Riga (RIX)
Hlavní letiště nejen Rigy, ale celého Lotyšska je Riga International Airport. Český vlajkový dopravce nabízí pravidelné spojení v podobě přímých letů z pražské Ruzyně a je také často terčem výprodejů, kdy lze sehnat letenky za 3.500 Kč. Nalezneme zde však většinu low-costových dopravců. Pokud však poletíte se společností Ryanair, mějte na paměti, že při odletu budete muset zaplatit bezpečnostní taxu 7€, jelikož Ryanair nehodlá tyto náklady dávat na svá bedra.
Informace:
otevírací doba: 24H
přespání na letišti: Anglická recenze
doprava z letiště do centra:
- autobus č.22 odjíždí od zastávky před východem z terminálu a to každých 10-30minut. Doba jízdy do centra Rigy zabere 30min a jednorázový lístek v trafice stojí 0,50 LVL (u řidiče 0,70 LVL) nebo 24 hodinový lístek za 1,90 LVL.
- další možností je využití letištních minibusů za 3 LVL
WiFi zdarma: Ne
levné občerstvení: několik stanic jízdy autobusem je nákupní centrum
IATA / ICAO kód: RIX / EVRA
poloha: 8km od centra Rigy
web: http://www.riga-airport.com/en
Zdravím,
prosím, máte někdo zkušenosti s přestupem v Rize na trase Helsinki - Praha? Čas na přestup to dle vyhledávače háže 35 minut, tak jestli to je reálné stihnout :) Díky
Ahoj, mohl by někdo zkušený dát tip, jak se dostat z letiště v čase 00:50 (čas příletu). Noční bus jsem nenašla, ten shuttle už také nejezdí. Nebo byste přečkali někde noc na letšiti? Děkuji za rady :) Případně kdyby měl někdo tip na ubytko dobře dostupné z centra Rigy (asi nemusí být úplně v centru, co jsem tak pročítala). ;)
Ahoj Hani, na letišti se dá v pohodě přespat, čerstvá zkušenost:) Hotel můžu doporučit Mercure, hned vedle nádraží a do centra kousek
hankaa napsal(a):Ahoj, mohl by někdo zkušený dát tip, jak se dostat z letiště v čase 00:50 (čas příletu). Noční bus jsem nenašla, ten shuttle už také nejezdí. Nebo byste přečkali někde noc na letšiti? Děkuji za rady :) Případně kdyby měl někdo tip na ubytko dobře dostupné z centra Rigy (asi nemusí být úplně v centru, co jsem tak pročítala). ;)
Případně Bolt (do centra za cca 15 EUR), Uber v LV nefungoval. Taxíky jsou klasicky předražené.
Edit vlastního příspěvku - doprava z a na RIX. Bus č. 22 do centra. Poslední jede v 0:40, my přiletěli později. Bolt na letišti nás nevzal, protože jsme chtěli odvézt jenom cca 2,5km do hotelu Airport hotel Mara. Malý rito :D jenom za hotový a do kapsy. To jsme z principu odmítli.
Teď vážně - doporučuji jak hotel pro event. pozdní přílet, dá se pohodlně dojít pěšky, většina je chodník kolem silnice. Pro poznávání města také ok, bus č. 22 jezdí ve dne pořád. Na jízdenky jednoduchá appka.
@hankaa Jakou appku na jízdenky jste používala? Já zkoušel 2 a do žádné z nich jsem se nebyl schopen zaregistrovat, protože to nebralo české číslo.
Gopher napsal(a):@hankaa Jakou appku na jízdenky jste používala? Já zkoušel 2 a do žádné z nich jsem se nebyl schopen zaregistrovat, protože to nebralo české číslo.
"mobilly" měl to nainstalované spolucestující, fungovalo normálně. :)
Není to spíše Mobility? Ta má také výhodu, že tam může mít jízdenky více lidí a stačí jen x-krát načíst QR kód v dopravním prostředku.
cali napsal(a):Není to spíše Mobility? Ta má také výhodu, že tam může mít jízdenky více lidí a stačí jen x-krát načíst QR kód v dopravním prostředku.
Fakt to bylo "mobilly".
@tonic
byli jsme na necelé dva dny a jeli celkem 3x :)
tonic napsal(a):A tak v Rige po prílete kúpiť 1-3-5 dňový MHD lístok za pár eur a vybavené
Není úplně třeba, revizoři jsou tam velice výrazně označeni, stačí případně vystoupit, když nastupujou ;-)
Tak to jako vůbec, byl jsem v Rize 6x a několikrát jsem byl svědkem, jak tramvaj nebo bus zastavil mimo zastávku, přijelo auto 4 borci to tam probrali a rozhodně na špásování to nevypadalo;-)