[FR] Brno - Berlín 258 Kč
S tvrzením, že v Berlíně se člověk nezabaví, teda určitě nesouhlasím (naopak má dle mě Berlín jeden z největších turistických potenciálů v Evropě a ty 2-3 dny jsou naprosto akorát). Problémy linky do Brna jsou samozřejmě na první pohled viditelné:
1) Nevhodně zvolené dny
2) Velmi frekventované pozemní spojení + stále ještě relativní blízkost obou měst
3) Brno nemá co nabídnout. A nemyslím to nijak zle, ale bohužel se obávám, že dnešní inaugurační let leccos napověděl (SXF-BRQ: 24 pax, BRQ-SXF: 120 pax)
Aby se linka uživila bez dotací, musí mít stabilní obsazenost oběma směry a musí tu vznikat ochota za letenky platit i víc než v akci (tj. typicky by měla existovat početnější skupina lidí, co mezi danými městy pravidelně dojíždí). A to nevím, zda v případě Brna jedno konkrétní město, které by uživilo velké letadlo párkrát týdně, existuje.
Samozřejmě sezonní lety k moři - proč ne, ale i tady je stále to velké "ale", a sice že se zatím neuživí ani lety z Prahy...
niemandos napsal(a):To byl fakt hodně rychlý příklad, kam by se možná dalo létat pro treky v horách a přírodě. Nenapadlo mě nic lepší. Taky skupina lidí, kterým by stačila linka 1x - 2x týdně.@Michal
Kluž a Varna jako perspektivní destinace z Brna. To si děláš srandu :-)
Každopádně to ale mohlo/může létat z podobně velké Blavy.
Kryštof Hájek napsal(a):To ale vidíš pohledem nadšence. Z mého okolí u běžných lidí vidím, že pro ně stačí jet do Berlína bohatě na půl den na vánoční trhy a viděli Berlín. Nějak si neumím představit, že si podobný člověk koupí letenku z Brna do Berlína.S tvrzením, že v Berlíně se člověk nezabaví, teda určitě nesouhlasím (naopak má dle mě Berlín jeden z největších turistických potenciálů v Evropě a ty 2-3 dny jsou naprosto akorát).
Bydlím třetím rokem necelý 3km od letiště a pořád sním, že si tam jednou dojdu pěšky a poletím :D Berlín mě absolutně nezajímá, nehledě na to, že jsem tam už 2x byl. U Milána jsem nikdy netrefil vyhovující termín. U Londýna už jsem 2x trefil dobrej termín i cenu a nakonec jsem stejně zvolil pro mě atraktivnější destinaci většinou s odletem z Vídně nebo Katovic. Minimálně ten Londýn ale chci letos dát, abych tou cca 1000 Kč podpořil rozvoj letiště :D
Michal napsal(a):To byl fakt hodně rychlý příklad, kam by se možná dalo létat pro treky v horách a přírodě. Nenapadlo mě nic lepší. Taky skupina lidí, kterým by stačila linka 1x - 2x týdně.
A z druhé strany bude u navýsost "letní" linky do Brna létat kdo? Proč dotovat zrovna tento typ dopravy navíc pro turistiku ven?
Petr76 napsal(a):Zcela opodstatněná námitka a rozumím ji. Proč by ale kraj měl dotovat vůbec nějaké linky? Když se to tak vezme může jen odvézt Brňáky a přivézt je zpátky, ne? Tohle bylo jen zamyšlení, jaký typ linek má vůbec smysl provozovat/poptávat/mají šanci na úspěch aspoň za dotace/kde stačí 1-2 lety týdně.A z druhé strany bude u navýsost "letní" linky do Brna létat kdo? Proč dotovat zrovna tento typ dopravy navíc pro turistiku ven?
Michal napsal(a):To ale vidíš pohledem nadšence. Z mého okolí u běžných lidí vidím, že pro ně stačí jet do Berlína bohatě na půl den na vánoční trhy a viděli Berlín. Nějak si neumím představit, že si podobný člověk koupí letenku z Brna do Berlína.
