Londýn - rady
Do Londýna na MHD už stačí bezkontaktní karta (od AirBank mi tam nefungovala, od Equy ano).
Kartou ano, to vím, ale...
Pojedu s otcem - ten nemá kartu - můžu platit dva lidi jednou kartou?
Bude denní limit 10 liber do zón 1-4 nebo budu platit za každou cestu?
Díky za odpovědi.
I na kartu je limit na zónu, ale jestli jde zaregistrovat dva lidi na jednu kartu, to nevím. Zkus zjistit na jejich webu www.tfl.gov.uk
Za jak dlouho jedeš?
Pokud máš ještě nějaký čas do cesty. Můžeš si zřídit účet např. u té Equy, která ti tu bezkontaktní kartu pošle zdarma na tvou adresu (vyzkoušeno). Takhle to dělá řada menších bank. Jen ji nesmíš zapomenout před cestou aktivovat v bankomatu a zavolat do banky a informovat ji o cestě do Londýna, aby ti ji jejich inteligentní automat nezablokoval, protože by to vyhidnotil jako neobvyklé použití.
Z Londyna sme sa vratili v pondelok, na cestovanie sme pouzivali contactless metodu s platobnou kartou, tak prikladam par postrehov a zaroven aj odpovede na niektore vase dotazy:
- master card z CSOB (ceska) nam fungovala bez problemov
- kartu netreba nikde registrovat, funguje okamzite, ten uvedeny link z predoslych kometarov vam akurat pomoze trackovat poplatky: https://tfl.gov.uk/fares-and-payments/c ... ntcmp=8257
- kazdy pasazier musi mat svoju kartu, pretoze pri vstupe i vystupe z metra musite spravit tzv. touch-in a touch-out (plochy so zltym kolieckom) a tymito bodmi je urcena vasa trasa, na zaklade ktorej pocitaju cestovne. pri viacnasobnom prilozeni to nema ako system spocitat
- ako sa niekto pytal na denny limit bezkontaktnych platieb v ramci karty - pouzivanie karty na dopravu sa nepocita do tohto limitu, ziadny pin nie je treba zadavat
- my sme mali skusenost taku, ze pri prvom pouziti karty v dany den si zablokovali 1 GBP a presnu ciastku za dany den si strhli o cca 3 dni, pricom tu blokaciu uvolnili az o nejake dalsie 2 dni. Takze ak budete kontrolovat pohyby na karte, neuvidite to tam hned a v tomto pripade sa vam vyplati kartu registrovat na linku vyssie
- ak pouzijete Stansted Express z letiska na Liverpool street, je to klasicka stanica, z ktorej je treba tiez spravit touch-out, aby ste sa dostali von - na toto ale nepouzivajte svoju kartu / oystercard, ale ten vlakovy listok s QR kodom, na ktory je skener umiestneny hned vedla zlteho koliecka.
Sepsal jsem zážitky z mého 10 hodinového mezipřistání v Londýně při cestě do Maroka (dopravce Ryanair). Jelikož jsem už v Londýně byl, pojal jsem návštěvu tentokrát kulturně a navštívil Britské muzeum a V&A.
Výhody:
+ využití času před dalším letem
+ vstupné do většiny muzeí a galerií je v Londýně zdarma
+ kulturní obohacení
Nevýhody:
- cena cesty z letiště do centra (v mém případě 2x 8 liber)
http://michal-na-cestach.blogspot.com/2 ... ndyne.html
Mám menší dotaz .. letíme na tři dny do Londýna a něják mi nezbývá čas si ještě vyměnit aspoň pár liber, vždy mám nevímproč ( asi stará škola ) s sebou i něco málo v hotovosti .. ubytování mám zaplacené, lístky na vlak do centra koupené, platební kartu používat umím :-) a vybírat peníze na místě nechci .. dotaz : setkali jste se v Londýně s tím, že by jste někde museli vyloženě hotovost použít ?
Ne, spíš jsme se po covidu setkali s opačným problémem, že nebrali hotovost a chtěli jen kartu.
Já jsem v Londýně strávil tři měsíce a nevím, jak vypadá fyzicky libra. Ani při kratších návštěvách jsem hotovost nikdy nepostrádal.
Ale mohla by se hodit na trhu v Notting Hillu, tam někteří antikváři karty neberou. Jestli plánujete kousek soboty na slavném blešáku, tak to bez hotovosti nepůjde. Ale za mě fakt jediné místo, kde je potřeba.
Super, díky za odpovědi, napadlo mě snad jen placení třeba na veřejných WC nebo za street food, jinak je ve velkoměstech platba hotově už asi vážně přežitek :-)
Ještě dotaz k bezkontaktní platbě za MHD, máme jen karty KB, výše někdo před pár lety psal potíže s kartami některých bank .. měl jste s tímto někdo v poslední době nějáké problémy ? Oyster pořizovat nechci, pokud nebudu muset ..
Street food i WC se platí kartou.
MHD kartami funguje skvěle, strhne se max. daily cap. Platili jsme různými kartami.