ceny letenek a naklady na letecke palivo
Ahojm prave jsem priletel z Doha a cestou jsem zauvazoval nad naklady na letecke palivo, mylim se, kdyz mam pocit ze Qatar Emirates a ostatni aeroloinky ze zalivu maji neuveritelnou vyhodu v cene paliva ? takze pokud koupim letenku do Singapuru pres Norwegian nebo pres Qatar bude pri podobne cene letenky marze katarcu vyrazne vyssi ?
Asi se mýlíš. Letecké palivo je pro použití v letecké dopravě osvobozeno od spotřební daně. Takže asi vzhledem k nutnosti dopravy je v Evropě trochu dražší, ale nejde o takový rozdíl, jako je v ceně benzínu. Takže bych nemluvil o neuvěřitelné výhodě.
DPH na vstupu je obecně nepodstatná pro firmu, protože si ji odpočte od DPH na výstupu. Letecké společnosti v Evropě (mimo Evropu je často jiný systém daně než DPH) dokonce neodvádí DPH ani z tržeb (tj. na výstupu) a u většiny nákladů (tj. na vstupu) si DPH odpočtou. Mají totiž osvobození od DPH s nárokem na odpočet DPH podle § 68 zákona o DPH, což u jiných odvětví není (u mezinárodní pozemní přepravy osob záleží na zemi). Více už tedy nemůže být mezinárodní letecká přeprava daňově zvýhodněná a ještě k tomu různé dotace na letiště, aerolinky a výrobu letadel. Pokud poletíš přes Norsko, zrovna tam nějaká daň je: https://www.skatteetaten.no/en/b...enger-tax/
Jj, muzu potvrdit, letenky si na firmu kupujes bez DPH, je to osvobozeny (stejne jako treba bankovni produkty)..
niekde som kedysi cital, ze vo vyrocnej sprave mal Emirates uvedene aj za kolko nakupovali letecke palivo...a ta ich nakupna cena bola vraj v tom case vyssia ako nakupovali napr British Airways...hladat sa mi to nechce, ale trochu som sa tomu vtedy cudoval