Letenky u EgyptAir! Jak zbytečně neplatit dvojnásobek
Kupujete-li vnitrostátní přelety, mějte web EgyptAiru nastavený na Egypt a angličtinu, všechny ostatní volby znamenají, že jejich rezervační systém vám vůbec nenabídne mnohem levnější tarify, ale jen full flexible, které jsou víc než dvakrát dražší. To samé je i u prodejců, egyptské nejlevnější tarify dokáže prodat snad jen egyptská verze Travelstart, kde jsem letenky kupoval i já, neb tam byla celkem dost výrazná sleva.
Ano, můžete namítat, že full flexible tarif je v některých ohledech i přes vyšší cenu výhodnější, ale chtěl jsem jen upozornit na klasickou egyptskou ojebávku.
Prvně jsem se domníval, že tyto nejlevnější tarify jsou určeny jen pro rezidenty Egypta, ale v tarifních podmínkách o tomto není ani zmínka. Nakonec proletěno naprosto bez problémů.
Na závěr malé srovnání na příkladu letenky z Káhiry do Luxoru, kdy letenka stojí na egyptské mutaci webu 1087 LE, tedy 1365 Kč, pak letenka na stejný termín na rakouské mutaci cca 111 €, tj. 2855 Kč. Rozdíl skoro 1500 Kč. Znova upozorňuji, že neporovnávám letenku ve stejném tarifu!
Prvně jsem se domníval, že tyto nejlevnější tarify jsou určeny jen pro rezidenty Egypta...
Ono to tak bývalo. Volilo se to při koupi letenky a zadávalo číslo egyptského ID. Existovaly nějaké triky, jak to obejít, ale nebylo to úplně triviální a znám z doslechu lidi, kteří s tím měli na letišti problém. Pokud to už nechtějí, tak jen dobře.
Taky s letenkama po Egyptě dost zamával pád libry v r. 2016, ceny letů zůstaly víceméně stejné, ale díky tomu, že je libra na polovině hodnoty, je to po přepočtu pro cizince značně výhodnější.