Japonsko
Jen cestva zkusenost s bankomaty. Navzdory tomu, ze se ruzne po internetu pise, ze lze bez problemu vybirat penize z bankmatu 7/11, nebo posty, tak mi to nedalo ani korunu s nasledujicima debitnima kartama. Fio VISA, AB MC a kamarad GE money VISA (vsechny embosovane vydane v CR) . Vzdy to vyhlasilo invalid PIN a nazdar. Jedina karta s kterou mi sla bez potizi vytahnout hotovost je kreditka american express. Platba tema kartama v obchodech, nebo hotelech sla vpohode vsude.
Já byla pevně rozhodnutá, že doma nic měnit nebudu a někde určitě vyberu- ať už v těch 7/11 nebo na poštách...teď jste mě trochu znejistili- mám MC debit od UCB. Pak teda ještě Diners, ale na tu jsem vybírat nechtěla.
Ja som vyberal kartou VISA debit od mBank a bez problemov. Plus som este na mieste menil hotovost - eura.
Aktuální zkušenost ze vstupu do Japonska: imigrační ca. 10 minut s předem vyplněným formulářem z letadla. Celník: všem cizincům kontrolovali kufry (nutno otvevřít kufr, účel cesty, jak dlouho a hrabal se v tom).
Celkem ca. 30 minut od otevření dveří letadla (Narita, pracovní den dopoledne).
Aktivace Japan Rail pass ca. 30 minut na Narita.
potvrzuji MC debit od Citi zadny problem s ATM vybery v 7/11 i FamilyMart,
stejne tak MC credit od Citi zadny problem s placenim hotelu, restauraci, JR
Muj poznatek z narity - na imigracnim stovky lidi - maji to dobre organizovane - nactou si otisky a oci a sup razitko - nikoho nekontroluji a a nic se neptaji - jede to jak po masle - stejne jak v newyorku - kazdy strasi lidi jak je to husty a nakonec je to rychlejsi a bezproblemove jak praha - v tokiu jsem videl ve meste jedinou smenarnu a to jsem to za 9 dni prosel a projel krizem krazem - takze radeji japonske penize sebou.
Mimochodem jednou rano jsem zazil v metru NACPAVACE nebo jak se to jmenuje - a je to opravdu zazitek - vylisovanej ve vagonu jak prejetej jezek na silnici
V Tokyu je v pripade potreby smenaren vice, casto je naleznete v drazsich obchodnich domech (Mitsukoshi/Isetan) a predpokladam, ze moznost by byla i v hotelech... kazdopadne v Praze jdou sehnat yeny v pohode
Nemáte někdo tip, v jakém zařízení(jaký tablet či telefon) by mohla fungovat japonská simka na data (ne volání, jen internet), nějaké zkušenosti?
na softwaru (android/WP/iOS) nezáleží, jediný problém by mohl být u nějakých exotičtějších telefonů (typu ufon) ... obecně to je ale v pohodě s drtivou většinou mobilu... 4G sítě tam letí na jiných frekvencích, takže většinou to jede na 3G
Prosím o radu Máte někdo zkušenost s nákupem a použitím Japan Bus Passu? Zaujala mě to, ale trochu v tom tápu Samozřejmě mě zajímá i váš názor. Zaujalo mě hlavně to, že je 3 nebo 5 denní narozdíl od Japan Rail Passu. Děkuji.
p.s. pořídili jsme si sice (v 5ti lidech) internet od JR (http://www.jrpass.com/?gclid=COvO7rDAk80CFcsW0wod26QB1A) ale v podstatě zbytečně, všude, kudy jsme jeli, byl net ( v šinkanzenu kupodivu ne ) ale ve všech ubytováních, v městech (Tokyo, Osaka, Kyoto, Yamanakako ) a to buď veřejný - městským, nebo u obchodů/ v obchodech (family markt,7 eleven atp)...Takže pocket wifi jsme samo využili, ale i bez ní bychom se obešli.
ps. koupil jsme dopředu na netu - viz link výše - a vyzvedli/vrátili na letišti.
Žádný problém nebyl, wifi makala rychle a bez výpadků.
netreba to s internetom prehanat inak na ubytkach a hosteloch castokrat zadarmo, alebo len za minimalny poplatok poziciacaju vreckove 4g wifi hotspoty. to mi pride ako najlepsie riesenie
Aktualni zkusenosti. Unicreditbank je uplne v pohode, vybery v 7/11 a family marktu bez problemu. V hotelich platim kartou od citi. Co se tyka wifi, tak vsude po Tokyu jsou zdarma hotspoty. Prevazne v metru, hotelich, letistich atd. Ja jsem osobne koupil asi za 550kc sim kartu bmobile urcenou jen na data bez FUPu a nechal si ji dorucit na postu na letisti v Sapporu. Mam iphone6 a funguju vsude na LTE. Problem by mohl byt s nakymy starsimy telefony, ktery by nepodporovaly mistni frekvence signalu. Pujceni hotspotu mi prislo zbytecny.
Jinak Japonsko jsem si opravdu užil, nikdo tě nechce okrást, žádní otravove, socky a myfriendi, jedna z mála zemí, ještě asi Norsko...
Akorát kupodivu se domluvit anglicky je docela problém..
Ja som nemal problém sa dohovoriť a to aj v málo turistických oblastiach. Ak náhodou nechcú hovoriť anglicky, často pomôže napísaný krátky jednoduchý text. Niektorí Japonci rozumejú oveľa lepšie písanému textu ako hovorenému slovu. Okrem toho sú veľmi inteligentní a majú snahu sa dorozumieť jednoduchou angličtinou, posunkami, ukazovaním a pod. V turistických oblastiach personál hotelov, zamestnanci v doporave a v cestovnom ruchu ovládajú angličtinu, aj keď na rôznej úrovni. Ale na dohovorenie to postačuje.
Zdravím, nevíte někdo dokdy musí být označena jízdenka "Tokyo Subway Ticket (72-hour)", Jedná se o datum na zadní straně jízdenky. Mám Tokio ve svém itineráři až jako poslední zastávku. Takže uvažuji zda mohu koupit dopředu.
My jsme na Narita airport koupili tenhle 3 denni listek. Neni na nem zadny datum co si pamatuju a odpocet zacne az potom co ho poprve oznacis v metru. Takze by to nemel byt problem nakoupit dopredu. Zrovna tenhle listek je fakt dobrej, cenove to vyjde na 100kc na den a mas v tom vsechny linky metra..
http://www.tokyometro.jp/en/ticket/value/travel/
Kupoval jsem tuto jízdenku. není žádná lhůta mezi nákupem a prvním použitím lístku. Při prvním použití vsunout lístek do turniketu a pak platí 24 / 48 / 72 hodin od tohoto vstupu. Platí na všechny linky metra. Cena je velmi dobrá. Pozor, při nákupu nutno ukázat pas.
tak tak, treba mat offline backup .. ci uz mapy ako spomina tramin an baze OSM - ja na android pouzivam Offline Maps, nacachovat si Google Maps (Japonsko zial nejde stiahnut offline) a stiahnut si miestne appky. Osobne nie som moc velky fanusik byt stale online, kedze potom mi nejak unika okolna realita a stale som nejak v kontake s domovinou...a bude to len horsie
Ahoj všem,
chystáte někdo travel report z cesty po Japonsku?
Už několik měsíců se lítá levně díky prosincové akci s TA a žádný report jsem zatím neviděl...