Cesta legend v Arménii
Vydejte se po „českých“ turistických značkách na Stezku legend do jižní Arménie! Je to asi 150km dlouhý trek kolem Gorisu, Tatevu a Kapanu. Člověk v tísni s partnery tady podporuje odpovědný turismus, který nabízí místním možnosti obživy. Projekt financuje Evropská unie.
Nová turistická trasa v arménském regionu Syunik vede z Khndzoresku až na horu Khustup. Člověk v tísni ji nechal zmapovat a označit pomocí červenobílých značek Klubu českých turistů. Najdete tu nádhernou přírodu, cenné kulturní dědictví a ještě k tomu podpoříte rozvoj této chudé oblasti. Eko-turismus nabízí místním lidem z odlehlých horských vesnic položených na Stezce legend, aby si vydělali nějaké peníze.
Zrovna Tatev byl pro mě (i s lanovkou) největším zklamáním v Arménii. Byla tam i škoda času zajíždět autem. Ještě větším zklamáním byla přítomnost paštik Hame v místních "samoobsluhách".
Jít 150 km trek je něco jiného než dojet na jedno místo autem a zase odjet.
Že zrovna ty nikoho nepodporis taky víme, takže naprosto zbytečný příspěvek úplně mimo téma.
co ja viem Miguelas, za par eur sa zviezt supermodernou lanovkou, jednou z najdlhsich na svete ... jedine co suhlasim ze klastor sam o sebe "nic moc", ale to rovnako aj Khor Virab, tiez vyzera lepsie z dialky s Araratom v pozadi :)
Já psal čistě jen o tom klášteru. Jinak Arménie ok, na treky a hory nevim, to mám raději Gruzii nebo Kyrgyzstán. Jerevan taky moc nemusím, to zlatý Tiflis, Baku nebo Batumi, ale každému se líbí něco jiného.
Hned bych se na takovy trek (spis nejaky kratsi teda) vydal, mame do Armenie namireno v cervenci na 11 dni, ale mam dost velky respekt z tech divokych psu. Aby se z romanticke cesty s pritelkyni nestala nocni mura :-D. Jo, jet v parte vice chlapu, pak si to predstavit umim..
Leoš Literák napsal(a):Pokud se někdo v oblasti vyzná (po svých), co od treku očekávat?
Zástupy těch, kteří se nevyznají. (to chceš :-)) )
Ivo napsal(a):Hned bych se na takovy trek (spis nejaky kratsi teda) vydal, mame do Armenie namireno v cervenci na 11 dni, ale mam dost velky respekt z tech divokych psu. Aby se z romanticke cesty s pritelkyni nestala nocni mura :-D. Jo, jet v parte vice chlapu, pak si to predstavit umim..
V červenci budou psi chcíplý vedrem a vy nejspíš taky. Psů bych se nebál, smrti z žízně ano.
fu v lete v Armensku maximalne niekde k Sevanu. Ved uz v aprili ked sme mali posledny den 25 stupnov to bol hnus, vsade prachu a teplo.
tonic napsal(a):fu v lete v Armensku maximalne niekde k Sevanu. Ved uz v aprili ked sme mali posledny den 25 stupnov to bol hnus, vsade prachu a teplo.
Myslis, ze ani nejaka autoturistika nema smysl?
Letím tam na týden v říjnu, zatím je v plánu Aragac + nějaké treky po okolí, ale tohle se mi hodně líbí.
Ivo napsal(a):[citace="tonic"]
fu v lete v Armensku maximalne niekde k Sevanu. Ved uz v aprili ked sme mali posledny den 25 stupnov to bol hnus, vsade prachu a teplo.
Myslis, ze ani nejaka autoturistika nema smysl?
