Zdravím, má tu někdo zkušenost s dovolenou v Maroku? Do jakého města případně jak je to tam s podvodním světem, co strava?Docela mě tato země láká.Co je potřeba, na co si dát pozor atd. Díky za info!  .

Maroko

Založil(a) ve fóru Co vidět a navštívit

@Libor_S @Azul , to vše bude. 6. den Zagora  a poušť. Kolem oběda příjezd, takže celý den tam, západ slunce a ostatní vše zajištěno. 
Mám jeden den přebytek s něčím co s tim, buď udělat + 1 den u oceánu nebo někam cestou vzít něco dalšího. 
Casablanca a Rabat podle názoru ostatních prodlužovat nemá cenu, s ranním příjezdem do těchto měst pak zbytek dne tam bohaté stačí, co jsem pochopil.  O Atlas studio cestou vedle Quazarte zájem nemám, a nic dalšího jsem ani nedočetl co by bylo ..

0 Citovat

Ak rad turistikujes ostan den v todra gorge, da sa spravit pekna 5hod tura resp skoura a okolite palmove oazy, no len to uz mas mimo tvojej cesty

0 Citovat

@baca12 ne, je to v Tinerhiru na 7. den , právě v té oáze budu. 

0 Citovat

Zhruba taková cesta, samozřejmě to budu ještě opravovat.

screenshot-2.jpg

0 Citovat

Mně se třeba dost líbil Taroudant, je to asi 80km od AGA. Jinak jestli zůstaneš přímo v AGA, tak severnější část má víc obchodů, restaurací a podle mě i hezčí pláž. Směrem na jih je to pak víc All-in hotel zóna. Byl jsem letos v únoru.

1 Citovat

Romane, na ten jeden den by sis tam mohl vložit jeden den v Essaouira (As Sawira). Já jsem tam sice ještě nebyla, ale mám to jako součást svého itineráře na Maroko příští jarňáky.

0 Citovat

Taky nevidím důvod ztrácet čas v Agadiru, rozhodně mnohem lepší je Taghazout/Aourir, jak již uvedeno výše. Na surfing doporučuji Imsouane severně od Taghazoutu, je tam i česká komunita... mezi Imsouane a Taghazoutem je i rozlehlá pláž Tamri, kde se také surfuje. A to vše je na cestě do Essaouiry, kterou bych rozhodně nevynechával, a Marrákeš už je pak jen kousek. 

Nějak mi do tvého plánu nepasuje ten Rabat a Casablanca, je to bokem zbytku, to  bych dal někdy jindy samostatně... ale asi už máš tu letenku.

0 Citovat

Letenku ješte nemám. Vlakem nevím jestli bych jel, ale za hodinu letadlem proč ne + let novou společnosti (airarabia)

A také 2 města, vím, že tam toho moc není, ale dlouho tam nebudu, 1 den přílet do Rabatu kolem 15:00, už další den večer budu v Marrákeši, takže dobrý. 

do agadiru ani nepojedu, s plánu mám hned na letišti vzít taxi a odjet rovnou k oceánu a pak rovnou zpátky na letiště a odletět. 
Jo, a jako pláž koukám zrovna Taghazout, jen ceny nicmioc, něco jak v agadiru, na Maroko poměrně dost. 

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Tempo cestování v úvodu a závěru nemůžu posoudit, ale dny 5 až 7, které jsou klíčové pro poznávání přírody, podle mě neodpovídají poslední větě. Jestli chceš jen zajet přes den k prvním dunám u Zagory, bude to zklamání. Chtělo by to 1 noc přespat u písečných dun, byť jsou malé (ty snadněji dostupné, kam se dá dojet asi 8 km od asfaltky po pistě - kluk z ubytka počká na benzínce a naviguje, dá se opatrně projet i běžným sedanem) nebo bude určitě možné nechat se zavést později odpoledne k dunám na výlet (k malým kousek nebo k větším dál) a přespat u konce silnice v M'Hamid (nebo u dun v rámci výletu).

Agadiru jsem se vyhnul. Měl jsem v závěru málo času a Agadir jsem objel po obchvatu a raději jel až do Taghazoutu, který je určitě zajímavější. Bez auta a při nedostatku času ale nevím, jestli má cenu tam jet.

Přihřeju si polívčičku a zeptám se zkušenějšího. Libore myslíš, že má smysl hledat nějaké přespání okolo Agadiru nebo Marakéše? Vím, že u Agadiru jsou nějaké duny ale možná bych tam čekal světelný smog.

Něco jsem hledal a spiš mi vyskakuje Merzouga a podobné.

Díky za případné info.

