Železnice na Filipínách
Na začátku roku 2026 se chystám podívat na Filipíny. Ale za účelem, který se blbě hledá - Rád bych si tam projel aktuální zbytky železnice. Krom těch zatím ještě provozovaných (Manila - Calamba a Legaspi - Sipocot) bych rád viděl i nějaký ten "punk" v podobě samodomo taxíků na v současné době neprovozovaných úsecích. Jenže těch je několik stovek kilometrů... Nemáte někdo nějaké informace, kde by se na ně dalo nejsnáze narazit, popř. cokoliv, co by usnadnilo najít jejich výskyt?
Legazpi-Naga se nejezdí (dotazováno minulý měsíc přímo na nádraží), opravy se aktuálně nekonají, a neví se, kdy/jestli budou. Dlouho jim to nevydrželo.
Jezdí se prý Naga-Sipocot (ale to nemůžu fyzicky potvrdit).
Díky za aktuální info. Situaci se sažím přes net už nějaký čas monitorovat, takže jsem si z toho udělal názor, že pokud se něco nějak zprovozní, obvykle se jezdí do první nehody - problému. Na netu se o tom člověk dozví až se zpožděním. O to víc se tam chci podívat a tenhle provoz zažít a zdokumentovat. Nemáš ještě nějaké zprávy popř. kontakty, kde by se dalo zjistit víc? Zejména o lokalizaci té samodomo přepravy? Dík.
Jako všichni pozemní dopravci v PH maj aktuálnější info jen na facebooku místo na webu, zrovna píšou, že dnes obnovujou Legazpi:
https://www.facebook.com/photo/?...2207520000
...ten FB je většinou aktualizován 1x denně, je dobrý ho sledovat, a stejně mít záložní variantu. Páč že je to na FB, ještě neznamená, že ti na stanici neřeknou, že se beztak nejede (nebo se "nečekaně" jelo jen v části trasy). A něco jako náhradní bus, tam neexistuje.
V NCR se většinou jezdí, ale je to nejlevnější doprava (kromě free ferries), a podle toho to vypadá (i na mě je to moc). Tedy jen pro ty, kdo mají rádi tělesný kontakt (klimu jsem ještě nezažil funkční).
Na ty drezíny se zkusim zeptat, jestli by někdo pohledal, máš zhruba představu, co a kde by mělo být?
Manila je druhá věc proč tam chci jet - Na MRT3 by dodnes měly jezdit české soupravy, které jsou vyrobené v pražském ČKD - sám jsem se jako mladé ucho čerstvě po škole na nich podílel. Co se týká toho železničního "punku", na netu jsem posbíral pár obrázků, ale moudrej z toho nejsem - něco by mělo být v provincii Albay takže asi něco okolo Legazpi. Určitě toho bude víc. Ale to víš, takové věci nebudou mít ani tu FB stránku...