[/citace] to uz ma vetsi vyznam autoerotika... :-D
no treba si dobre rozmysliet kam v lete ist, ved Armensko ma zmysel kedykolvek. Nam najlepsie bolo v Karabachu, velmi prijemne teploty a krásna krajina. Len to uz teraz nehrozi. Osobne by som to tahal co najvyssie. Mozno ani preto ma ten Khor Virab velmi nezaujal, kedze to tam vsetko bolo len zaprasene a upotene. Na druhu stranu auto ponuka slobodu a lahko upravite itinerar podla potreby.
tonic napsal(a):no treba si dobre rozmysliet kam v lete ist, ved Armensko ma zmysel kedykolvek. Nam najlepsie bolo v Karabachu, velmi prijemne teploty a krásna krajina. Len to uz teraz nehrozi. Osobne by som to tahal co najvyssie. Mozno ani preto ma ten Khor Virab velmi nezaujal, kedze to tam vsetko bolo len zaprasene a upotene. Na druhu stranu auto ponuka slobodu a lahko upravite itinerar podla potreby.
Chapu to tedy tak, ze Armenii bys ani v cervenci nezatracoval? :-) Navic kdyz jsem se k ni proklikal za 20EUR/RT s Wizzairem, to by byla skoda, ale pokud je to nejaky uplny nesmysl, klidne mi to naprimo rekni. Uz ted je tam 35 stupnu..
urcite by som nezatracoval, len hovorim, treba si uvedomit ze Armensko nie je Gruzinsko ale skor taka vysusena nahorna plosina, takze urcite by som sa nejak v mestach dlho nezdrzoval a hladal unik s rastucou nadmorskou vyskou. Podla toho by som volil program a itinerar. By som to tahal k Sevanu a na severovychod krajiny.
Jen kdybych se měl vrátit na začátek diskuze, kde se psalo o financování projektu EU. O tom bych věděl své, z praxe, dokonce z první ruky. Je pravda, že doba covidova tomu lehce udělala přítrž, ale jinak je normálka, že pokud se financuje takový projekt, že předcházejí jednání, pozvání, letenky, čtyřhvězdičkové hotely, to samé i v druhé zemi, seznamování, večeře... Taková malá černá díra. Na podobné projekty pokud nemusím opravdu neprispivam.
Ale jinak Leoši, já ti to nadšení neberu, ani zdejšímu mentorovi Eremimu.
Díky za super informácie. Bol niekto po vojne o karabach na juhu Arménska? Chceme ísť začiatkom mája a máme v pláne ísť na juh a prejsť časť spomínanej stezky s ukončením na hore Khustup. Podľa popisu by to tam malo ok, psy nám snáď dajú pokoj a ten juh vyzerá viac sympaticky než sever. Tak budem rád za nejaké novšie informácie, prípadne tipy. Díky moc :)
nebol som, ale pred januarovou cestou som zistoval ako do karabachu. treba vybavit povolenie na konzulate v Jerevane. vraj aj online by to malo ist, no ktovie. a potom zalezi od chuti ruskych mierotvorcov ci ta pustia dalej. najlepsie tam asi zavolat, poslat mail
Ti budou mít na tebe nejspíš otázku, co si myslíš o speciální vojenské operaci na Ukrajině a podle odpovědi tě buď pustí nebo ne.
Ďakujem, info k návšteve karabachu som si pozeral a vyhodnotil, že v tejto situácii bude lepšie tam teraz neísť. Predpokladám, že zbytok juhu arménska je ok, plánujeme byť v okolí mesta Kapan a vyjsť na horu Khustup.
Povolení k návštěvě Karabachu je takřka nemožné získat, já se o to snažil půl roku neúspěšně. Na Khustup není žádný problém, jen je na jih potřeba jet přes Tatev, hlavní silnici okupuje Azerbajzdan. Jinak je to super hike a nádherné výhledy, doporučuji.
borekj.jan napsal(a):Povolení k návštěvě Karabachu je takřka nemožné získat, já se o to snažil půl roku neúspěšně. Na Khustup není žádný problém, jen je na jih potřeba jet přes Tatev, hlavní silnici okupuje Azerbajzdan. Jinak je to super hike a nádherné výhledy, doporučuji.
Díky za super info :)