Ryanair - obecně
Jak moc jsou teda ochotni a rychli v pripade zruseni letenek cestujicim na zaklade zmen podminek prirucnim zavazadlem?
Standa napsal(a):Jak moc jsou teda ochotni a rychli v pripade zruseni letenek cestujicim na zaklade zmen podminek prirucnim zavazadlem?
Je nutné chatovat s agentem přes ten jejich chat. Tvrdě to požadovat. Peníze přišly do týdne na moji kartu, z které jsem to platil.
Není třeba tvrdě požadovat, sami to nabízí, viz třeba info z jejich oficiání tiskové zprávy:
"Non-priority customers who booked flights before 1 September (for travel after 1 Nov) can either add Priority Boarding for €/£8* or a 10kg bag for €/£10* or they may cancel their booking for a full refund."
Diky.
V mem pripade jsou nyni letenky o neco levnejsi, nez kdyz sem je kupoval a s prirucnim zavazadlem jsme pocitali s jeho vyuzitim. Takze nam to naklady zvedne :(
Spis asi budu sledovat cenu, pokud pujdou na me trase jeste dolu (a ze prostor tam je), tak je vymenim. Jinak zatim to mam jako "pojisteni storna zajezdu s nulovou spoluucasti" :-D
Tusim, ze by asi nemel byt problem s tim, ze bych to pripadne rusil par dni pred odletem. Nikde sem se o terminech do kdy je moznost odstoupit nedocetl.
Standa napsal(a):Diky.
V mem pripade jsou nyni letenky o neco levnejsi, nez kdyz sem je kupoval a s prirucnim zavazadlem jsme pocitali s jeho vyuzitim. Takze nam to naklady zvedne :(
Spis asi budu sledovat cenu, pokud pujdou na me trase jeste dolu (a ze prostor tam je), tak je vymenim. Jinak zatim to mam jako "pojisteni storna zajezdu s nulovou spoluucasti" :-D
Tusim, ze by asi nemel byt problem s tim, ze bych to pripadne rusil par dni pred odletem. Nikde sem se o terminech do kdy je moznost odstoupit nedocetl.
Ta lhůta pro zrušení není nekonečná. Pokud zrušit, tak potom kontaktovat Ryanair ihned.
Blbej Seznam, tenhle email to prehodilo do Hromadne, tak sem si ho nevsiml. Mate pravdu, diky.
Pro Standu :
Na storno letenky kvůli změně pravidel máš již necelých 14 dní. Viz info, které mě přišlo v mailu.
Já jsem již stornoval, uvidíme, kdy vrátí peníze.
"Upozornění:
Zákazníci cestující 1. listopadu a později, na které se nová pravidla vztahují a kteří je odmítají přijmout, mají právo do 14 dnů od tohoto oznámení z 31/08/18 letenku zrušit a požádat o vrácení plné ceny. Pokud tak neučiní, bude se změna považovat za akceptovanou. Žádost o vrácení podáte kliknutím sem"
Ryanair změnil časy mého letu o 5 minut. Let se koná v listopadu 2018. Pořád mi posílá upomínky, aby tuto změnu akceptoval. Co se stane, když jim to neakceptuji? Nárok na vrácení peněz (pro mě těch 5 minut nehraje roli) zrejmě nemám.
Ryanair oznámil 17 nových linek z Polska - https://travelfree.info/ryanair-...om-poland/
např. Krakow to Amman, Bordeaux, Hamburg, Kiev & Lviv
Nazdar! Nová politika zavazadel znamená toto?:
Se zakoupeným přednostním nástupem (2x 8EUR zpáteční letenka):
40x20x25 - malé zavazadlo pod nohy
55x40x20 - 10kg větší zavazadlo nad hlavu - obojí musí splňovat pravidla pro tekutiny atd.
Bez přednostního nástupu:
40x20x25 - malé zavazadlo pod nohy
55x40x20 - 10kg větší zavazadlo lze dokoupit za 2x 10EUR pro zpáteční letenku při online check-inu - zavazadlo odložit na přepážce pro odbavená zavazadla - není nutné splňovat pravidla pro tekutiny atd.
Může mi toto prosím někdo potvrdit? :) Díky!
Paul Bart Frank napsal(a):55x40x20 - 10kg větší zavazadlo lze dokoupit za 2x 10EUR pro zpáteční letenku při online check-inu - zavazadlo odložit na přepážce pro odbavená zavazadla - není nutné splňovat pravidla pro tekutiny atd
Rozměry u odbaveného zavazadla nejsou zmíněny, takže lze očekávat, že nejsou předepsány. Hmotnost 10 kg ano. Všechno ostatní souhlasí. Pravidla pro tekutiny - to jsme úplně nedořešili v jiném vlákně, že, ale doufejme, že neplatí.
Tak překvapivě se nakonec FR nezachovali jako úplní šmejdi:
Super! Sice bych asi radši měl to priority, abych se nemusel zdržovat, ale i tak paráda.... Zrovna jsme řešili, jestli jsme ve 2 schopni se sbalit do 1 příručáku :-). Avizovaný mail, co měli rozeslat, teda zatím nepřišel, ale věřme, že už to bude platit.