0 Citovat

@Jakob

když jsem se připravoval na cestu tak někde četl, že v Maroku jsou jen dva kopce s pískem Sahary. 1) Mezrouga a 2) El Gouera (Zagora)

Do te první je hodně daleko, jediné tak cestovat na severu, třeba Fes a cestou zajet i do pouště. Nebo brát jejich průvodce/autobusy/cokoliv s jet tam 8+ hod z Marrákeše.
s tohoto hlavního turistického města Maroka  je ta druha varianta - El Gouera , my tam totiž pojedeme. Cesta vychází na 5-6 hodin, takže první den až vyrazime  z Marrákeše podíváme se na něco cestou, pak přespíme v Quazzartu a druhy den už Zagora a poušť. 
U Agadiru, že by něco podobného bylo jsem neviděl.
ubytování u agadiru plánujeme na 3 noci v Taghazoutu, surf, plavání atd.

Za info neručím a nejsou na 100% správně. Nikdy jsem tam nebyl a chystám se jen v srpnu tam.    

1 Citovat

Díky

0 Citovat

S pobřežím Maroka severně od slavné pláže Legzira z vlastní zkušenosti neporadím, protože jsem byl jen krátce v Taghazoutu. Při mé jediné cestě do Maroka jsem projel akorát pobřeží na úplném jihu a návazně na severu Západní Sahary. Pole velkých a vysokých písečných dun je i v NP Khenifiss na úplném jihu Maroka, které se táhne od moře až 15 km do vnitrozemí, ale nevím, jestli se dá navštívit nějak snadno. Silnice (zde už dálnice), která jinak vede podél oceánu, tento NP objíždí po okraji vnitrozemím a odbočka nebo aspoň parkoviště tam, myslím, nebylo. Vypadá to pěkně:

https://www.nationalparks.africa...onal-park/

https://moroccoshinydays.com/khn...onal-park/

Nějaké menší duny nejspíš jsou na pobřeží u Agadiru a dál na sever. Našel jsem toto u Essaouiry, což by mě někdy příště lákalo navštívit: https://morocco-phototours.com/c...essaouira/

Ještě k tomu, co psal romancient. Název El Gouera na mapě sice je, ale používá se tento: https://en.wikipedia.org/wiki/Erg_Chigaga případně v češtině: https://cs.wikipedia.org/wiki/Erg_%C5%A0igaga

Kromě těchto velkých dun asi 50 km od silnice jsou tam i malé 8 km od silnice, o kterých jsem psal výše: https://www.lonelyplanet.com/mor...66/1316546

1 Citovat

Díky

0 Citovat

Tak po přečtení několika tipů, návodů a názorů mám zde hotový plán.

Změna vyhrazena, jelikož už jsou zakoupeny všechny letenky.

Den 1 - VIE - AGA, ranní přílet a transfer do Taghazoutu. Oceán, surf.

Den 2 - Taghazout. Oceán, surf.

Den 3 - Taghazout. Oceán, surf.

Den 4 - AGA - RBA s Air Arabia, Rabat, procházka.

Den 5 - Ranní vlak do Fesu, zkoumání města, večer odlet FEZ - RAK s FR.

Den 6 - Půjčení auta, odjezd směrem Atlas, Ait Ben Haddou, Ouarzazate.

Den 7 - Zagora/El Gouera, poušť, přespání tam.

Den 8 - Tinerhir, Atlas pohoří.

Den 9 - Vodopády Úzud + ještě něco cestou.

Den 10 - Marrákeš. Medina, nákupy.

Den 11 - RAK - AGP - PRG.

0 Citovat

Letíš koncem srpna? Pokud jsi nenáročný surfař či začátečník, tak asi ok. Pro duben až září píšou toto:

Summer is the low season for Taghazout surf. Morocco has high winds throughout thanks to stronger trade currents and gusts coming off the Sahara Desert. They can play havoc with the glassy barrels of La Source and Boilers. However, there are still waves to be had – this is the mid-Atlantic Ocean, after all!

We’d say the conditions are largely suited to beginners who don’t yet mind surfing onshore currents and choppy waves. There is definitely loads of whitewash about, especially around Banana Beach and Devil’s Rock, leaving plenty for the local surf schools to get stuck into. Just don’t expect perfect right barrels and whatnot.

0 Citovat

Letím 25.08-4.9

Na surfu budu stát poprvé 😁

0 Citovat

zdar, máte někdo zmapované, jak co se s co nejvýhodnějším kurzem dostat k Dirhamům? 

Můžeme vyměnit CZK--> EUR téměř za střed, pak tip na výhodnou směnárnu v Marrakechi?

