Zdravím všetkých. O mesiac letíme na 4 týždne s manželkou do Indonézie a rád by som sa poradil so skúsenejšími čo nevynechať. Momentálne máme v hľadáčiku Bali, Lombok, Gili Islands, Jakarta, Yogyakarta. Obľubujeme výlety (šnorchlovanie, pamiatky, mestá, príroda, nenáročný trek) no doprajeme si aj oddych na pláži (60%/40%), . Ideálne je pre nás tak 3-4 dni na jednom mieste (už podľa konkrétneho miesta) a potom presun ďalej za objavovaním :) Vopred ďakujem za každý tip ;)  .

Indonesie

Založil ve fóru Co vidět a navštívit

13 reakcí

Zdravím všetkých. O mesiac letíme na 4 týždne s manželkou do Indonézie a rád by som sa poradil so skúsenejšími čo nevynechať. Momentálne máme v hľadáčiku Bali, Lombok, Gili Islands, Jakarta, Yogyakarta. Obľubujeme výlety (šnorchlovanie, pamiatky, mestá, príroda, nenáročný trek) no doprajeme si aj oddych na pláži (60%/40%), . Ideálne je pre nás tak 3-4 dni na jednom mieste (už podľa konkrétneho miesta) a potom presun ďalej za objavovaním :) Vopred ďakujem za každý tip ;)

0

Osobně bych se Jakartě vyhnul. Jinak Indonésie je obrovská, takže opravdu těžko radit. Tam je možností spousta. Já bych to vzal až na Flores, když už budete na Lomboku. Tam bude šnorchlování, pokud můžu soudit, nejlepší. Na Bali bych moc času netrávil. Ale každému se líbí něco jiného.

1 Citovat

Ak budete na Florese tak ostrovy Komodo a Rinca pozriet varany s prespanim na lodi, ja som startoval z Labuan Bajo

1 Citovat

Jak už tady zaznělo, Jakarta za zastávku nestojí, Yogyakarta je dobrá základna na chrámy Prambanan a Borobudur a přímo ve městě palác Kraton. Pak bych nevynechal sopky Bromo a Kawah Ijen (těžba síry) to fakt stojí za to. Pár dnů relaxovat na Bali a Lomboku taky neškodí. Dál doporučuji loď z Lomboku na Flores přes Komodské ostrovy (varani). Z lodi se šnorchluje a zastavuje i na dalších ostrůvcích. A co bych rozhodně nevynechal je ostrov Sulawesi. Jsou tam naprosto úžasné hrobky ve skále a zavěšené rakve, tradiční domy a pokud se zúčastníte pohřebního obřadu, budete mít zážitek na celý život.

2 Citovat

Tak ono zalezi aj kde mate prilet. Ja by som dal za ten cas jeden ostrov a pekne v klude si to uzival.

Bud java a potom uz len relax na gili alebo flores a nazad relax na gili.

Prva varianta kopa ludi,druha prakticky minimum. No a na flores je super potapanie,kurz sa da spravit na pockanie pre odvazlivcov :)

No ale treba kuknut pocasie samozrejme :)

1 Citovat

Ďakujem za všetky tipy :)
Letenky máme do Singapuru, odtiaľ sa chceme presunúť do Indonézie a potom rozumne rozvrhnúť cestu, nakoľko nechceme ostávať len jednom ostrove ale prejsť toho viac..

0 Citovat

Chcete spíš místa s dobrou turistickou infrastrukturou nebo s minimem turistů? Pokud to druhé, nechte si necelé 2 týdny na Flores, jak tu psali další. Když tak rozepíšu podrobněji.

Na úvod doporučuju Yogyakartu, kam já jsem přejel přes den vlakem z Bandungu (tam jsem přiletěl ze Sumatry). Z Jakarty je to vlakem na den už daleko a myslím, že 2 dny ve vlaku je ztráta času (měsíc je na Indonésii málo, takže raději neplýtvat), i když by se dalo jet i v noci. Jinak je lepší letět. Další zastávky Bromo a Kawah Ijen, přejet do Denpasaru a přeletět na Flores. 