Pohledem nadšence do čeho? :D Já naopak ve svém okolí vidím spoustu lidí, kteří jezdí do Berlína na 3-4 dny prostě proto, že pamětihodností je tam milion. Ale jezdí. Pozemní spojení je holt daleko flexibilnější...
Petr76 napsal(a):A z druhé strany bude u navýsost "letní" linky do Brna létat kdo? Proč dotovat zrovna tento typ dopravy navíc pro turistiku ven?
U typicky plážových linek není nezbytně nutná dostatečná poptávka z druhé strany (jasně, první a poslední let holt poletí prázdný, ale to je běžná praxe). Problém je ten, že pochybuju o naplnění i z naší strany... Dotace takových linek by byla nesmyslná každopádně, o tom bez debat.
Michal napsal(a):Zcela opodstatněná námitka a rozumím ji. Proč by ale kraj měl dotovat vůbec nějaké linky? Když se to tak vezme může jen odvézt Brňáky a přivézt je zpátky, ne? Tohle bylo jen zamyšlení, jaký typ linek má vůbec smysl provozovat/poptávat/mají šanci na úspěch aspoň za dotace/kde stačí 1-2 lety týdně.
No a jsme u toho, kraj by žádné letecké linky dotovat neměl, protože to žádný smysl nemá. Měl by vytvořit podmínky, aby soukromý dopravce zajistil kvalitní pozemní dopravu z centra města na vídeňské letiště, tím zajistí dopravní obslužnost a napojení města na velké mezinárodní letiště.
Michal napsal(a):Zcela opodstatněná námitka a rozumím ji. Proč by ale kraj měl dotovat vůbec nějaké linky?
Regionální letiště v ČR is the new fotbal. Černé díry na peníze, které vedou donkichotský boj se socioekonomickou realitou a geografii.
Pokud vůbec dotovat nějaké linky, tak snad jedině takové, které buď umožní lepší obslužnost Brna/Ostravy pro obchodní klientelu a/nebo které usnadní export nezaměstnaných (což momentálně naštěstí není aktuální téma). Jinak by taky mohl na výpadovce z Brna stát v budce ouředník a těm co jedou na dovolenou do Chorvatska nebo Rakouska rozdávat po třech stovkách příspěvek na benzín. Ovšem ti co jedou do Jeseníků nebo k babičce do Prušánek by nedostali nic. Když se tímto způsobem může dotovat letecká doprava, tak proč by ostatní formy dopravy měly zůstat stranou?
Ridder napsal(a): Minimálně ten Londýn ale chci letos dát, abych tou cca 1000 Kč podpořil rozvoj letiště :D
Nechci ti brát iluze, ale nájemcům letiště je v podstatě úplně šumák, jestli někdo z letiště létá nebo ne. Pro kraj krajně nevýhodná* smlouva je uzavřena na 50 let je nevypověditelná a gro jejich podnikání spočívá v pomalé přeměně letiště na logistický park. Moje obvykle dobře informované zdroje tvrdí, že díky tomu například skončil u ledu zájem Bell Helicopters, postavit na letišti servsní závod pro helikoptéry.
Tak zase asi pichnu do vosiho hnizda , jako priznivec regionalnich letist jak Brna,. tak Ostravy ,Pardubic a budu fadit i Budejovcim
Nejsem presvedcen , ze by ruzne destinace z techto mist musely byt postaveny jen na sluzebnich cestach a podnikani a dotacich . Cestovni kancelare porad maji k dispozici jen TS ( Smartwings ) To je treba zmenit . a oni se lidi nauci litat vic sami
Proc je treba z Bratislavy udrzitelna linka do Burgasu ? ,Drzi se i Korfu a proc nevydrzela z Brna sveho casu provozovana linka Barcelona Girona ?
