Peru - Machu picchu
Ty jo, uz nevim presne, byli jsme u brany v 7.15 tesne pred otvirackou v 7.30 abysme tam byli temer sami, takze cca 2h. A sli jsme sami. To ted asi uz nebude. A skutecne nas slo dovnitr asi 20, takze cca pul hodiny jsme tam courali a fotili takhle v par lidech.
V mém případě to už bylo v roce 2005, kdy jsem věnoval Machu Picchu celý den (včetně kopce Huayna Picchu, Templo de la Luna a vyhlídky na El Puente Inca).
Podél řeky i po schodech jsem to šel tam i zpět, ale časově už si to moc nevzpomínám, tak jsem použil mapy.cz (zřejmě okolo 2 hodin jedním směrem).
Inca Trail neboli Camino Inca znam jen z doslechu a mel jsem zato, ze se na nej vydavaji nejenom tvrdi chlapi. Pokud jsi jej absolvoval nedavno, na kolik prosim pruvodci, jidlo, piti atd. v soucasnosti prijdou? Jaka byla taboriste a kolik jste na stezce potkavali lidi?
Pred spoustou let jsem o Inca Trailu take slysel, ale pripadl mi spise jako takova komercni akce, tak jsem se nezucastnil. Misto toho jsem uvital raritni moznost se projet vlakem v Peru.
Zrejme jsou v celem Peru prubezne funkcni pouze 3 zeleznicni trate:
* Cusco - Aguas Calientes
* Lima - Huancayo
* Huancayo - Huancavelica (tzv. Tren Macho)
Vzpominam, ze cela trasa Cusco - Aguas Calientes nebyla zrovna levna, ale dostal jsem doporuceni jet levne colectivem Cusco - Ollantaytambo a pak tim nejlevnejsim vlakem pro gringos az do Aguas Calientes (rok 2005 ... jizdenka 20 usd). Samozrejme pro mistni Peruance je ta jizdenka v solech jeste levnejsi. Jinak o jizde v luxusnim vlaku jmenem Hiram Bingham jsem si tenkrat mohl jen nechat zdat.
V Peru funguje ešte spojenie Cusco - Puno a Cusco - Arequipa, ale sú to luxusné vlaky s trochu inými cenami
Díky za doplnění.
Už to vidím na webu: https://book.perurail.com/
Pěkná snobárna s luxusem hned za několik stovek až tisíců dolarů ...
To měl být vtípek, Jakube. Cestopis z 2016 je zde: https://www.cestujlevne.com/cest...-svych-401
Ještě 2 dny (13.-18.12.) běží akce u PeruRail. S kuponem PERU50 je sleva 50% na vlakove jizdenky v obdobi do 31.3.2025.
Ja to vyuzil. Za zpatecni pro dva byla sleva 155,-USD. To jde 🙂 Btw. vim o lowcost variante colectivo+peskobus, ale neni cas.
A dotaz. Tikety na MP jsou zatim pro 2025 na ofiko strankach nedostupne. To se spousti vzdy az po novem roce na ten dany rok?
Napríklad na môj dátum začiatkom februára sa začínajú predávať 13.1.
btw rovnakú zľavu má aj Inca Rail a cena je ešte o pár drobných nižšia, stihol som už ale kúpiť PeruRail 😁