Nejlepší ostrov Karibiku?
Letenky do Cancúnu seženeš levně a oproti francouzským departmánům tam máš mnohem nižší náklady.
padrino11 napsal(a):Letenky do Cancúnu seženeš levně a oproti francouzským departmánům tam máš mnohem nižší náklady.
No za hubičku to tam taky není... my tam měli (minulý měsíc) nejvyšší náklady na osobu a den za posledních 10 let. A taky jsem tam odlétal s tím, že to bude levná dovolená...
mirjur napsal(a):
No za hubičku to tam taky není... my tam měli (minulý měsíc) nejvyšší náklady na osobu a den za posledních 10 let. A taky jsem tam odlétal s tím, že to bude levná dovolená...
Tak asi záleží, jak k tomu přistoupíš. Padrino sedel pořád v hospodě a tím ušetřil za ubytování a jídlo :-))
když už to tady probíráte, je nějaký rozdíl mezi Martinikem a Gaudeloupe? Minulý rok Martinik a super, chtěl jsem jinam, ale zatím to i díky situaci v Asii vypadá všelijak a do toho otravuje rodina a známý stylem "příště musíme s váma" (vím, 50% kecy a jestli někdo zbyde tak to bude jen ke vzteku se na něčem domluvit). Protože jsem viděl ze světa houby, tak se mě nechce na stejná místa a tak bych to chtěl aspoň takto změnit, ale nevím, jestli to není úplně to stejné, jen o "pár" kilometrů dál. Cestopisů jsem tady moc nenašel (1)
Ostrovy jsou vždy dražší než pevnina a já bych raději procestoval autem Yucatán, než byl na Cozumelu.
K těm levnějším by měl pařit honduraský Roatán, ale tam jsem byl také jen na pevnině.
Martinik a Guadeloupe jsou hodně podobné. Jestli chceš změnu, zkus třeba Reunion, nebo Korsiku.
No úplně stejné nejsou. Guadeloupe je méně turisticky navštěvovaný, menší hustota zabydlení, více divokých pláží než na Martiniku atd... S tím souvisí i o něco nižší ceny ubytování a půjčení auta. Basse-Terre je víc podobný severu Martiniku, sopka, prudké svahy, džungle, divoké pláže s černým pískem, pár malých vesniček. Sopka Soufriere je snadněji dostupná než Mt. Pelé na Martiniku, dá se autem vyjet výše. Grande-Terre je podobná jihu Martiniku v okolí Sainte-Anne, tj. rovinatější, savany, louky, pole, dlouhé pláže, ale taky resorty atd... Co je na Guadeloupe super, je že se dá jet lodí na okolní menší ostrovy, Terre de bas, Terre de haut, La Desirade a Marie Galante, kam už prakticky skoro nikdo nejezdí. Horší je to, že na Guadeloupe je méně destilérek a rum není až tak dokonalý jak na Martiniku (ale pořád skvělý) :)
na 2 týdny doporučíte spíše vybrat jeden z ostrovů anebo vidět oba (Martinik, Guadeloupe)? Uvažuju o o příletu na jeden a odlet z druhého. Jestli těch 14 dní není na 1 ostrov moc....
Tak na tom Guadeloupe pokud se rozhodneš objet i menší ostrovy, tak se určitě 14 dní nudit nebudeš. Jinak můžeš klidně vzít oba, s tím, že na Guadeloupe budeš muset něco vynechat (pokud tedy vezmeš týden a týden).
