Týden v Pobaltí (Riga / Tallin / Helsinki)
Jedu do Pobaltí začátkem července 2017. Přílet do Rigy v pondělí v poledne, odlet z Helsinek v neděli odpoledne. Celkem 6 nocí, chtěl bych navštívit Rigu, Tallin a Helsinky (přesun lodí z Tallinu do Helsinek), případně Jurmala k moři. Zajímám se o architekturu, přírodu a případně muzea. Nejsem na párty nebo chlastání alkoholu (v Čechách máme nejlepší pivo). Jak mám rozdělit pobyt mezi Rigu, Tallin a Helsinkami - 2 noci + 2 noci + 2 noci? Nebo Riga 2 noci, Tallin 3 noci a Helsinki 1 noc?
Děkuji za náměty a rady.
Přesně tenhle itinerář jsme měli taky! http://cestujlevne.com/cestopis-na-krid ... -helsinek/
Samotná města zvládneš za odpoledne, kalkuluj proto podle dalších výletů do okolí. Např. v Rize to bude Jurmalla a celkem zajímavé město je Jelgava (plné ortodoxních kostelů). Vždy se jedná o výlety v rámci hodin, ne celého dne.
V Helsinkách ak bude pekné počasie určite navštívte ostrov/pevnosť Soumenlina. My sme si na to vyhradili cca 3 hodiny a bolo to tak akurát. Boli sme tiež na týždeň a v každom meste po 2 noci. Rodiel bol iba v tom že sme išli opačne. Bolo to tak akurát aby sme sa nemuseli nikam naháňať.
Děkuji. Ten výlet lodí na Soumenlina plánuji, platí na tu loď i denní lístek na dopravu v Helsinkách. Samozřejmě záleží na počasí, to je ve Skandinávii nevyzpytatelné.
Můj subjektivní pohled - Tallin nejhezčí, ale nejmenší, Riga nejblíže mému srdci, tam se dá strávit více času. Než Jelgava, jak psal Dave, tak lepší Sigulda. Helsinki se mně nelíbí, než 2 noci tam, raději se St.Petersline do Petrohradu, byť na jediný den tam.
Ono to veľmi záleží od dátumu, nárokov na kajutu, s akým predstihom sa to rezervuje etc. Ja som bola tento rok cez Veľkú noc a plavba v najlacnejšej kajute (klaustrofobikom neodporúčam ale mne to na prespanie stačilo) Štokholm - Tallin - Petrohrad (+noc na lodi v cene) - Helsinki ma vyšla okolo 100€ so všetkými poplatkami pri rezervácii asi mesiac vopred. Plavby napr Tallin - Petrohrad - 2 noci v Petrohrade ale nie na lodi - Helsinki budú asi o čosi lacnejšie.
A teda mne osobne sa tiež Helsinki až tak nepáčili, je to skôr moderné mesto takže pamiatok je iba zo pár a treba za nimi väčšinou ísť dlhšie. Asi by som ten jeden deň radšej strávila v Rige alebo niekde na výlete do okolitých miest. Tallin je síce krásny ale historické centrum je pomerne malé čiže 1 deň naň úplne stačí.
Děkuji. Pro Helsinky plánuji jen 1 noc a 1 den (důvod: vysoké náklady, město nic moc).Tallinn: stačí tak 0,5 dne na historické centrum (čístý čas)? ten den bych se přepravil z Rigy do Tallinnu (ca. 4,5 hodiny) a pak 0,5 dne prohlídka centra Tallinnu. Děkuji
Ahoj cestovatelé, přidávám nějaké své rady, tipy a postřehy z Rigy a Lotyšska, snad se bude hodit. http://fijalka.cz/lotyssko/
Nepoužil jste někdo teď někdy appku " Pilet.ee " na koupi jízdenek v Tallinnu a Helsinkách ? Mám staženo, hodlám použít, ale v nastavení účtu mi v profilu nejde při editaci zadat telefonní číslo.
Ta aplikace mi přijde uživatelsky jednoduchá, což preferuju, při přepnutí města na Helsinki se objedví hláška, že přidání telefonu je vyžadováno k pořízení jízdenky, v Tallinnu je vyžadován jen email, ten je ok.
Nebo poradíte prosím někdo jinou aplikaci, která se ve městech Tallinn/Helsinki popř. Riga dá použít ?
Ahoj Hanko, Pilet nam sice fungoval i v Helsinkach, ale pouzivali jsme tam jejich mistni appku HSL, jízdenky v ní vyšly i o něco levněji než v Pilet. Už jsem obě odinstaloval, tak s funkčnosti Pilet neporadím .
Zdar, po nějaké době oživím téma. Chystáme se v létě autem na 7-10 dnů do Pobaltí a vůbec netuším, kolik času/dnů věnovat jednotlivým městům. Zatím je dané, že cestou tam přespíme ve Varšavě (tam snad bude stačit na prohlídku toto základního jedno odpoledne a jedno dopoledne) a pak už směr Tallin. Žena by chtěla aspoň na otočku do Helsinek (ráno tam, večer zpět) no a pak postupně směr Riga, Vilnius, Brno. Co jsem přečetl, tak na prohlídku těch výše zmiňovaných měst stačí 1 den. Co k tomu přidat a na jak dlouho by to vyšlo? Dík za každou radu. Ten směr je pro mě velkou novinkou...
