Madeira
Podle mě je to na Madeiře v pohodě i z jednoho ubytka, já jsem jen reagovala na nesmysl, že při každé změně ubytování ztrácím den kvůli přestěhování.
Myslím, že to rozhodnutí dvě vs. jedno ubytování na celý týden závisí vyloženě na osobních preferencích, jakože třeba moje rodina se radši přestěhuje a stráví o něco méně času jízdou v autě, zatímco někdo jiný to má obráceně.
PR7 Levada do Moinho - aktuální info:
Koupit vstupenku nejde, leváda je prý zavřená. Na obou koncích jen cedule o hrozícím nebezpečí, žádná závora. Na cestě jsem potkal tak 50 dalších lidí. Žádný vážný problém jsem nezaregistroval, jen párkrát přerušené zábradlí, ale v pohodě průchodné. Auto jsem nechal dole u kostela, žádné parkovné. Při příchodu kolem 13:30 už ale totálně plno.
Tiez sme sa akurat vratili a dali sme aj Levada do Moinho, potvrdzujem info od kedara.
Boli sme aj na Levada do Rei, Levada do Caldeirao Verde, Levada dos Balcoes, Sao Lourenco, Pico do Arieiro (a otvoreny smer na Ruivo) atd. (v podstate sme presli "cely ostrov"), tak ak by mal niekto nejake otazky, tak viem dat aktualne info (lebo to co je tu na strankach v casti Destinace nekoresponduje casto s realitou...).
Inak vo vseobecnosti, za mna Azory (resp. Sao Miguel) lepsie ako Madeira. Teraz po novom ako sa platia treky na Madeire a nemaju to dobre vymyslene a domyslene tak je to "otravne", plus na to ze sme boli "mimo sezony" tak celkom dost ludi vsade, neviem si dost dobre predstavit levady a parking na nich v top sezone roka. Plus Sao Miguel mi prisiel omnoho viac roznorody. Ale neberiem to tak ze Madeira sklamanie, nadherny ostrov idealny na jesenny/jarny trekovy tyzden pri oceane
Informace z návštěvy Madeiry pol. února 2025 - vstupenky
Levada do Rei (PR18) - na začátku je cedule s popiskem/ profilem trasy, + QR kód pro platbu, minutová akce. Přijde do emailu. (Do diskuse event. kontroly nebo reálného využití peněz se nepouštím, pro mne jsou 3 eura symbolické a v pohodě)
Miraduro de Sao Laurenco, Cais do Sardinha ( PR8 ) - pán s lístky/kasírkou u vstupu. Jestli si dobře pamatuju, uměl i platbu kartou. Stejný způsob jsem zahlídnul i organizaci u startu PR11/PR10 (Riberio Frio).
Bydleli jsme na severní straně a na množství turistů si nestěžuju
No my sme boli na PR8 teraz 28.2. a listky nikto fyzicky nepredaval, jedina moznost bola online, co by bolo pohode, ak by bol pri vstupe na trek internet. Cize potom to vyzera tak, ze prides na trek, zistis ze nemozes zaplatit lebo nie je signal, tak sa vracias cca 200m spat peso po ceste kym dostanes aspon EDGE a cela operacia zaplatenia 6eur trva asi 10 minut a dva errory kvoli internetu...
Jedine kde niekto predaval listky na trek, bolo na Caldeira Verde, aj to len tak asi obcas, pretoze som tam tu pani videl asi 3 minuty z celkovo 15 minut stravenych pri tom shope. Tam ale aspon bol funkcny net, tak problem s listkami nebol. Tam ale zase bolo vtipne parkovanie, 50centov za 15 minut, takze treba ratat tak min 6-7 eur ak idete az na koniec aktualne otvoreneho trailu (cca 13km hore dole, dali sme to za necele 3 hodiny, ale to bolo fakt celkom solidne tempo), ale ani tu nejde o peniaze, skor o to ze to parkovane platis v automate, kde neberu karty (teda beru, ale len portugalske) a akceptuje automat len mince a 5 eurove bankovky, cize zase zbytocne komplikacie
Som rad, ze sme Madeiru dali este minulu Velku Noc, ked okrem Sao Lourenco bolo vsetko free. Tymto, ze po vzore inych nenazrancov sa uz snazia turistu iba osklbat na vsetkom dost pre mna stratila na pritazlivosti. Inak sa nam.tam velmi pacilo, a nevylucujem, ze sa tam este nevratime. Inak Madeira, a Azory su diametralne odlisne, a velmi sa to porovnavat neda. Pacili sa nam obidve destinacie.