Cozumel mi doporucoval kamos co zije na Floride ,pry super ,ale nevim myslim ,ze ma jina meritka nez ja ,kdyz zije na Floride 22 let Ja zatim s toho Karibiku poznal jen Jamajku ,na Dominikanske rep,jen kratke pristani no a pak tedy Floridu .coz uz se za Karibik povazovat uplne neda
Vseobecne naopak mam rad hlavne ostrovy ,mozna to drazsi je nez pevnina , ale ma to mnoho vyhod oproti pevnine
A jinak co Indicky ocean , me se treba Mauritius libil vic a urcite bude dobry Rodrigez ,na hory zase Reunion , samozrejme Seychely ,Maledivy ..ale i bliz treba Zanzibar
Toho LEVELU a Guadalope jsem si vsimnul ,za tu cenu bych asi do toho sel
V minulých 2 letech jsme projeli Guadeloupe i Martinik, každý á 9 nocí. A mi osobně se víc líbí Guadeloupe, protože je celkově pestřejší než Martinik, skutečně jde o dva ostrovy v jednom. Je zde méně turistů a celkově mi to připadlo klidnější, obden jsme na pláži byli úplně sami. I těch pláží je na G více než na M. Naopak hlavní město G - Pointe a Pitre prakticky nestojí za návštěvu, na rozdíl od Fort de France na M, kde je centrum a okolí přístavu turisticky zajímavé.
Ale oba ostrovy rozhodně stojí za návštěvu, v rámci Karibiku je tam poměr cena výkon naprosto excelentní. Martinik je asi u ubytování o něco dražší, naopak auto jsem tam sehnal levněji. Na 9 dní - Martinik 100 éček, Guadeloupe 128 (bez příplatkového pojištění). Za dva týdny se dají v trošku rychlejším tempu zvládnout oba, 2 týdny na jeden už je moc.
Zrovna včera jsem kupoval letenky znova na Guadeloupe na podzim, s Transavií bez nutnosti přejezdu z letiště na letiště v Paříži, a sekvence PRG-ORY-PTP vyšla v "základu"za 283 EUR. A základní rozpočet na 9 nocí, s autem a dvěma solidními ubytováními v apartmánech u pláže - 15k na osobu ve dvou. Takže za mne zcela bezkonkurenční nabídka na tak exotickou destinaci.
Diky moc za shrnuti. Zrovna jsem uvazovala, na kolik to celkem cca vyjde. My jsme 2+2, takze musim kalkulovat vic. Taky jsem na to koukala vcera, ale trosku se bojim zari, rijna ohledne pocasi. A pak mam tez obavy z ruseni/presunu letu u Levelu v souvislosti s nakupem navazujicich letu. Cekate s tim nakupem navaznych letu nebo koupite... par lidi tu i psalo, ze jim pak zmenili let, nevim, jak je to horke, ci je to spis ojedinele....
Z počasí jsme měli taky obavy, ale na G jsme byli koncem září a přes den jsme zažili pouze jeden velký slejvák a pár krátkých přeháněk, kdy nemělo smysl ani vylézat z vody. Na M koncem října taky jeden větší slejvák a pár přeháněk. Výhodou zde je, že člověk vidí, co se na něj řítí, zda ho to mine nebo ne, resp. za jak dlouho to přijde. A obvykle to byly velmi krátké deště. Ale těžko to můžu vydávat za statistiku.
S lety tu samozřejmě nějaké riziko je, dálkově jsem s Levelem letěl zatím 2x a bez problémů. Návazné lety jsem koupil hned, o 40% levněji, než když jsem před dvěma lety čekal na později. Prostě v každém směru teď riskuji cca. 1.100 Kč, pokud by došlo k přesunu a my museli koupit jinou návaznou letenku. A i kdyby, tak za ty peníze se to pořád vyplatí.
Za mě zatím TOP zážitek z bahamského Cat Islandu. Zapomenutý ostrov bez resortů a prakticky i bez složité infrastruktury (asi dva nebo tři obchody na celý 70 km dlouhý ostrov), nádherné čisté a úplně prázdné pláže a božský klid. Pokud se chystáte na Bahamy, pak doporučuju tenhle ostrov a na AirBnb ubytování ve Spirit House na jihu.
Líbila se mi i Aruba, o něco méně Barbados - ale možná je to tím, že se nemusím přetlačovat s davem :-)
Bohužel, od roku 2011 je celý Karibik zajebaný řasama. Tak jsem rád, že jsem ho stihl ještě,, čistý,,😆😆🏝️🏝️