Pokud se chcete omezovat jen na mesta, tak v Tallinu bych urcite pridala lodni muzeum Lennusadam a taky vrele doporucuju estonsky skanzen. Pobliz Rigy je taky pekny skanzen, da se udelat vylet do Jurmaly, NP Gauja, blizko Vilniusu hrad Trakai atd. Kolik casu na to je velmi individualni, podle toho, jak dukladne jste zvykli takova mista prohlizet. Nebo napis, o co mate zajem a co se vam libi.
Do Heldiniek sa dá ísť na 1 deň na otočku trajektom, ale úprimne, nestoja za to. Radšej by dom si pozrela viac miest na juh od Baltiku.
Co člověk, to názor...Ale to je v pořádku. Rozhodně neplánujeme návštěvu muzea, vernisáží, interiérů hradů, nebo zámku. Půjde o obyčejnou prohlídku měst a míst. Nemá někdo něco podobného za sebou?
No upřímně za mě jsou Helsinky nejméně zajímavé hlavní město celé Skandinávie i Pobaltí. Jednodenní výlet je ok, ale odpoledne už nebudete mít co dělat, tím víc pokud nevyjde počasí. Nemá tedy cenu se vracet až posledním večerním trajektem, ale klidně vem nějaký dřívější. Co naopak v Helsinkách určitě doporučuji je Loyly Sanuna, to je opravdu zážitek včetně schodů rovnou do moře na ochlazení.
Já zvládla Tallinn, Helsinki a Rigu za 4 dny .. za mě vede Tallinn, kde jsem měla základnu na 3 noci - od dopoledne po příletu až do večera jsem prošla staré město, hradby a vyhlídky, druhý den brzy ráno jela trajektem do Helsinek, kde se dá v pohodě stihnout centrum i výlet na Suomenlinnu, tramvají a procházkou Sibeliuv památník a olympijský stadion, tramvají pak zpět přímo k terminálu a odjezd večer do Tallinnu ... další den v Tallinnu jsem jela autobusem k tv věži, odtam pak na Piritu a pěšky kolem pobřeží zpátky do centra, stihla jsem ještě prozkoumat Linnahall, street art a ochutnat místní dobroty .. ráno pak odlet do Rigy, kde jsem měla celý den před odletem domů - v Rize bych se příště moc nezdržovala, Central market, staré centrum, památník Svobody, chrám Kristova narozeni, Lotyšska akademie věd .. asi bych to vzala příště svižněji a jela se ještě podívat do Jurmaly
Kdybych tehdy měla víc času, tak za mě Tallinn pecka, minimálně 2-3 dny, Helsinki jednodenní výlet úplně v pohodě a trajekt je taky zábava sama o sobě, Riga mě nenadchla, ale dala bych šanci i pobreží, takže 1-2 dny
Každý den nachozeno cca 25km, žádný courání. Jako ochutnávka Pobalti mi to stačilo, jistě by se v každém městě dalo strávit daleko víc času, ale každý to máme jinak :)
Hanka to shrnula poměrně přesně, plavba trajektem je zážitkem sama o sobě, navíc si ji můžete zpestřit bohatýrskou all you can eat snídaní se spoustou severskych mořskýchd obrot paušální za nejakych 19 eur (což je na místní poměry fajn cena). A pokud nevyjde počasí, tak v Helsinkách můžete relaxovat v centrální knihovně Oodi, skvělá architektura a životem tepající místo. Anebo nasednout do metra směr Espoo a obdivovat originální architekturu a design nových stanic.
Ak sa vam páči cesta trajektom tak potom aj Helsinki dávajú zmysel. Ja tie trajekty priamo neznášam 😅.
Ešte dodám k Villniusu, stačí 1 deň a určite by som zašla na hrad Trakai.
A zvyšok podľa dátumu, počasia a záujmov
Ak pôjdete v lete tak by som asi pridala deň na pláži v nejakom letovisku.
Po ceste je niekoľko národných parkov, napr Soomaa s mokraďami alebo Gauja s tajným bunkrom z čias Sovietskeho zväzu.
@Hanka K - my asi budeme podobný typ cestovatelů. Taky s manželkou chodíme co nejvíc pěšky. Kdyby sis vzpomněla na přibližný itinerář, budu rád, klidně do SZ. Každopádně se to začíná rýsovat, dík.
Rádo se stalo, bohužel itineráře si netvořím, v google mapách mám jen předem vyznačené body a mezi těmi se pak podle nálady, chuti, únavy a momentálního rozpoložení pohybuju, což sólo jde v pohodě, nevím jak ve dvou
V Tallinnu můžu doporučit City Yard Inn Hotel, má super polohu kousek pěšky od přístavu i starého města.
Trajekt Tallinn - Helsinki - Tallinn jsem rezervovala přes Eckerö Line, zpateční lístek mě stál 9,50€, ale kupovala jsem v akci se slevou 50% k jejich 30. výročí .. plné jízdné stálo 19€, rezervace měsíc předem