Zimbabwe + Botswana Chobe
Ahoj,
chci s dcerou navštívit Victoria Falls v Zimbabwe a NP Chobe v Botswaně teď v srpnu. Nechci si půjčovat auto, protože v Africe nerada sama řídím. Na cestování místními africkými autobusy jsme zvyklé. Můžete někdo poradit jak to stihnout levně za týden? Jak jezdí bus z Harare k vodopádům, jede 1 den nebo se cesta musí rozdělit případně co vidět cestou? Prostě beru jakékoliv tipy na průvodce, dopravu apod. Mohu přiletět do Harare nebo Lusaky a odlétat z těch stejných měst. Díky Jitka
Letěl bych do Livingtone- vodopády se dají prohlédnout z jedné strany, poté pěšky přejít hranice do Zimbabwe - Victoria Falls a prohlédnout si i druhou (mnohem zajímavější) část.
Přes přechod Kazungula potom do Botswany - místní busy, nebo je tam spousta taxíků a na hranice to není moc daleko.
Chobe bez auta si neumím představit - budeš si muset zaplatit nějakou místní CK a jet buď sólo jen s průvodcem, nebo se skupinou. To je omezení a musíš akceptovat jejich ceny - jsou na internetu.
Já to projel autem půjčeným v JAR (ale bylo to hodně o štěstí na hranicích a ilegálně protože do Zimbabwe auta nepůjčují).
Přiletím určitě do Lusaky nebo jen Harare a pak autobusem. Chobe taky vidím, že se budeme snažit k někomu přifařit do auta. S tím počítám, nebude to poprvé. Jaké je cca vstupné?
Viktorky vstup 50 USD , Chobe super , ale doporučuji i podvečerní projížďku po řece zajistí v lodgích.
Chobe bez projížďky lodí není kompletní, jinak pokud si nechceš půjčovat vlastní auto, radil bych obejít cestovky v Kasane , obvykle najdeš nějakou výpravu, jde o to, na jak dlouho chceš do Chobe vyrazit. Ale jakékoli přenocování uvnitř parku bude hodně drahé... Jinak k přechodu hranic se musíš dostat na hranici , což je z Vic Falls asi 50 km, na druhou stranu jsi prakticky hned v Kasane, a je levnější si domluvit taxík k hranici než agenturu která jede přes.
Máš nějaký důvod,. proč neletět do Harare a cestou na vodopády (nebo z nich) nenavštívit Hwange?
Ohledně busů z Harare... Asi nejspolehlivější jihoafrická Intercape, se kterou se dalo s jedním přestupem v Bulawayu, už k VicFalls nejezdí, takže pokud vím, jediná další jakž takž možnost je ExtraCity, měli by jezdit 3x denně z Harare (http://www.extracity.co.zw/). Donedávna šlo Harare - VicFalls za babku a spolehlivě i letecky, ale od té doby, co Fastjet odešel, už létá jen Air Zimbabwe a ti mají ke spolehlivosti velice daleko :)
Vstup k vodopádům jsem platil v únoru jen 30 USD.
Už by mělo být opět zavedeno společné vízum pro Zimbabwe/Zambii za 50 USD, takže překročení mostu na VicFalls až do Livingstone je možné. Most lze ale přejít i bez zambijských víz, jen není možno vstoupit do Zambie, musí se jít zase zpět. Jen asi pozor, pokud se z Chobe budete vracet zase zpět do Zimbabwe, budete si muset koupit nové jednovstupové vízum za 30 USD.
Díky za ty autobusy. Já jsem právě žádný nenašla, tak jsem to chtěla odpískat. Fast jet v srpnu ještě letí, ale je dost drahý. Pamatuju časy, kdy přelet stál 10 USD :-) Nevíš odkud ty autobusy vyjíždějí? Na mapě je několik bus terminálů.
Kryštof Hájek napsal(a):Ohledně busů z Harare... Asi nejspolehlivější jihoafrická Intercape, se kterou se dalo s jedním přestupem v Bulawayu, už k VicFalls nejezdí, takže pokud vím, jediná další jakž takž možnost je ExtraCity, měli by jezdit 3x denně z Harare (http://www.extracity.co.zw/). Donedávna šlo Harare - VicFalls za babku a spolehlivě i letecky, ale od té doby, co Fastjet odešel, už létá jen Air Zimbabwe a ti mají ke spolehlivosti velice daleko :)
Vstup k vodopádům jsem platil v únoru jen 30 USD.
Už by mělo být opět zavedeno společné vízum pro Zimbabwe/Zambii za 50 USD, takže překročení mostu na VicFalls až do Livingstone je možné. Most lze ale přejít i bez zambijských víz, jen není možno vstoupit do Zambie, musí se jít zase zpět. Jen asi pozor, pokud se z Chobe budete vracet zase zpět do Zimbabwe, budete si muset koupit nové jednovstupové vízum za 30 USD.