Ustřižený rožek u OP
Zdravím, máte prosím někdo zkušenost s cestováním na občanku, která má ustřižený rožek? Přítelkyně si měnila trvalý pobyt a na novou občanku teprve čeká. Chceme letět už za dva týdny a tak chci koupit letenky dokud ještě jsou. Neotoci nás kvůli tomu na letišti?
Jedná se o WizzAir, jestli je to podstatné..
No asi bych se osobne obával. Pokud se nemýlím, ustrižený roh značí, že dané občanka prozatímně nahrazuje platnou občanku, která se vyrábí.
My to tušíme, ale pracovník v zahraničí si to imho nikde vyhledávat nebude a prpstě uvidí poškozenou občanku.
Zvážil bych expresní pas do týdne, stojí 3000 Kč. A máte klid na dalších X let.Karel napsal(a):No asi bych se osobne obával. Pokud se nemýlím, ustrižený roh značí, že dané občanka prozatímně nahrazuje platnou občanku, která se vyrábí.
My to tušíme, ale pracovník v zahraničí si to imho nikde vyhledávat nebude a prpstě uvidí poškozenou občanku.
Zvážil bych expresní pas do týdne, stojí 3000 Kč. A máte klid na dalších X let.
Já z toho mám právě taky strach, nechci riskovat komplikace..
Pas nemá no..
Spíš to dopadne tak, že budeme čekat, a doufat, že to bude v nejbližších dnech.. Nebo pojedu sám :D
Karel napsal(a):To by se pak neptal. Doufám :D
tak uz som pocul "radu", ze pas plati len v krajinach mimo EU :D
Romeo sorry, ale dal jsem do googlu "ustřižená občanka" a mezi prvními 5ti nalezenými odkazy jsou minimálně 3 poměrně důvěryhodné které říkají, že ustřižená občanka je normálně platná spolu s tím změnovým lístečkem. Nestačilo to napsat do toho googlu?
Oficiálně je platná po celé EU, nicméně k cestám se nedoporučuje. Mnohde praktiku odstřihávání rohů vůbec neznají a OP automaticky považují za neplatné, dohadování a vysvětlování pak může být celkem složité.
rsaf napsal(a):Romeo sorry, ale dal jsem do googlu "ustřižená občanka" a mezi prvními 5ti nalezenými odkazy jsou minimálně 3 poměrně důvěryhodné které říkají, že ustřižená občanka je normálně platná spolu s tím změnovým lístečkem. Nestačilo to napsat do toho googlu?
Teoreticky stačilo. A samozřejmě o její platnosti takto vím.
Ale právě kvůli ostatním reakcím jsem se radši zeptal tady, kde je přeci jen spousta zkušenějších cestujících.
Děkuji všem za reakce, riskovat to radši nebudeme.
Zkuste se před odletem zeptat na úřadě, často jim přijdou dřív. Někdy i do 14 dní od žádosti.
Na úřadě mi bylo řečeno, že je to v tu chvíli mimo čr neplatný doklad a ať raději cestuji na pas. V USA jsem se pak při nákupu alka prokazoval ustřiženou OP a paní se mi smála, že máme vtipný tvar OP.
Ustřižená občanka je neplatná, mně s takovou občankou nechtěli dát ani dopis na poště, takže bych na to rozhodně nespolíhala při cestování.
Ja jsem letos letel do Italie na OP s ustrizenym ruzkem. Co jsem si zjistoval pred cestou, tak ano takovy doklad by mel byt dostatecny, ale hadejte se o to pak nekde na cizim letisti. V Praze me s tim do letadla pustili, i kdyz pri nastupu si to telefonicky nekde overovali. Zpet uz jsem radeji pouzil rovnou pas, ktery jsem take mel u sebe. Jinak novy OP dostanete pomerne rychle, ja ji mel asi za 2 tydny a opravdu bych neriskova spolehat se na to, ze nekde v cizi zemi to s vami budou chtit resit.
A jinak mne na OP s ustrizenym ruzkem na poste dali doporuceny dopis, stacilo mit ten doplnujici listecek, ale je to proste vzdy o tom, na koho zrovna na druhe strane narazite.