Kdyby nebyl čas nebo chuť na Flores, Lombok nabízí sopku Rinjani s jezerem, vodopády a pláže taky. Pokud nejsou Gili zanesené odpadky výrazně víc než dřív (jak jsem četl, ale třeba je zrovna trochu uklidili), na závěrečný relax a šnorchlování (spíš ryby než koráli) budou fajn.

Větším městům v Indonésii je lepší se vyhnout. Jen Yogyakarta je ok a stojí za to kvůli chrámům v okolí. Na vrchol Rinjani ten 2denní trek asi není úplně nenáročný, ale na výhled na jezero v kráteru ano (to jsem zvládl se skupinou dalších v noci bez průvodce, i když oficiální to nebylo, ale zaplacený průvodce ráno nedorazil, tak jsme šli pak v noci sami).

1 Citovat

Najlepšie nejaký ten stred, nepreflaknuté miesta ale taktiež nie úplné odľahlé miesta. Tie treky mi prídu podľa toho čo čítam náročnejšie ale dajú sa aj ľahšie trasy ako pozerám.. ten flores sa nám celkom pozdáva :)  Komodo je najlepšie ísť na viac dní alebo sú tripy aj 1-dňové (ísť viac krát)? Labuan Bajo je dobrý východiskový bod?

0 Citovat

Labuan Bajo je ideální výchozí bod pro NP Komodo. Nevím jak je to se vstupem přímo na Komodo asi před dvěma lety se psalo, že chtějí kvůli masovosti zavést vstupné 1000$. Já byl 2x (2014 a 2018) na ostrově Rinca, kde je údajně větší pravděpodobnost setkání s draky než na Komodo. Při obou návštěvách jsme je viděli z blízka ve volné přírodě i opravdu statné kusy. Je to nepopsatelný zážitek když stojíš 5 m od zvířete, které tě může zabít. Tomu, že by nás ubránil ranger a rozeklanou palicí, jsem tak nějak nevěřil. Na Rinca je to taky blíž (cca 3,5 hodiny), vstupné v roce 2018 bylo 550k IDR. Lodní výlety jsou různé 1,2, ale i třeba deset dnů, ty lodě na vícedenní jsou dost drahé. V Labuan Bajo je spousta agentur co výlety zařídí, náš hotel měl svou loď a dělal si to sám. Pokud máš rád šnorchl, nevynechej ostrovy Siaba Besar (želvy), Kanawa (nádherné korály, spousta žraloků). Celkově NP Komodo je jedno z nejpěknějších míst pod vodou co jsem viděl.

Ještě pokud budeš na Javě, rozhodně nevynechej Bromo a Kawah Ijen, jsou to sice dlouhé přesuny ale stojí to za to. Výstupy nejsou nijak náročné. 

1 Citovat

Gunung Bromo rozhodne taky doporucuju. Nadhera a fyzicky pohodicka.

Pak jeste Sumatra, ale to jak koukam asi nebudete stihat...

1 Citovat

Sumatra je na samostnou cestu a i tak je měsíc málo. Stejně tak Moluky, Raja Ampat, Borneo a další. Asi se většina dá oblétat letadlem za měsíc, ale byla by to hloupost a dnes už by to stálo i spoustu peněz. Z vlastní zkušenosti můžu napsat, že to Bali, Gili, Lombok (jen Rinjani) a pak z Lomboku lodí na Flores (3 dny na lodi a 4 dny na Floresu vlastně jen v Labuan Baju a výlety na Rincu, Komodo atd.) návrat na Bali letecky a pak busem na Bromo  a nakonec pár dnů na severu Bali vyšlo akorát na ten měsíc. Samotný Flores plánuji na samostatnou návštěvu. To samé Moluky. Takže za mě určitě nevymýšlet spoustu ostrovů. Je to pak náročné a člověk víc cestuje než vidí a odpočívá.

1 Citovat

Já bych Bali ani Lombok nezatracovala. Byla jsem tam (mimochodem za nejlepší šnorchlování považuji Nusa Penida, kde, pokud se vám poštěstí, můžete vidět velké manty, a mají tam pěkné proudy, kdy si jen lehnete do vody a koukáte na korály a proud si vás nese.. užasný zážitek), a oba ostrovy jsme objeli na motorkách. Vše bylo dechberoucí, jen musím upozornit, dávejte si bacha na místní policii, která z vás bude chtít vytěžit co nejvíc. Nezapomenout mezinárodní řidičák (stojí pár desítek korun na magistrátu na počkání).

