Skopje – co vidět a navštívit
Ahoj, chystáme se na konci září znovu do Skopje na prodloužený víkend. Tentokrát s sebou bereme dalších 6 lidí kteří tam ještě nebyli, takže začínám postupně skládat itinerář. Chci to nějak nakombinovat - něco co už jsem viděl a líbilo se mi to + něco kde jsem ještě nebyl. Budeme mít poměrně hodně času (celou sobotu, neděli a podstatnou část pondělí díky večernímu odletu). Určitě si dáme jeden den tůru na Vodno a nějak to tam celý projdem, Matku asi vynecháme, to mě ani přítelkyni posledně moc nenadchlo.
Pokud máte někdo nějaký tip na jednodenní výlet mimo Skopje (asi dotaz hlavne na tonica :) ) prostě dopoledne tam, odpoledne zpátky, tak budu vděčný. Přemýšlel jsem nad Tetovem, kam je i dobrá dostupnost, ale klidně si nechám poradit něco lepšího ve zhruba 2hodinnové dojezdové vzdálenosti busem.
Díky :)
Letíme taky koncem září na pátek - pondělí.
Jeden den chceme pěšky Vodno - Matka - nějak zpět. Pondělí asi necháme na průzkum Skopje. Zbývá nám volná (asi) sobota na nějakej zajímavej výlet. Auto půjčovat nechceme, takže ideálně někam poblíž vlakem / busem. Národní park Mavrovo už je asi na jeden den dost daleko.
Ohrid se dá udělat jednodenní, jezdí několik autobusů ráno, několik zpátky odpoledne. Pokud stačí vidět to hlavní ve městě, nemá potřebuje jet někam dál, tak to podle mne stačí
V Tetovu je zajímavá Šarena Džamija - pestrá mešita, zvenku je to hezká stavba, dovnitř jsem se nedostal. Poměrně daleko od autobusáku. Jinak Tetovo je čistě albánské město a dost odlišné od Skopje. Autobusem ze Skopje cca hodina. Do Ohridu bych se určitě nehrabal na jeden den na otočku. My tam spali 3 dny. Město samo o sobě je tak na den a půl až dva (památky, atmosféra, večer jídlo/pití), dá se tam udělat základna na cesty do okolí (všude doporučovaný Sv. Naum určitě stojí za návštěvu), plavba po jezeře. Ta cesta autobusem ze Skopje je dost opruz, nic moc pohodlného a absolvovat to 2x za den, tak to radši ne...
Ohrid na den určitě ne. 7 hodin v autobuse kvůli pár hodinám ve městě, na to nebudeme mít čas ani nervy. :)
mě se dost líbilo v GOSTIVARU, méně albánské než Tetovo, je dál od jejich hranic. Dost srbských a turecký nápisů, pěkné tržiště, na hlavním náměstí u fontány několik dobrých restaurací. Dobré cukrárny a poprvé jsem tam viděl zmrzlinu s příchutí Facebook