Madeira
Madeira je tedy zrovna destinace,kde síť hromadné dopravy je velmi hustá navrch třeba zde mi to přišlo rozhodně praktičtější z pohledu levád třeba z Funchalu busem Riberio Frio odtud levada Furado do Portely a odtud zpět do Funchalu - mít auto tak se musím vracet 11 km zpět.. a pod. !
@lma, my toto resime busem nebo taxikem, auto zaparkujeme na konci treku, pokud to neni okruh.
Zdravím! Je tu někdo kdo se vrátil v posledních dnech z FNC a prozradil by mi, jak je to teď s opatřeními na ostrově? Zajímají mě primárně bary/restaurace, jsou otevřené, nebo se budu muset smířit nákupem v supermarketech a vaření na apartmánu? :)
http://www.visitmadeira.pt/en-gb...(covid-19)
Tady budeš mít vše shrnuto. Osobně jsme se vraceli cca před měsícem. Bary a restaurace otevřené, ale omezené otevírací hodiny, nutné omezit kapacitu a dezinfikovat stoly mezi zákazníky.
Novinka poslednich dni:
Za nektere PR (stezky/levady) se zacalo platit 3€ za vstup….jsou to ty hlavni. Od noveho roku pocitaji, ze budou zpoplatneny vsechny.
Tam to musi vypadat🤦♀️, byli jsme 2021 v prvni pulce zari a bylo to na pohodu.
To je jen dobře, 3 ecka asi moc lidí neodradí, ale aspoň budou mít zdroje se o to více starat/uklízet/investovat. A je pravda, že poslední cca 2 roky už jsme ty nejznámější cesty ani nechodily, horší jak na Václaváku. Třeba Ruivo <-> Ariero bych zpoplatnil i více, nebo omezil ten počet lidí třeba povinnou rezervací.
My jsme tam pred 3 rokama sli na cele stezce v jednotkach lidi. Ono si to spousta lidi rozmyslela, kdyz musela jit tam a zpatky. Ted uz tam je nejaka organizovana preprava 💰 z Achady na Ariero. My jsme jeli taxikem.
Me to teda nijak nelaka, kdyz je to jak v zoo. Uz jen ty mimo hlavni proud😊.
Byly jsme v roce 22 - https://www.cestujlevne.com/cest...dzimu-2389
Ráno to bylo dobrý, ale odpoledne už to bylo celkem busy. Nájezdy autobusů, který jsou plný důchodců. Jak píše Vojta, 3e je v pohodě a pokud se o to budou starat, tak je to celkem ok. Jen teda doteď nechápu, jak se někdo může vydat na 14 km levádu v žabkách a bílý košili :-D
Zrovna pristi rok chceme letet par znamych poprve na Madeiru, takze se tyto informace s novinkami nerad dozvidam.
Bud se nam podobnym situacim podari nejak vyhnout nebo by byly asi lepsi Azory (zrejme krome ostrova Sao Miguel).
Před 3 lety ještě byly dozvuky covidu a lidi moc nejezdili. Já tam byl jen teď od začátku covidu myslím 5x a zejména poslední dva roky s šíleným nárůstem low-cost (2022 otevření báze ryanairu a jizz airu) linek je to na těch nejznámějších místech síla. Zároveň mi přijde, že se hodně změnil ten typ turistů, které člověk potkává, směrem k většímu vidlákovi. Ale stačí jít na nějaké méně známe, byť obdobně pěkné cesty a člověk tam je pořád skoro sám.
@Vojta
Vidlák je v pohodě, ten to zvládne. Horší jsou ty pipi a lázeňští povaleči, kteří se všude pletou.
Je to, jako na všech populárních místech. Pokud chceš co nejméně lidí, tak tam buď brzy. Pokud se ti stávat nechce a lidi ti vadí, tak tam nejezdi vůbec.
@Mandre
Každá leváda ani PR rozhodně nebude zpoplatněna. To nelze realizovat.
Aktuální situace Madeiry v roce 2024 na mém profilu
Jak znám Portugalce, tak to zpoplatnění bude vypadat tak, že tam někde bude QR kód na platbu a budou spoléhat na férovost lidí, že to zaplatí...
z Arieiro na Ruivo a naspat sme isli teraz vo februari a nebol tam dokopy nikto. Na samotnom Ruivo, kam sa da dostat relativne easy z nedalekeho parkoviska uz potom bolo ludi celkom dost.
Spoplatnena uz napr. bola Ponta de Sao Lourenco, ale presne tak ako pise Martin, QR kod pri vstupe, ktory 80% navstevniko ignorovalo.