Cabo Girao už nejsou 2 Eura, ale 3 (opravte si to v průvodci). Levada do Norte (z křižovatky Encumeada ) je momentálně po cca 500 m uzavřená, Levada da Ribeira da Janela je asi nejvíc divoká a Levada do Rei už tu byla zmiňovaná.
Tip pro příští rok, pokud chcete vidět karnevalový průvod ve Funchalu. Jděte k zábranám až těsně před konec průvodu - bývá tam nejméně lidí. Byl jsem krásně hned v první linii u zábran. Cca 50 m dále již byl konec.
Jo a jízdné na mhd v Lisabonu už je také dražší než je psáno v průvodci - 24 hodinová jízdenka o 50 centů, 60 minutová přestupní o 5 centů. Karta Navangante pořád za 50 centů.
z mojho pohladu nejde o tie peniaze ako take, ale o ten nezvladnuty system spoplatnenia. Napr odporucaju si PR1 trek (resp. jeho cast) bookovat v top sezone aspon 48 hodin dopredu, lebo je tam limit 1999 ludi/den (neviem odhadnut tu kapacitu, teraz v marci tam bol booking tak do 50/den). Ale parkovisko si booknut nevies (btw, hodka je za 4e, max 20e na den, takze 20e it is), takze sa ti moze stat, ze si zaplatis permit, ale nemas kde nechat auto a mozes sa rovno otocit. Alebo si zaplatis permit na PR1.2, ale nepustia ta ani hore k parkovisku kde trek zacina lebo pocasie, ako sa stalo teraz 8,5km od toho parkoviska na Teixeiru. Skupinka 8mich (asi) spanielov sa pytala co maju teda robit, tak im povedali, ze mozu ist na vlastne riziko peso :D a pri otazke na vratenie prachov za permit odpoved nonrefundable... Cize za mna nezvladnute absolutne, chces prachy za "sluzbu", ktoru ani nevies poskytnut
Tak nejak Madeira vysumela z destinaci, kam chces opakovane, i kdyz jeste nebyly zpoplatnene PR. Prelidnenost placenim vstupu nezmizela a nezmizi. Byli jsme tam na konci covidu a nepotrebuju si kazit dojmy😉.
je subjektivní + nezažil jsem Madeiru "tenkrát kdysi". Ale poslední, co by mě (únor 2025) napadlo, že chtějí škubat turisty.
asi 3. den jsem svojí dceři rozmlouval, ať nekupuje cetkosuvenýry (přístav Calheta), že takových určitě ještě potkáme... a nepotkali. (=Protože obdarovat kámošky je prý nutné, tak trapně zakoupeno na letišti.)
Jasně, z Funchalu jsme zažili jen Monte Palace zahradu + Kostel Nanebevzetí, ale že bude problém sehnat v café zahrady + nejbližším okolí něco k jídlu (17-18:30) by mě nenapadlo.
= vyhněte se "TOP5" / hlavní sezóně a furt je to tam pohodový...
@Kilecko
nikdo tě nenutí jezdit autem. Vstup na permit dokážeš i bez půjčeného vozu.
@martuc
Naprosto souhlasím, když se člověk vyhne nejvíce navštěvovaným místům, tak se může stát, že nepotká 4 hodiny člověka (loňská zkušenost z července)
ved jasne, mozes chodit po celom ostrove peso a napr nestretnut 4 hodiny cloveka, aj to je moznost samozrejme
za mě Madeira úžasná ve všech ohledech, ale měl jsem štěstí, že jsem tam byl na konci 2022, tj. ještě vše grátis. Tehdy jsem si říkal, že bych se rád vrátil, ale přechází mě to. Je plno míst, kde vás neždímou i za procházku v lese, takže už to asi oželím.
Co třeba Kokořín?
Když to srovnáte s výletem na Kokořín!
tam žádný vstupný není! a ty lesy, procházky a dokonce skály pískovcový!