Nebo vyjde lépe výběr Dirhamů z karty z Revolutu? (dají se najít bankomaty, které neúčtují poplatek za výběr, ani nevynucují DCC?)

Máte někdo zkušenost, jak výhodně pak vyjde kurz Revolutu vs. kurz v nějaké dobré směnárny, pokud bychom měli EUR za střed?

0 Citovat

Zdarec, měl někdo nějaký problém s ubytováním v Maroku?
Jeden hotel jsem už zrušil, protože po mně chtěli 4 € na osobu za noc jako městskou daň, což mi přijde přehnané. Tolik jsem neplatil ani v Amsterdamu. Podle nějakých místních webových stránek by se městská daň měla pohybovat okolo 10–25 MAD v závislosti na úrovni hotelu.
Máte někdo podobné zkušenosti?

0 Citovat

goro napsal(a):

Můžeme vyměnit CZK--> EUR téměř za střed, pak tip na výhodnou směnárnu v Marrakechi?

Nebo vyjde lépe výběr Dirhamů z karty z Revolutu? (dají se najít bankomaty, které neúčtují poplatek za výběr, ani nevynucují DCC?)

Máte někdo zkušenost, jak výhodně pak vyjde kurz Revolutu vs. kurz v nějaké dobré směnárny, pokud bychom měli EUR za střed?

Můžete oboje. Zda se Revolut vyplatí či ne, na to stačí gůgl, osobně si to nepamatuji. Jako v každé správné diktatuře předpokládám, že kurzy v bankách a oficiálních směnárnách jsou všude stejný, vybavuji si, že kurz na letišti a ve městě byl nejspíš stejnej (beztak je tam směšně levně). Tím pádem výměna USD, EUR apod. je snadná a rychlá, směnárny budou všude, v Marakeši určitě. 

0 Citovat

romancient napsal(a):

Zdarec, měl někdo nějaký problém s ubytováním v Maroku?
Jeden hotel jsem už zrušil, protože po mně chtěli 4 € na osobu za noc jako městskou daň, což mi přijde přehnané. Tolik jsem neplatil ani v Amsterdamu. Podle nějakých místních webových stránek by se městská daň měla pohybovat okolo 10–25 MAD v závislosti na úrovni hotelu.
Máte někdo podobné zkušenosti?

Pokud řešíte řádově jednotky eur, tak se na rezervace předem vykašlete a jako skoro všude jinde v rozvojových zemích projděte večer pár ulic, malých laciných hotýlků je všude jako psů. A téměř vždy lacinější. Občas z nostalgie v nějaký zablešený díře přespím a neubylo mě. 2* do cca pětistovky českých ve větších městech, v řitích světa a malých obcích i klidně za dvě tři stovky (postel, studená voda, hajz na chodbě a vokno na vyskočení, kdyby vás chtěl obtěžovat nějaký přihřátý berber). Pasy se většinou nechávají na recepci. 

1 Citovat

Neletím sám, takže taková varianta pro mě není možná 😁

0 Citovat

Ahoj,

Naplánoval jsem si takovou rychlojízdu marockými městy. Jedu ještě s borcem z hospody a toho nejvíc zajímá vrtulník do Algeciras, takže je to taková slátanina. Nicméně mám rád města. Jedeme v lednu.

Mám akorát teda jediný dotaz, zda spát 18.1. v Rabatu, nebo někde jinde nahoře. Bohužel 18.1. z Ceuty do Algeciras vrtulník nelítá.

14.1. Krakov-Agadir 
15.1. Agadir-Marakéš 
16.1. Marakéš 
17.1. Marakéš – Cassablance – Rabat 
18.1. Rabat
19.1. Rabat-Ceuta-Algeciras vrtulník 
19.1. Algeciras – Malaga 
20.1. Malaga
21.1. Malaga Krakov

0 Citovat

No, nejspíš podle toho kdy vám ten vrtulník letí, ne? 

0 Citovat

Sorry, napsal jsem to jak trotl. Letí v neděli kolem 5. Spíš mi jde o to jestli má smysl v Rabatu trávit den, nebo tam jen přespat a pokračovat dál sever, kde by mohlo být něco zajímavějšího.

0 Citovat

Rabat docela zajímavé město, proto , že je  hlavní tak je nejvíc uklizena část Maroka 😁 ale více než 1 den tam moc není co dělat. 

dal bych pozor na Agadir, vidím tam přelet z Krakova a pak dal do Marakéše. Záleží kdy přílet/odlet, každopádně nějaký čas navíc bych tam nenechával a hned pokračoval dal. 

1