Oslo + Helsinki?
Ahoj, byli jste nekdy v Oslu? Jak se vam mesto libilo a myslite, ze se vyplati ho videt? Popr. vylet spojit jeste s Helsinkama protoze byt celych 5 dni jen v Oslu je mozna prilis? Chtela bych vyjet i z mest ven a videt i nejakou prirodu, je tam neco k videni? Diky!
5 dní je hodně (centrum je malé, zato zajímavý okolí má stovky km), ale spojovat s Helsinkami taky nedává smysl. Mezi oběma metropolemi je spousta zajímavých míst, dle vkusu každého.
Lepší je to spojit se Stockholmem. Každopádně je tu na všechna jmenovaná města obsáhlý průvodce.
Ad Oslo a příroda - stačí dojet metrem linkou 1 na sever a vystoupit někde za Holmenkollenem.
Jinak k tomu kombinování - s Helsinkama proč ne, pokud toužíte vidět Oslo a Helsinki, nebo Vám to dává smysl zkombinovat z hlediska už koupených nebo naplánovaných letenek. Tohle je veskrze dost individuální a pokud neznáme důvod rozhodnutí, nelze to rozporovat. Já jsem třeba kombinoval Gdańsk + severní Norsko, protože byla letenka z GDN do Evenes výrazně levnější než jakákoliv vnitrostátní z OSL :-)
S Helsinkama proto, protože jsme v tomto hl. městě ještě nikdy nebyli a je to také na severu, tak mě to jen tak napadlo… Stockholm a nebo třeba Kodaň už máme prochozenou. Ale klidně uvítám tip na jiné místo které s Oslem zkombinovat v rámci těch 5ti dní 😊 samozřejmě příroda výš na severu Norska mě zajímá hodně, ale to spíš plánujeme někdy naší obytnou dodávkou a rozhodně na dýl.
Ahoj no za mě Helsinky jedno z nejméně zajímavých měst kde jsem kdy byl. Na jednodenní otočku lodí z Talinnu je to ok, ale že by dávalo smysl tam cíleně letět, to si nemyslím. To město nemá žádné historické centrum, je tam jedno náměstí s kostelem a to je vše. Po pár hodinách nebudeš vědět co tam dělat a žádný útěk do hor jako v Oslu tam není. Zároveň ceny všeho jsou astronomické, ale to v Oslu taky.
Jo, jeden celý den v Helsinkách stačí. Včetně cesty na Suomenlinna, což teda při pěkným počasí je moc příjemný místo.
Tromso nebo Bergen. Z Osla se dá do Bergenu vlakem přes jednu z nejkrásnějších železnic Bergensbanen.
Tak i v Helsinkách se dá najít pár dalších zajímavostí..za mě tipy kromě Suomenlinny: budova hlavního nádraží, budova pojišťovny Pohjola na Aleksanterinkatu, Skalní kostel. Ale taky bych spíš doporučil kombinovat s nějakým dalším norským městem. Kromě Bergenu např. Trondheim