Letisko Wien (VIE) - Schwechat - parkovanie
Letíme z Vídně na 10 dní, spočítal jsem konečnou cenou několika různých řešení dopravy z Brna (docela jsem se tu inspiroval :)), kdyby se někomu hodilo pro porovnání :)
Odlet je 7:25, cílem je být na letišti před 6:00.
(cena zahrnuje vše - návrat, vlaky z parkovišť, benzín, vinětu, amortizaci; 3 dospělí + roční dítě).
1. Tam vlakem Gepard, zpět RegioJet busem, odjezd 01:30, celkem 2557,-
2. Autem, parkování v park. domě Leopoldau před Vídní, na letiště přímým vlakem 40min, odjezd 3:20, celkem 2630,-
3. Autem, parkování v park. domě Erdberg ve Vídni, na letiště metro+vlak, odjezd 3:20, 3126,-
4. Autem, parkování Tiger, na letiště 2 stanice vlakem, odjezd 3:50, celkem 3945,- (zahrnuje kód na 10%)
5. Autem, parkování Mazur, na letiště kyvadlovým budem, odjezd 3:50, celkem 4142,- (standardní online cena 95€)
6. Autem, parkování v areálu letiště (C), 10 min pěšky k terminálu, odjezd 4:10, celkem 5172,- (standardní online cena 136€)
(samotná doprava autem tam i zpět, vč. dálniční známky je cca 1800,-, zbytek je jen parkování...).
Parkování přímo na letišti je fakt předražené. €136 za 10 dní na nekrytém a malinkatém místě je masakr. Nechce se mi to sponzorovat už z principu, to letiště musí celé žít hlavně z parkování :D
U Tigeru/Mazuru mám trochu obavy o bezpečnost auta (mám docela pěkné alu 17" :D ).
Leopoldau mi nepřijde jako nějaké low-cost budgetové řešení, naopak mi přijde jako nejbezpečnější a navíc kryté, bez rizika kolony ve Vídni a i když vlak z něj jede 40 minut, tak 15 min bych stejně strávil ještě v autě na letiště a dalších 10 min bych pak šel pěšky k terminálu.
Dopravy vlaky a autobusy je příliš drahá na to, aby mohla konkurovat autu i s parkováním. Třeba takový Flixbus Brno-VIE pro 3 lidi mi vychází dráž než Uber (3300 vs 3100) :D to je fakt absurdní, jak je to nastřelené.
Díky VX za rozbor, přišla jsem ke stejnému výsledku i intuicí, že nejlevnější je ve dvou hromadná doprava na Wien Hbf a slevněná jízdenka na vlak S1-S7, kupováno tak 1-2 měsíce dopředu (vlak ČD Brno - Vídeň kupovat přes idos nebo oebb, pak je levnější, je bez místenky ale místa bylo ve vlaku vždy dost), když autem Leopoldau. Samozřejmě extrémní časy odletů a příletů se řeší jinak.
mxp napsal(a):PC že je malinkaté fakt nechápu.
Podľa mňa, to "malinkaté" sa vzťahovalo na samotné parkovacie miesto, nie na parkovisko.
Ahoj, zkouším využít sílu tohoto vlákna. Pojede někdo 12. 7. z letiště Vídeň do Prahy nebo Brna? Vzal by jednoho příživníka prosím? Díky
Já vzal nakonec ten Orange parking za 71e na týden, tahat tam někoho, aby nás zavezl a pak odvezl, se mi moc nechce.
vx napsal(a):2. Autem, parkování v park. domě Leopoldau před Vídní, na letiště přímým vlakem 40min, odjezd 3:20, celkem 2630,-
Díky za rozbor. Taky jsem uvažoval o této možnosti. Jenom otázka: Nikde nemůžu najít ten přímý vlak s odjezdem 03:20 z Leopoldau. Nevloudoula se někde chybička??
4 vx
Mám zkušenosti jak s Mazurem, tak i s Tigrem...
Mazur - cca 8let z5 - ok - jen jsme měli problém s shuttlem na letiště - nikde nebyly vyznačené zastávky, tak jsme přejeli a museli se vracet s kuframa pěšo...:-(
Co se týče Tigera - zkušenost z 11/2024 - komunikace - ok, cena - ok, jen 2 zastávky vlakem za pár šupů - viz. můj cestopis na Fuerteventuru. Nám se podařilo zaparkovat skoro u vjezdu a pod kamerou...jeli jsme na ten první ranní vlak - tj. 4:25 nebo tak nějak...
jak tu někdo psal jak to hlídají, podle mě jsou tam na vjezdu kamery co snímají RZ....podle toho poznají o koho jde a jak dlouho má zaplacené parkování...
co jsem četl recenzi na toho Tigera - tak hned mi bylo jasné že to asi byla nějaká havárie sítí....
Fischamendu se vyhněte obloukem, nezastavujte tam, nedejte jim nijak vydělat!. Zde se parkovat už od roku 2023 nedá, místní přijali vyhlášku, bohužel ji nepřetavili v jasné dopravní značení., pouze na některých místech je menší cedulka a čára na asfaltu, která s ním barevně spíše splývá. Nám se podařilo zaparkovat na týden (prostě jsem si žádného značení nevšimli, v obci nic nenajdete), po návratu jsem měl za stěračem 11 pokut, každá 25 euro. V obci funguje zřejmě udavačský systém, kdy někteří místní nahlásí auto s cizí RZ hned po zaparkování - první pokutu jsme měli do 10 minut od opuštění auta.
