Filipíny květen - červen 2015
Čau, letíme 26.5. až 8.6. na Filipíny. Chtěli by jsme se zeptat na tipy nebo rady na zajímavá místa, letenky, ubytování a podobně. Zatím máme vytipovaný Bohol (Alona b.) a okolí ( Lobos, Apu, ). Zajímá nás třeba počasí, místní ceny, bezpečnost atd. Taky řešíme očkování, jestli je potřeba nebo při opatrnosti ne. Jsou to docela pálky a pak se ztrácí výhoda cen letenek mega hitu. Měli by jsme zájem o ubytování středního typu spíš v blízkosti moře.
Čau,
vrátili jsme se před měsícem, ale nic z tvých vytipovaných míst jsme nenavštívili, mrkni kdyžtak moji mapu a kdyby se ti něco hodilo do itineráře, tak rád povím podrobnější info. https://drive.google.com/open?id=1yOcW- ... KUSPrCDpOQ
Jinak k obecným dotazům:
- očkování je kontroverzní téma, lékaři ti v dobré víře (či vidině zisků) doporučí žloutenku A+B a břišní tyfus k tomu, reálně se to s opatrností (balená voda apod.) dá zvládnout bez očkování, není to zas takový extrém, a to jsme jeli lowcostově, takže jsme bydleli různě - já jsem si dal A+B, pač už je máš na celý život (cena za 3 dávky 5-6tis. Kč),
- ceny jsou různé podle toho v jak profláklém turistickém místě jsi:
--Ubytování (bydleli jsme od 160 do 600 PHP/PPPN) to první je ve městě Narra, kde viděli turistu poprvé v životě v 5 lidech na 3lůžkovém pokoji. To druhé je v San Jose, což je taky neturistická díra, ale byla to 3hvězda na dvojlůžku s AIRCON (klimatizace) . Nevím jak si představuješ obytování středního typu v blízkosti moře, ale v nějakém pensionu v turistickém letovisku bych počítal tak 1000-1500 PHP za dvojůžák s klimou. Nevím v kolika lidech letíte, nás bylo 9, takže jsme byli pro ubytovatele vcelku terno a většinou nám přidali nějakou postel a dalo se dost smlouvat.
Toť zatím v rychlosti vše, kdyžtak zodpovím konkrétní otázky
Ahoj,
podle toho co píšeš asi ještě nemáte konkrétní plán, co? Bohužel jako kolega z vedlejšího vlákna jdeš trošku s křížkem po funuse, CEBU pacific mělo akce na vnitrostátní lety. V poslední době čtu samá pozitiva o Palawanu, tam jsem ale nebyl. Každopádně být tebou tak si o tom něco přečtu a případně zařadím hodně vysoko na tvém listu.
Na Boholu jsem byl a nebýt úžehu a horečky, asi by to byl jeden z nejkrásnějších zážitků (takže bacha na sluníčko!).
Seznam toho, co mi na Boholu doporučila místní kolegyně:
-dauis church
-hinagdanan cave
-lunch at loboc river cruise
-hanging bridge
-ask the driver to bring you to the nearest zipline i think it's bohol jungle or something
-tarsier
-butterfly sanctuary
-chocolote hills
-bohol bee farm dont forget to try their ice cream
Nejlepší je pronajmout si celé auto s řidičem. Myslím, že jsem tenkrát (12/2010) platil asi 1200 PHP za celý den.
Pokud chceš pozorovat delfíny s nějakým šnorchlováním, tak se vyplatí vyrazit některé ráno na pláž. Tohle mám taky od ní
-wake up really early like 6am--7am
-walkk to the beach, bring water sunspray and towel
-people will approach you to rent a boat
-try to haggle to 1000 pesos that's how much i got mine (já se dostal tuším na 1500), místní to mají jednodušší
-dolphin watching at balicasag
-then he'll bring you to balicasag island where you can buy fish to eat and rice or you can bring your own food and eat it there
-people will approach you for snorkelliing
-snorkel is just 150 boat and gears included
-at around 10am or high tide, ask the boatman to bring you to virgin island where you can just sunbathe and take pictures
-back to your resort before 12pm
Bydlel jsem tenrkát v Bohol divers ale to nebylo nic moc, tuším, že 500PHP/noc za takovou "celu" pro jednoho s větrákem a sprchou nad záchodovou mísou
Vyhlášený, ale teď už spíše provařený je ostrov Boracay. Nějaké rady, jak tam pobýt zalevno najdeš tady:
http://www.justonewayticket.com/2013/09 ... -23-a-day/
http://www.justonewayticket.com/2014/09 ... ed-island/
No a pokud byste chtěli pojezdit něco na Luzonu, tak třeba rýžové terasy v Banaue (cesta tam ale trvá tuším celý den), Taal Volcano, nebo Safari v Subic Bay (oboje výlety na celý den). V Manile pak pevnost Intramuros, vynikající byl Ocean park.
Nějaké příspěvky z Filipín mám na svém blogu (viz PODPIS).
Očkování jsem měl (platila firma), ale tak žloutenka se hodí kdekoliv a po třetí dávce platí napořád. Taky jsem měl očkování proti tyfu a meningokovi (asi?). Taky malarika, ale ty nebyly potřeba, byli jsme věčně v Manile
Letenky lze shánět přes CEBU Pacific, jak jsem psal v úvodu, nebo Air Asia. Při odletech se taky platila odletová taxa, tak je třeba s tím počítat (vnitrostátní tuším bylo 20 PHP, mezinárodní 200 PHP).
Jo a taky jsem teď narazil na jeden další web, ale ještě jsem ho moc nezkoumal... http://www.zivotnafilipinach.cz/
Snad poslední varování na konec - v místních bankomatech byl omezen výběr, většinou na 10 tisíc PHP. Dnes už to asi není problém, ale tenkrát spořitelna účtovala 250Kč za výběr, tak jsou to zase zbytečné vícenáklady.
Děkuji za reakce..
To očkování je docela drahé, člověk to začne zjišťovat až je koupena letenka a je to docela překvapení.
Cestovat budeme 4. Přiletíme 27.6 do Manily v 18.30 chceme nějaký hotel blízko letiště na přespání /kdyby jste měli nějakou zkušenost budu jen rád/ Další den ráno chceme hned odletět do Damaguete a odtud pak na ostrov Siquijor kde strávíme nějaký den /ostrov Apo - šnorchlování ? /.
Dál chceme pokračovat na Oslob kde by jsme chtěli vidět žraloky a přejet co nejdřív na Panglao /Alona beach ? / tam strávit nějaký den s výlety na Bohol.
Na poslední 2-3dny přesun Cebu a odtud na Boracay/Cataclan/ -zajímá nás jakým nejlepším způsobem se dostat do Cebu jestli po pevnině /na vrch Boholu a odtud nějakou loďkou na Lapu-lapu/ nebo trajektem z Tagbilaran.
Z Boholu do Cebu určitě trajektem či speedboatem.( z Tagbilirianu do Cebu pier). Provozujeto několik společností po celý den ...