Ubytování Madeira
Ahoj cestovatelé, chystáme se poprvé na tři týdny na Madeiru a zvažujeme možnosti ubytování, zda vždy vyjíždět z výchozího bodu po celou dobu, nebo vzít několik postupně okolo ostrova, máte někdo nějakou zkušenost a typ, jak vám to vyhovovalo?
Druhá otázka zní: Nějaký typ na hotel blízko letiště vhodný pro přílet okolo půlnoci jen na přespání do druhého dne? S co nejlepší dostupností u letiště, abychom se zase ráno hned vrátili na letiště do půjčovny aut. Díky :)
Na Madeiře jsem byl dvakrát, ale nikdy ne víc než týden, takže Funchal byl ideální výchozí bod na kratší návštěvu. Ty 3 týdny bych si ale určitě rozdělil a kromě Funchalu zůstal i v jiných částech ostrova.
Meli jsme 14 dni apartman ve Funchalu, vyborna volba, vsude blizko (autem). Na hotel u letiste si to hodte do googlu nebo do bookingu. Nekdo prespava na letisti tech par hodin, nez otevrou pujcovny.
Já když byl na Madeiře (bez auta) ,tak kvůli dopravě jednoznačně základna Funchal - odtud se dá busem dostat prakticky na všechny atraktivní místa.
Plus tedy dvě noci jsem dal v Porto Moníz.
Já se teprve chystám, jedeme na týden a půjčujeme auto, takže se naopak chci úplně vyhnout Funchalu (kdybych byla bez auta odkázaná na autobusy, zůstala bych celý týden Funchal). Mám postupně 2 ubytování, jedno v Machico a druhé v Ponta do Sol. Noc před brzkým ranním odletem The Pallet Guest House s možností pěšky dojít na letiště.
Tiez planujem Madeiru na tyzden, ale az na buducorocnu Velku Noc. Ubytko mam vybrane iba jedno, a to v Ponta do Sol. Zda sa mi to ako idealna volba s dobrou dostupnostou autom na vsetky strany.
My bydleli na kraji Funchalu v té hotelové části a za mě s dopravou v pohodě, nebyl problém nekomplikovane se napojit na dalnici bez nějakých kolon, poloha k ostatním místům na ostrově taky docela vyhodna
Moc se nám líbilo v Machicu, kde jsme strávili první tři dny bez auta. Došli jsme pěšky z letiště, užívali ranní plavání v zátoce(pro nás důležité;-)), velké možnosti nakoupit levné čerstvé ryby, které jsme si dělali na večeři v našem ubytování. Klidné, příjemné městečko, ze kterého jsme vyjížděli autobusem po severovýchodě. Do Funchalu jsme se pak přesunuli, ale příště spíše vynecháme. Machico dáme znovu.
My byli na Madeiře na týden, u letiště by se mi zbytečně přespávat nechtělo. Přiletěli jsme taky o půlnoci, vzali rovnu auto přes Key'n'Go automat a jeli se ubytovat do Santany. Ony ty vzdálenosti nijak velké nejsou.
Další ubytování jsme měli výjimečný, pod 300m ústesem, to musím doporučit! https://fajadospadres.com/faja/
Pak jsme bydleli v Porto Moniz a nakonec ve Funchalu. Ten Funchal bych příště klidně vynechala.
Já jsem tam byl devět dní a spali jsme na více místech, protože i když je Madeira relativně malá, tak ty přesuny autem i tak zabírají docela dost času (a na těch horských silničkách se fakt nedá jezdit rychle).
V Santa Cruz jsem spal v Boutique Hotel Santa Cruz po příletu i před odletem, byl super, ale bohužel (aktuálně) nefunguje. Na letiště to bylo 25 minut chůze, na pláž 2 minuty.
Pak jsme spali přes airbnb v malém hotýlku někde nad Faialem (myslím že https://sanroque.pt/pt/ ), což bylo super pro noční výjezd na východ slunce na Pico do Arieiro + Pico Ruivo a nějaké cesty v okolí (Balcoes, Ribeiro Frio, Penha de Águia a další).
Nakonec jsme byli v Lombada dos Marinheiros, odkud jsme vyjížděli na západ ostrova. Bydleli jsme v https://www.madeiranativemotion.com/ a tam to určitě doporučuju.
Údolí jeptišek jsme dali cestou zpět do Santa Cruz.
Ve Funchalu jsem čas netrávil (jen chvíli na katedrálu, park v centru a nějaké nákupy).