Švédsko - Göteborg
Zdravím, posledný víkend som strávil v Göteborgu tak som sa rozhodol sem napísať, že by tu niekto mohol nájsť potrebné informácie.
Leteli sme z Budapešti na Göteborg City airport. Keď na chcete na Ferihegy II. parkovať, tak neparkujte priamo pred terminálom, tam stále deň okolo 30€. Keď ste už odbočili k letisku, tak treba sa pozrieť vlavo a tam je Holiday parking. 3 dni tam vyšli 20€. Automat na parkovanie berie iba forinty.
GBG city airport je naozaj len mestské letisko, nakolko jedine dopravne lietadlo čo tam pristálo bolo to naše. Hned ako sme vyšli z letiska, už tam stál autobus ktorý ide na hlavnu stanicu. Cena spiatočného lístka je 15€. Nedá sa platiť v hotovosti, len kreditkou. Švédi všetko všade platia hlavne kreditkami. Hned oproti hlavnej stanice je nákupné centrum Nordstan, vraj jedno z najväčších v Škandinávii, ale na naše pomery veľmi zastaralé. Ak by sa vám chcelo hneď na toaletu, tak tie sú takmer všade spoplatnené, aj v Nordstane, aj v McDonalds (ktorých je mimochodom v GBG dosť). Hneď za rohom je Brunnsparken - celkom zaujímavá ulica s kanálom v strede. A druhým menším nákupným centrom Arkaden. V smere za Arkaden sa náchchádzajú všetky tie úzke centrálne, zaujímavé uličky. Po prejdení všetkých týchto uličiek ešte ďalej tým smerom, sa nachádza centrálna promenáda Kungsportsavenyn, ktorú prirovnávajú k pařížskemu bulváru Avenue des Champs-Élysées. Na konci tejto promády sa nachádza socha Poseidona. Kúsok odtiaľ je najzaujímavejšie miesto ktoré určite treba v gbg navštíviť, zábavný park Liseberg, ktorého uličky sa menia na niečo ako vianočné trhy. Sú tam miliony svetiel, stromy obalené svetielkami do posledného konárika. Niečo ako v rozprávke - vstup 90 SEK. Takmer každý bude chcieť ísť aj na velké ruské koleso čo sa tam nachádza, k nemu si treba kupiť tri kupony už pri vstupe. 3x20 sek. Správite tri koliečka a je z neho krásny výhlad na celý nočný GBG.
To je asi všetko. Ak by sa niekto chcel niečo spýtať tak kludne napíšte.
Ahojte,
je tu ještě někdo kdo byl v Göteborgu? Našel jsem levné letenky, tak přemýšlím, jestli má smysl tam letět. Jednalo by se pouze o 2 dny.
Díky moc za Vaše reakce a zkušenosti.
tak vsade sa nieco najde:) o aky termin sa jedna ... zase v zime by sa mi tam nechcelo :D najma do destinacie, kde letenka je najmensia polozka
Termín je mezi Vánocemi a Silvestrem, zimy se nebojim :-) Když člověk letí levně na západ, tak snad vždy je letenka nejlevnější položka. :-) Navíc ubytování nevychází až tak draho jak jsem čekal.
Letenka z Krakova je jen za hubicku 400, problem je cena za ubytovani a dale plus obycejny transfer stoji 500. Musime pockat az posili koruna k 24 a dale :-)
Dva dny jsou OK - centrum je malé, ale příjemné, pokud nebude pršet (což s největší pravděpodobností bude) projdi si Hagu, Lilla Bommen a Avenyn nebo můžeš zajet lodí (MHD loď) na nějaký ostrov v okolí. Pokud bude pršet, tak určitě stojí za to vidět Universeum. Výborné ryby dělají ve Feskekorka, lokální produkty (včetně losích steaků a podobně) pak nakoupíš v Saluhallen.
Ale fakt tam není levno.
Niekde tu bola diskusia k ostrovčekom v okolí Gotheborgu. Neviem ju nájsť tak pridávam sem, pár fotiek zo Stenungsund a okolia.
Minulý týden jsem byl na dvou z nich, Vrango a Styrso, můžu jen doporučit. Takové starosvětské idylické Švédsko s úhlednými venkovskými domy a malými přístavy. Za dvě hodiny se každý z nich dá v pohodě obejít dokola a užívat si zdejší atmosféru. Moc příjemný výlet!
Já si dal také před dvěma týdny okruh lodí okolo ostrůvků v Göteborgu a příjemné rozptýlení navrch nikde žádný čmoud ,vystoupil jsem na Vrångö a strávil tam 2,5 h (dal jsem i tu stezku). Do přístavu z centra tramvají č.11 a na lodě platí 24h jízdenka na zónu A.
Jinak ty ceny byli samozřejmě napružené ,ale čekal jsem to horší. Klasický 3* hotel Scandic Europa poblíž centrálního nádraží se snídaní jsem měl přes Agodu na Švédsko za krásných v přepočtu 5800 Kč dvojlůžák na dvě noci. 7 Eleven a Pressbyrån tam to cenově celkem šlo a mekáč nebyl o moc dražší než v Rakousku.
Také mě příjemně překvapilo, že to cenově nebyla až taková palba. Oběd v bistro za 160 švédských korun, skořicový šnek v 7 Eleven za 30. Čistý a dostacujici jednolůžkový pokoj v Le Matt B&B v centru, kousek od Gotaplatsen, za 2 noci 107 eur se snídaní (jediná nevýhoda, že koupelna je přes chodbu). Na ostrovech fakt velká pohoda.
Počasí vyšlo (ty mikiny jsem táhl zbytečně) jen první den silná přeháňka asi půl hodinky a jinak pod mrakem či polojasno a kolem dvacítky. Po přejezdu so Stockholmu jasno a 25. Počasí je tam dost loterie na mě se usmálo to lepší.