska (vlastne ani nikde ) netahal, protoze to neni muj styl a jsem rad pohyblivy v ruznych dopravnich prostredcich. Kdyz jsem jel kdysi poprve do Thajska a Kambodze, mel jsem na mesic 35 l baglik a v nem jeste zastrceny 13" notas, protoze jsem potreboval obcas komunikovat - a vystacil jsem si. Pokud nejsi narocny, moc toho v Asii nepotrebujes, kdyz zjistis, ze neco ano, levne si to dokoupis. Na mnoha mistech funguji levne pradelny, pripadne si triko a tak preplachnes sam. Nekdo jiny zase poteebuje furu veci a doplnku, takze preferuje kufr.
kreditku, maly batuzek, nahradni spodky a jed.
vse ostatni dokoupis na miste za zlomek ceny co u nas a jeste si neco pripadne dovezes jako suvenyr...
a tak to funguje ve vetsine JV Asie
Zdravim. Muzu se prosim zeptat? ma nekdo zkusenost jak to funguje v thajsku ve dnech kolem silvestra? 30,31,1,2. funguje vse jako v normalni dny nebo to maji omezene jako u nas? hlavne doprava me zajima teda... a co primo 31-1 noc v bangkoku? predem dekuji za odpoved a kazdou radu
Z pohledu běžného turisty funguje vše (veškerá doprava, ubytování, stravování, otevírací doby památek, ..) normálně.
Zdravím cestovatelé.
V prosinci odlétám do Thajska a mám v plánu procestovat jak severní tak jižní část Thajka. Z Bangkoku bychom to chtěli vzít šmahem na sever a navštívit jen to nezákladnější (Ayutthaya, Phitsanulok, Sokuthai, Chiang Rai) Tento úsek máme v plánu absolvovat vlaky nebo autobusy. Kdyby měl nekdo podobnou zkušenost z touto trasou, budu velice rád za jakékoliv typy a rady.
Z Chiang Rai přelet do Bangkoku a z Bangkoku na Krabi nebo Phuket. Máme na to 16 dní, tak snad toho uvidíme co nejvíce.
Kdyby někdo měl nějaké info a typy písněte sem nebo na z.slana@seznam.cz Děkuji
Rozhodně bych nejezdil do Ayutthaya i Sukhothai, ale zvolil jen jedno místo, za pár dní budete mít chrámů plný zuby a bude Vám to připadat všechno stejný a z těch dvou míst rozhodně Sukhothai. Jinak v Phitsanuloku toho taky není moc k vidění, to bych mnohem radši, pokud jede na sever, navštívil Chiang Mai. V Chiang Rai stačí max den a k vidění hlavně Wat Rong Khun, kterej je tak 20 km mimo město.
Pokud budete v Ayutthayi, doporučuji najmout si na půl dne auto s řidičem, který s vámi objede všechny hlavní pamětihodnosti. My jsme ho měli za 800 THB (usmlouváno z 1000 THB) na 5 hod. Případný pokus obcházet to pěšky v tom vedru hraničí se sebevraždou...
Tak zrovna v Ayutthaya je auto s řidičem celkem zbytečný myslím, je to tam všechno relativně na malé ploše. Úplně v pohodě se dá objet na skůtru nebo pro sportovce na kole (skůtr tak za 300 THB, kolo 50 THB na den), případně, pokud si netroufáš sám do provozu, tak tuk-tuk. 800 THB je celkem ranec (na Thajsko), navíc tam 5 hodin podle mě není co dělat, ale dle vkusu...
Jinak ale pokud nejsi opravdu znalec historie a nevyžíváš se v jednotlivých historických etapách království, tak Sukhothai je výrazně lepší zážitek po všech stránkách.
Trošku se mi komplikuje dovolená v zimě a tak přemýšlím, že bych vyrazil až v druhé půlce března nebo začátkem dubna. Byl tam někdo v tomto období? Počasí ještě ok nebo už je moc teplo/dusno? High season myslím končí na konci března, ne? Tak nevím, jak s trajektama a dalšíma službama, jestli člověk nebude omezený.
Otázka je, jestli by nebylo lepší to nechat až na listopad/prosinec, i když to se mi moc nelíbí.
A kam chceš jet? V Thajsku je spousta turistů i mimo sezónu a tím pádem i dostatek služeb pro ně k dispozici celoročně. Snad jen s trajekty u Ko Lipe může být mimo sezónu trochu problém. Já bych naopak do Thajska v sezóně kvůli extrémnímu množství turistů ani jet nechtěl.
Každý snáší horko jinak, ale u moře by to snad nemělo vadit. Navíc nejde o čtyřicítky, ale např. o 32°C v dubnu vs. 29 °C v zimě - průměrná maxima třeba na Ko Samui.
byl jsem 3.3. - 5.5. Bylo teplo a svítilo sluníčko. Až ke konci jednou na pár hodin lehce sprchlo na Ko Changu. Pros: zažiješ Songkran Cons: národní parky a hlavně vodopády jsou bez vody. Březen/duben je vpodstatě ideální ;)
Přesný plán zatím nemám, ale původní myšlenka byla cca 3 týdny a místa Chiang Mai, Ko Samui, Ko Tao, Ko Lanta, Ko Kradan, Ko Lipe, Langkawi, na skok bych se chtěl podívat i do Singapuru.
Byl jsem letos leden/únor a s turistama to nebylo až tak strašný i když to vyšlo stejně jako oslavy Čínského Nového Roku. Jen Phi Phi okolo Ton Sai Pier byl masakr, ale tam jsem jen vystoupil/nastoupil na trajekt a jinak se tam nezdržoval.