Já měl loni ve 2. půlce června víc lidí na levádách asi jen dopoledne v Rabaçalu. Trasu Ruivo - Arieiro jsem šel až ve 2. půlce odpoledne (pod Ruivem jsem stanoval) a lidí bylo málo i přes krásné počasí.
@Jakub Langer: Azory mimo Sao Miguel velmi doporučuju. Letos ve 2. půlce června jsem jich projel pět + Angra do Heroísmo na Terceiře a bylo to moc krásné a většinou téměř bez lidí. V kempech, které byly většinou na krásných místech u moře a zdarma, jsem byl často jediný člověk.
Právě jsem měl to štěstí navštívit pouze ostrov Terceira v roce 2017 na 5 nocí. Hlavně kvůli přírodě, krásnému městu Angra do Heroísmo a výsledně i s pár náhodnými výlety s místními.
Právě by se takové klenoty včetně těch menších azorských ostrovů neměly moc vyzrazovat. (Bohužel masový turismus časem všude možně bují).
Většinu lidí odradí, že tam není přímý let z evropské pevniny (aspoň ne na ty nejkrásnější ostrovy). A další zase odradí vysoké ceny za půjčení auta a ubytování (což jsem nepotřeboval) nebo deštivější počasí mimo léto.
Mno tak nevim zda ta informace je pro mě ok nebo ne..pokud to bude za kazdou levadu takže i ty třeba 3 kilometrove, tak to nebude nic moc..byli dny při mých návštěvách Madeiry kdy jsme během dne dali 3-4 znacene levady..a ono při 5clenne rodine už to bude trošku cítit.. na druhou stranu už je to tam fakt masovka.. takže pokud by to pomohlo..;)
@Jiri Sindelar
Tvá představa je turniket s hlídačem u každé levády? NEMOŽNÉ REALIZOVAT. Max na těch nejnavštěvovanějších třeba 3.
Mandre psal, že placené mají být PR trasy, kterých je tam všehovšudy lehce přes 20. Pochybuji, že by zpoplatnili úplně všechny levády, to určitě nebude jejich ambice.
Nedokážou ani všechny PR. Jsou různě propojené a mají i více příchozích cest.
Každopádně myšlenka dobrá, jak z cizinců dostat peníze na údržbu levád. Jsem jedině pro.
Ted pry na zacatku stoji 2 policajti a výběrčí. A PR 1 je zavrena, pousti na cca 1km z Arieiro.
no tak super, jsem rád, že už jsem Madeiru viděl, a důvod se tam vracet tímto pominul, jen tak dál, za chvíli si zdarma ani neuprdnem :-)
Mandre napsal(a):Ted pry na zacatku stoji 2 policajti a výběrčí. A PR 1 je zavrena, pousti na cca 1km z Arieiro.
https://thisismadeiraisland.com/...U61xEbzLuA
Toto mohu potvrdit z tohoto týdne ze 2 levád. Ráno jsme šli na Balcoes s dětmi, poldy a výběrčího jsme potkali až po cestě zpět. Na Risco byli hned ráno co se rozednělo (viděli jsme je přijíždět jak jsme snídali na parkovišti). Platba buď online, nebo mít drobné u sebe. Děti do 12-ti let neplatí.
@Vojta
Horší jsou ty pipi.....
Ano potkali jsem tam rozličně vybavené lidi. Rifle+croptop+sandály, sukně, chlap s kabelkou, dítě uvázané na prsou v šátku, 180 kg důchodkyně s nateklýma nohama a v korkových nazouvákách na podpatku (sranda se jí vyhnout), jezevčík v náručí - Caldeirao Verde. Na dalších: lidi úplně bez bund,pláštěnek - byly přepršky, tak bylo vidět jak to otáčí, nebo se vrací úplně durch a nasraní. Ostatní se diví,, že je tam bahno a že si zaflákali bílé plátěnky. Je zázrak, že se tam těm lidem takřka nic nestane.
Ve Fanalu si zas macho dementi dokazovali kdoví co, jak tam házeli spadlými větvemi.
V jednom tunelu si bez baterky ženská rozflákla hlavu o strop, tak že jsme ji celou dobu stopovali jak postřelené prase :-) .
Ano je už to masovka, ale pokud vystřelíte brzo ráno, tak ty lidi potkáte po cestě zpět, nebo až skoro na konci.
nucene premisteny brumak napsal(a):no tak super, jsem rád, že už jsem Madeiru viděl, a důvod se tam vracet tímto pominul, jen tak dál, za chvíli si zdarma ani neuprdnem :-)
Je pro tebe tak zásadní výběr malého vstupné na levádu? Kdyby šlo o 10+% nárůst cen za ubytování, tak to pochopím.