Tak teraz som mal viac šťastia ako rozumu :)) Potreboval som zrušiť let kúpený pred 1.9 pretože nakoniec nemôžem letieť. Na live chat som napísal dnes cca o deviatej a o desiatej vyšla tlačovka že to dávajú free a žiadne refundy tým pádom nebudú.
Ryanair zavazadla zase jinak. Uznal, ze retroaktivni zmeny jsou za caru
Zachovali se naprosto neakceptovatelne. Navrhnout neco retroaktivne je velka prasarna. Belgicky ministr pro ochranu spotrebitelu Kris Peeters byl zjevne schopen vysvetlit Larymu, ze takhle ne. Proto dalsi den prispechal s korekci. Nepochybne by Ryanair se svou retroaktivitou u soudu neuspel. Takze nejdrive zavedou platbu za zavazadlo s retroaktivtou, a pak slavnostne vyhlasi, ze 2 mil. cestujicim tech 10kg daji zadara. Klasicky Ryanair. https://www.planes.cz/cs/article...-zavazadla
Deny napsal(a):Tak překvapivě se nakonec FR nezachovali jako úplní šmejdi:
Já dostal včera mail,kde píšou,že priority mi zůstává a peníze vrátí.Takže pro mě vlastně změna k lepšímu :-)
Letenky se prodavaji rok dopredu a nabidli , ze kdo chce muze letenky v ratit u soudu by se nic nestalo , v tom to neni . ale rychle dospeli k nazoru . ze udelaji gesto nez aby vraceli za jiz koupene letenky s cimz by meli praci a vydaje za bakovni poplatky
Be;gicky ministr pro ochrau by akorat tak mohl v Belgii zaridit ze Charleroi nebo Brusel zvedne Ryanairu letistni poplatkyMichal napsal(a):Ryanair zavazadla zase jinak. Uznal, ze retroaktivni zmeny jsou za caru
Ten článek ale neříká pravdu. Pravidla nezůstávají stejná jako to bylo před změnou podmínek.
Michal napsal(a):Zachovali se naprosto neakceptovatelne. Navrhnout neco retroaktivne je velka prasarna. Belgicky ministr pro ochranu spotrebitelu Kris Peeters byl zjevne schopen vysvetlit Larymu, ze takhle ne. Proto dalsi den prispechal s korekci. Nepochybne by Ryanair se svou retroaktivitou u soudu neuspel. Takze nejdrive zavedou platbu za zavazadlo s retroaktivtou, a pak slavnostne vyhlasi, ze 2 mil. cestujicim tech 10kg daji zadara. Klasicky Ryanair. https://www.planes.cz/cs/article...-zavazadla
No, upřímně mě spíš okamžitě napadlo, že byli zavaleni požadavky na vrácení peníze za letenky, což se jim sakra nevyplatilo
Paul Bart Frank napsal(a):Stacilo napsat na livechat a agent ti potvrdil zruseni a refund a hotovo?
Dokonca som len pri spustení livechatu napísal číslo rezervácie a do popisu "Cancellation due to cabin bag policy change" a dal som spustiť. Napísalo to čakačku 70 minút. Medzitým som odbehol na obed, keď som sa vrátil tak samozrejme live chat už bol ukončený a na moje prekvapenie v maili už aj potvrdenie o zrušení a vrátení peňazí na kartu. Keby boli takí promptní vždy... asi usúdili, že z tých 20€ / return za VIE - Larnaca by zo mňa aj tak moc zisku nemali, tak to vyriešili expresne.
Třeba se to už řešilo, ale jak to najít? Ryanair nově nabízí ohledně kabinového zavazadla dvě možnosti. Snad je dobře chápu. Buď přikoupit Přednostní nástup a tím mít možnost vzít si kabinové do kabiny grátis nebo přikoupit 10kg zavazadlo při odbavení a to odevzdat na přepážce. Potud vše OK, i když pro náš případ to znamená zdražení. Jenže teď si cvičně dělám nějakou rezervaci a narazil jsem na problém, že cena první i druhé možnosti se vždy násobí počtem letících cestujících na jedné rezervaci. U první možnosti to ještě chápu, ale proč to u druhé nejde per person? My létáme obvykle v konfiguraci dva dospělí, dvě děti a jeden kufr kabinových rozměrů i hmotnosti. Určitě se mi nechce platit za další tři kufry na let, když s námi fyzicky neletí. Je nám úplně jedno, jestli půjde kufr dolů nebo do kabiny. Jde o to, že stačí do cílového bodu jeden přestup a rázem jsou z toho 4 lety a peníze navíc skáčou šílenou rychlostí. Je tu nějaká možnost, jak toto vyřešit jinak než rozdělením pasažérů na dvě rezervace, což je riskantní či jinak než z kabinového udělat klasické ? Lze po provedení rezervace pouze s příručními zavazadly (tj. zdarma) dokoupit online 10kg odbavené, ale pouze jeden kus?
Pro zajímavost uvádím ceny všech možností, jde o dva lety, jeden tam a jeden zpět ve výše uvedené konfiguraci:
Přednostní nástup 1440 Kč, 10kg odbavené 1920 Kč a klasické odbavené (lze přiřadit už při rezervaci jen jedno) 1300 Kč. Jeden kus 10kg odbaveného by stál 240 Kč/let, tj. kýžená celková cena v uvedeném příkladě by mohla být 480 Kč, což je proti nejlevnější variantě 1300 Kč slušný rozdíl.