Na Morave je kupni sila slabsi , tak je treba volit levnejsi destinace a mista nejvetsiho turistickeho zajmu, z hlediska zajmu o pracovni prilezitosti v zahranici se taky daji vybirat mista kde pracuje nejvic lidi z Moravy ,coz je bezesporu Velka Brianie , ovsem v soucasne situaci bych cllil spise na Irsko ,pak je aspekt vyberu dnu i odletovych a priletovych hodin , v tom si letiste nesmi diktovat ,jak se to treba stalo Ostrave v pripade Amstrdamu
Nemecko je zrejme vazne zaklete , nebo Nemci do toho nejak zasahuji , jinak si to neumim vysvetlit z Prahy lital Frankfurt Hann sice az pozde vecer ,ale plny byval a obcas byla letenka i za 80Kc
Takto by se dalo pokracovat , za nezajmem stoji asi spis spatny vyber destinaci
mikir napsal(a): Cestovni kancelare porad maji k dispozici jen TS ( Smartwings ) To je treba zmenit .Jen do OSR létají mimo QS chartery Pegasus, Onur Air, Tunisair a TailWind.
mikir napsal(a): Nemecko je zrejme vazne zaklete , nebo Nemci do toho nejak zasahuji , jinak si to neumim vysvetlit
To přeci vědí všichni, že za tím stojí Luftwaffe, DVD a Stille Hilfe.
skoda,ze sa ten Berlin nelita z Prahy, kazdy pracovni den, rano a vecer, PRG-TXL, na sluzebky idealni... stacilo by neco mensiho,Dash8 treba. ale to jsem silne off-topic...
Cali , nevim sice nic o Thomasu Morovi , ale na wikipedii se pise ze byl zastance myslenky kazdemu podle jeho potreb , tak doufam ze si to Ryanair vezme brzo k srdci a otevre linku Cork - Ostrava nebo Cork - Brno nebo Cork - Pardubice , Prahu nemusi -))
Od listopadu sice bude litat Cork - Katowice ,ale to me neuspokojuje -) Soucasny Cork-Wroclaw taky nebyva za nejlepsi ceny ,ale koupili nove vagony a renovuji zeleznicni trat do Medzilesie
Treba ty regionalni letiste casem neco taky vymysli
Cork - Ostrava je asi tak pravdepodobny jakoze mikir nekdy nabyde rozumu. Chimery o rozvoji nasich regionalnich letist spadaji do sekce delirizujicich lokalnich politiku, kteri zkousej - soutezej mezi sebou - jako vetsi kokotinu - za cizi penize - vymyslej. Za mne vede zatim jistej Unucka.
Uz se zdalo ze tema je ukoncene ,ale vidim , ze je to vdecne tema pro monopolni priznivce a prazske Pepiky , proc by v CR melo byt jen jedno letiste ? A dotace se vyhazuji za jine ptakoviny ,pripade je CR vraci protoze , nesplni pravidla EU pro dotace , jen jaksi porad vymysleji nevhodnou destinaci ,
Dotovat Dubaj bylo v Ostrave zbytecne , Bergamo se me libilo ,ale nejak to nedokazali vyuzit ,Berlin z Brna spatna idea neni , jen to chce vylepsit navaznost na prestup a pro pripadne vylety jine dny, cekal jsem taky , ze se vic rozjedou Pardubice .idealni poloha na hlavni zeleznicni trati ,novy terminal kousek z nadrazi , proc zrovna krome Londyna Alicante me moc jasne neni .
Porad vidim alespon na leto poradne koupaci destinace , kam jezdi lidi co kupuji zajezdy s cestovkama ( TS )a nejsou prilis moviti ,takova linka by 1x mozna i 2x tydne musela fungovat a zimu obslouzit nejakym velkym prestupovym letistem ,kde jsou dobre nabidky exotiky ( z Nemecka je to Franfurt , Mnichov , pripadne treba Cologne Bonn ,odkud lita Eurowings ,.nebo pak Brusel , kde je nabidka TUI ,jetairfly ..
Dlouha leta funguje z Prahy s easyJet Amstrdam ,proc krachnul z Ostravy kazdy vi ( letiste si diktovalo hodiny letu, coz byl nesmysl )....z Brna by taky byl uzivitelny
Jeste me napada ,jak pise Krystov ze sezoni lety proc ne ,ale ze se neuzivi ani z Prahy ,,Ovsem co je z Prahy za lety primo do nejakeho primorskeho letoviska hodne zadaneho ? Ryanair to zkousi ze Zadarem ..ale Split by byl lepsi ... nebo treba jak z Bratislavy je Korfu ,,,