1 Citovat

V labuan bajo zobrat motorku a ist do maumere a odtial mozes letiet nazad na bali a domov.

Ja som to dal busom/stopom, no s motorku mas viac slobody a mozem behnut na rozne opustene plaze

Resp na jave doporucujem dieng

 


screenshot-2024-06-12-11-23-46-027-com-android-chrome.jpg
screenshot-2024-06-12-11-26-20-605-com-android-chrome.jpg

1 Citovat

Labuan Bajo je dobrý výchozí bod jen na výlet na Komodo a další okolní ostrovy, jak je psáno výše. Já tam měl 2denní výlet na lodi se spaním na matraci na horní otevřené palubě jako většina ostatních a bylo to fajn - více viz dále. Na jiná místa na Floresu je třeba popojet, což bych nedoporučoval na skútru (nebo jen pro zkušené). Jezdí tam minibusy nebo sdílené taxíky, které nejsou moc drahé. Níže zkopíruju, co jsem sepsal přímo na Floresu v říjnu 2017 a těsně potom.

Flores je krasny, i kdyz ted ne moc zeleny. Dnes jsem mel asi nejlepsi snorchlovani v dostupnejsich castech Indonesie a byli jsme tam jen tri (+ jina lod s 8 lidmi jinde v oblasti). Znamy majitele ubytovani Sante Sante, kde ted jsem (ja ve stanu na cerne plazi), ktery doprovazi klienty i na Raja Ampat, kde je nejlepsi potapeni z Indonesie (a asi i na svete), ma radeji toto misto 30 km na vychod od Maumere a 15 km na sever lodi jizne od Pulau Pangabatang. Ryby jsou tam jen male, ovsem velke mnozstvi vcetne jinde mene obvyklych klaunu, ale korali jsou vetsinou mekke vsech moznych barev a tvaru, ze jsem to nevidel snad ani v TV dokumentech z potapeni. Mekke korali vidi obvykle jen potapeci a musi si prisvitit. Tady jsou 1-2 m pod hladinou a slunce cely den, v poledne ted temer v nadhlavniku. Snorchlovali jsme 80 minut na velke plose nekdy se slabym a nekdy silnejsim proudem a lod se obcas posunula po proudu. Dalsi 2 mista uz tak mimoradna nebyla. Minusem je hlucna, pomala lod se smradem od motoru, ale prostorna a je to levne. Jeste lepsi je pry Alor, ale tam se musi letet dalsi 2 kratsi useky. Ani jsem o tom nevedel, jel jsem sem puvodne kvuli sopce Egon, kam pujdu zitra.

Flores byl moc krásný, jednoznačně to nejlepší (pozn.: to bylo před Molukami) z celé JV Asie (až na problém Indonésie - odpadky), v něčem mi připomínal Samou - krajina, osídlení jen kolem silnic a těch není moc, částečně lidé a jejich hudba, křesťanství, i když ne tak silné, jen ty černé pláže mají k Samoi daleko, ale na okolních malých ostrovech jsou pěkné. Zelený je i koncem období sucha téměř všude kromě nižších kopců na severu, které jsem viděl první dva dny z letadla, z minidodávky (tzv. Bemo) i lodě. Vzdálenost mezi Maumere, kde jsem přistál, a Labuan Bajo, odkud jsem odlétal zpět na Bali, je 260 km, ale po Trans-Flores Highway je to 530 km (kromě východní části tohoto úseku není jiná silnice ve směru západ - východ), což trvá taxíkem celkem 15 hodin čistého času. Flores má silnice asi nejvíc zatáčkovité, co jsem kdy viděl. Rovné úseky jsou jen občas. Nový Zéland má oproti tomu rovné silnice s občasnými zatáčkovitými úseky. Byl to takový pěkný road trip moderními sdílenými taxíky (až 7-místná japonská auta, 165 Kč za úsek na 3,5 h.) a 2x minibusem (cca poloviční cena) s hudbou, vždy jen s místními a kupodivu se nikomu neudělalo špatně, což se jinak obyvatelům JV Asie občas dělá i na rovných úsecích. Poslední dny mé cesty jsem si ještě intenzivně užil a za 5 dní jsem vystoupil na 4 sopky, když jsem před tím poblíž (pokaždé jinde) přespal. Využil jsem, že jedu v taxi, a nechal si zastavit na pláži s modrými oblázky a u vyhlídky na rýžová pole ve tvaru pavučin, kde na mě ostatní museli počkat 12 minut. Mnoho turistů si platí vlastního řidiče na celý přejezd.