Ve Fischamendu docela zajímavá lokalita - 48.110997, 16.625770
Pochybuji, že by někoho místního zajímalo tady zaparkované auto.
Pokud si matne vzpominam, tak v unoru pri vjezdu do Fischamendu bylo nejake vyrazne upozorneni, ze cela obec je zona parkovani jen pro rezidenty, nebo neco takoveho. V dosahu videnskeho letiste je dostatecny vyber placenych parkovist, jak jsou popsana i v teto diskusi.
Parkovišť je samozřejmě dost, jen ne každý chce platit 80€ za to, že auto bude nehlídaně stát někde na štěrku pod sluncem.
Ve Fischamendu je pár zaparkovaných aut se slovenskou SPZ a všechny měly něco za stěračem. Těch 80 EUR za parkování je v rámci rodinné dovolené nic.
Po kritice Parktigeru tady - tento rok využito 5x, místo vždy bylo, poškozené auto jsem nikde neviděl, stejně tak ale nikdy žádnou obsluhu.
Parkoviště bych přirovnal v Rinhofferově na Zličíně. Zkrátka nejlevnější, nehlídané, pro šetřílky, bez obsluhy, nabídka x poptávka stále je, službu udělá, drahé auto bych tam ale nikdy nenechal.
O parkovacích zónách ve Schwechatu a Fischamendu jsem si myslel, že jsou už tak provařené, že tam už nikdo neparkuje, ale kdo chce kam ...
romancient napsal(a):Parkovišť je samozřejmě dost, jen ne každý chce platit 80€ za to, že auto bude nehlídaně stát někde na štěrku pod sluncem.
Panda je oplotena, s personalom...Cela obec Fischamend je kurzparkzone max 3hod, vynimky su vypisane na strankach obce.
romancient napsal(a):Parkovišť je samozřejmě dost, jen ne každý chce platit 80€ za to, že auto bude nehlídaně stát někde na štěrku pod sluncem.
A zadarmo nehlídané na štěrku nevadí, že? Takže jediné, co vadí, je těch 80 éček. Zadarmo prostě nejsou a nebudou. Tak se tam dopravte bez auta a nemusíte řešit parkování.
Já jsem se v neděli vracel na Tiger kolem 22h a potkali jsme hlídače v reflexní bundě a baterkou. Tak třeba si z té kritiky něco vzali.
tak nějaké možnosti zdarma pořád jsou, jen je potřeba dojet o pár vesnic vlakem dál a klasika parkování na ulici, kousek od vlaku..
len ci to naozaj bol "hlidac", ako sa vravi "s lampou a reflexnou vestou je najvacsia tma" :D
Na Tigrika som nedal dopustit, ale odvtedy ked som tam videl to GLC na tehlach ... no neviem :)) Hlavne uz ani cenovo ziadne terno ako zacali uctovat 6 eur len na prvy den. O 2 tyzdne letime s familiou a tak Mazur vychadza cca 62 a Tiger 45. To uz velky zmysel nedava.
Jako že by sotva po setmění, kdy ještě přilétá dost letadel, tam šel hned někdo krást místo toho, aby tam šel třeba ve 3 ráno? No nevím :) . Samozřejmě možné je cokoli. Nicméně měl nějaký napis na zádech, ale nestihl jsem ho přečíst, respektive jsem se ani nesnažil.
Pro noční odlety parkuji přímo na letišti, využívám zvýhodněnou parkovací kartu deluxea.cz, musí se u nich koupit v předstihu, QR kód přijde mailem, výhodou je, že když je plocha C plná (a to je v létě často), mohu zaparkovat v P4 bez příplatku.
ajimz napsal(a):[citace="vx"]
2. Autem, parkování v park. domě Leopoldau před Vídní, na letiště přímým vlakem 40min, odjezd 3:20, celkem 2630,-
Díky za rozbor. Taky jsem uvažoval o této možnosti. Jenom otázka: Nikde nemůžu najít ten přímý vlak s odjezdem 03:20 z Leopoldau. Nevloudoula se někde chybička??
[/citace]
Porovnával jsem odjezdy z domu, abych měl vedle sebe cenu a to, kdy bude nutné vyjet. První přímý vlak byl něco po 5. ranní, ale nakonec jsme měli mírný předstih a stihli dokonce i dřívější (sic s přestupem).
Recenze na parkování v Leopoldau:
- doma jsem si stáhl aplikaci "bmove", tam přidal svoji SPZ a spároval s kreditkou
- měl jsem klidné spaní s tím, že kdyby se něco zvrtlo po cestě a nestíhali bychom, tak holt pojedu až na letiště jako nouzovou možnost (a tím pádem ani nemusím mít tak velkou rezervu)
- přijel jsem k parkovišti, automaticky se mi zvedla závora, nemusel jsem nic řešit, ani hledat automat, atd.
- zaparkuju vzadu (až za tím sloupem), vytáhnem věci z kufru, do 5 minut jsme dole na perónu
- pohodlným a čistým poloprázdným vlakem jsme dojeli přímo pod letiště
- při návratu zpět k parkovišti jsou tam zamčené dveře, ty jsem otevřel pomocí QR kódu z aplikace bmove
- auto jsem našel hezky čisté, nespálené od slunce, kola na místě :)
- při odjezdu se mi opět sama otevřela závora a zároveň s tím se mi na hodinkách ukázala odchozí transakce za parkování (cca 4€/den)
-> za mě tedy naprostá pohoda, doporučuji