Kypr - Larnaca
Tohle ale jak čtu podmínky není jen pojištění spoluúčasti:
Naše pojištění půjčeného auta uhradí jakoukoliv škodu, která je spojena s poškozením exteriéru auta a je našemu klientovi autopůjčovnou naúčtována. Nemusí tedy nutně jít o spoluúčast na škodě, ale o plnou úhradu škody.
Příkladem za všechny je defekt pneumatiky. Naše pojištění ho pokryje i v případě, kdy náš klient neměl žádné základní pojištění od autopůjčovny a nebo ho měl a pneumatiky byly ve výlukách. Naše pojištění se vztahuje na všechny varianty. Tedy samozřejmě i na situaci, kdy pro klienta vyplyne pouze spoluúčast na defektu pneumatiky.
Zároveň Severní Kypr tam ve výjimkách není, takže by to mělo fungovat. Každopádně díky za tip, škoda, že jsem před 2 týdny obnovil na další rok WWI, které bylo dražší 🫤
Tady vycet zemi Evropa:
Varianta Evropa se vztahuje také na všechny ostrovy na evropském světadílu , například včetně těchto:
Azorské ostrovy (Azory), Faerské ostrovy, Sicílie, Sardinie, Ibiza, Kefalonie, Korsika, Kréta, Kypr (celý ostrov - jak Jižní Kypr, tak i Severní Kypr), Mallorca (Malorka), Madeira, Malta, Menorca, Rhodos ... a mnoho dalších, které fyzicky patří na evropský kontinent .
Já bych nebyl tak optimistický, že toto platí za všech okolností. Pneumatiky a další podobné věci jsou hrazené např. od WWI taky, i když jsou ve výlukách u základního pojištění od půjčovny. Ale pokud se stane pojistka neplatná např. z důvodu nehody způsobené pod vlivem alkoholu nebo drog a půjčovna bude vymáhat celou škodu tj. třeba i vyšší než spoluúčast, podle mě nebude externí pojišťovna hradit s odkazem, že nebyly splněny podmínky půjčovny pro platnost pojištění. Provoz auta na území, kde neplatí pojištění půjčovny, je podle mě srovnatelný s výlukou na alkohol a drogy a je to něco jiného než třeba ty pneumatiky, což lze brát spíš jako doplněk. Asi by bylo dobré se na Defend dotázat předem.
Zrejme každá poisťovňa, ktorá poisťuje spoluúčasť má vo výlukách uvedené niečo v zmysle, že poistenie neplatí, ak došlo k porušeniu podmienok požičovne.
(defend: Pojištění se nevztahuje na škodu vzniklou v důsledku provozu Pronajatého vozidla v rozporu s podmínkami Smlouvy o pronájmu)
Tu by som ale rozlišoval dve situácie:
1 - poistka na určitom území neplatí, ale požičovňa nezakazuje vjazd na toto územie (typický príklad severný a južný Cyprus). Prejazdom na sever nedošlo k porušeniu podmienok, výluka z poistenia excessu by sa nemala uplatniť.
2- poistka na určitom území neplatí a požičovňa zakazuje vjazd na toto územie (typický príklad Izrael a palestínske územia). Vstupom napr. do betlehemu došlo k porušeniu podmienok, výluka z poistenia excessu sa uplatní.
Přesně tak, půjčovny cestu na sever nezakazují, nic se tím neporušuje. Problém je jen v tom, že pojišťovny z jihu z pochopitelných důvodů Severokyperské území nepokrývají. Pokud by pokrývaly, tak jsem si jistý, že by si na tom půjčovny udělaly byznys a prodávaly to pojištění samy za příplatek, tak jak je to běžné, když chcete s autem do jiné země, než kde došlo k výpůjčce.
Tohle je spíš případ, jaký jde udělat třeba v USA, že jde vzít auto úplně bez pojištění, pak ten defend kryje škodu do pojistného limitu, bez ohledu na existující pojistku od půjčovny.
Přečetl jsem si pojistné podmínky a vypadá to, že při provozu auta v souladu s podmínkami smlouvy nebude u Defendu problém. To je důležité i třeba pro jízdu po nezpevněných silnicích, což je v některých zemích častější. Je třeba si v takovém případě vybrat půjčovnu, která to nezakazuje (nebo zakazuje jen konkrétní silnice, kam jet nechci), jen upozorňuje, že neplatí pojištění. U jiných externích pojišťoven to ale může být ve výlukách, když se nejedná o spoluúčast (kromě pneumatik a jiných vyjmenovaných položek). Defend může ušetřit dost peněz za plné pojištění auta od půjčovny na Islandu, kde na rozdíl od WWI platí (a třeba discovercars je výrazně dražší než jinde).
Mandre napsal(a):Ale melo by tam platit externi pojisteni treba to defend https://www.defend-online.eu/… nebo se pletu? Kdyz platim poskozeni, uhradi to pojistovna (zde do 175k, kdyz je komplet uhrada), jinak na jihu max. napr. do 25k (coz je spolucast cca 1000€).
Koukal jsem na hodnocení. Trustpilot = hrůza, google recenze = 4,7 ...Tak nevím..
Celý svět roční = 2790 Kč, Evropa roční = 1923 Kč...