2x to byl jen krátký výstup na sopky po výjezdu na skútru s řidičem pod vrchol (Kelimutu 1600 m n.m. s modrými jezery měnícími barvu a Wawo Muda v 1700 m n.m.) a z toho 1x i sestup zpět do vesnice (to bylo zrovna se sympatickým párem Čechů). 1x mě vyvezl řidič do 800 m, odkud jsem šel do 1600 m na hlučně kouřící Egon, kde jsem byl sám, a pak i téměř sám (tedy s řidičem, který se nekoupal) v termálním potoce na úpatí této sopky v pralese (32 stupňů chladnější potok ohřátý výše a 44 stupňů malý přítok do menší kamenné přehrady pod kaskádou s hloubkou vsedě po krk). Nejhodnotnější, ale nijak zvlášť obtížný (průvodce to šel v žabkách, ale někdy to bylo na hraně přilnavosti i v trekových botách) byl výstup na kouřící sopku Ebulobo 2137 m n.m. z 925 m, kam letos vylezlo jen asi 50 cizinců a občas místní (vracející se skupinu jsem zrovna při výstupu potkal). Průvodce je povinný, ale za pouhých 165 Kč na osobu. Místo kráteru je tam velká mělká rýha a nahoře je i jeskyně, kam by mě bez průvodce nenapadlo vlézt.

Po Wawo Muda jsme se u řidičova strýce posilnili palmovým vínem a vydali se na skútru po úzkých klikatých silnicích z 1600 m do 800 m na vodopád, zpět do Bajawy do 1200 m, kde jsem spal 2 noci, a pak podél úpatí velmi strmé sopky kuželovitého tvaru Inierie do krásných tradičních vesnic Bena a Luba a ještě níže do 400 m n.m. do termálního potoka, kde silný proud, ve kterém není snadné se udržet, nedaleko od pramene má po částečném ochlazení od vlévajícího se běžného potoka do kaskády 37 stupňů. Na Wawo Muda jsem byl sám, ale další místa jsou populární mezi místními i turisty. Za celodenní svezení a průvodcování se platí 165 Kč (to je 100 000 rupií) nebo o něco více, když mluví dobře anglicky, což byl případ mého zkušeného průvodce, tak jsem souhlasil s 215 Kč.

Po večerním příjezdu do Labuan Bajo jsem si hned objednal 2-denní výlet na lodi do NP Komodo na slavné varany komodské a šnorchlování, které patří k nejlepším v Indonésii a tím pádem i na světě. A také na jednu z nejkrásnějších vyhlídek Indonésie na Pulau Padar. V noci jsem při kotvení v zátoce ostrova Komodo za pár minut viděl 6 meteorů, kdy jeden vytvořil čáru o délce Orionu. Na indonéské poměry šlo o velmi kvalitní, pohodlný, bezpečný a povedený výlet za 1480 Kč, jen jsme kromě jednoho rychlého účastníka neplavali s mantami kvůli silnému proudu, vlnám a větru. Viděli jsme ale varana pochodujícího v lese, což se podaří jen části lidí (jinak jsou spíše jen poblíž domů správců parku). Na více času na šnorchlování to chtělo 3 dny, což byla varianta, na kterou jsem už neměl čas. Mnoho lidí jezdí jen na 1-denní výlet nebo na velmi nepohodlnou a nepříliš bezpečnou plavbu mezi Lombokem a Floresem se zastávkami, kdy na tato místa není dostatek času.

 Při letu na a z Floresu doporučuju sedět u okénka s výhledem na sever. Viděl jsem sopky včetně známé Tambory a ostrůvku Sangeang, což je téměř 2000 metrů vysoká kouřící strmá sopka vystupující z moře.

1
13 reakcí