Libanon
Nás tiež nezastavili ani raz. A 1 hotel v Bejrúte chcel pas alebo 100usd ako depozit, ostatné 3 ubytovania si ho len okopírovali.
miro giggs napsal(a):...
A tým cestopisom od Kateřiny by som sa teda vôbec neriadil.
A co v něm prosím nebylo správně? Je možné zařídit i jinak dopravu z letiště než za 20€ nebo za těch usmlouvaných 9€? Díky.
Ten cestopis spíš jenom ukazuje, že 100 lidí, 100 chuti. Po přečtení toho cestopisu bych se asi do Libanonu moc nehrnul, ale osobně bych přitom Libanon klidně přidal do TOP 5 navštívených zemí.
Co se týče cesty na letiště: Smlouvání (jestli se to tak dá vůbec nazvat) Boltu bylo hodně snadný - řekl 15 USD, odpověděl jsem 10 a ještě děkoval, takže asi by kývnul i na nižší cenu. Teď zpátky mám domluvený taxi přes místní, prý by to mělo stát 5-7 USD, tak uvidíme, jestli vůbec přijede a kolik bude chtít...
Jiná cesta než taxi podle většiny zdrojů neexistuje, ale podle mapy veřejný dopravy v Beirutu tam nějaká linka minibusu jezdí. Letiště je 1 km od dálnice, takže nejdobrodružnější povahy můžou stopnout nějaký místní minibus tam. :)
Jakub Langer napsal(a):A co v něm prosím nebylo správně? Je možné zařídit i jinak dopravu z letiště než za 20€ nebo za těch usmlouvaných 9€? Díky.
Kopec výmyslov a poloprávd, od hraníc cez autopožičovne, neexistujúce organizované výlety atď.
Dopravu z letiska fundovanejšie poradil Jáchym, my sme ako som spomínal vyššie brali hneď auto a 9 dní jazdili hore dole.
Chystám se tam v květnu asi nejlevnějším možným spojem, co jsem byl schopen najít - Lufthansa z Budapešti za 4800, pokud pominu levný Tarom nebo TK z Bukurešti nebo varianta přes Řecko/Kypr v kombinaci s nízkonákladovými přískoky FR/Wizz to zdaleka nevycházelo tak levně a uklidnili jste mě, že je tam vše relativně v pořádku. Pokud se mi tam zalíbí tak se nebudu bránit opakovaným návštěvám. Ubytko přes Agodu taky nevyšlo špatně, 3 noci bez snídaně za 2000.
Když to zvládla v té době hendikepovaná KO, tak to zvládne bez újmy každý. Díky za info o v pohodě aktuální situaci.
Update pro další cestovatele do Libanonu – vstupy už nejsou tak pohádkově levné, jako údajně ještě do nedávna bývaly. V přepočtu vycházely dříve na jednotky až nízké desítky korun, protože se řídily oficiálním kurzem státu. Teď (červen 2023) jsme dávali za vstupy 300 000 – 1 000 000 LBP (s kurzem 1 USD = 93 000 LBP). Tak s tím počítejte. Je to samozřejmě správný krok, ten předchozí stav byl dlouhodobě naprosto neudržitelný.