Nove pravidla na tekutiny v prirucnim zavazadle
Ahojte všimol som si že sa potichu zrušilo pravidlo 10x100ml v príručnej batožnie. Niekde som našiel že je to lebo majú lepšie skenery. Mám skúsenosť že to prestali riešiť od Ledna.
Viete o tom niekto viac? Zaujimavé že to nebolo nikde komunikované...
Dík za info.
Co???
Jako, že už může mít člověk více tekutin? Víc než 10x100ml? Nebo větší balení?
Naposledy jsem letěla 31.12.2022 a to rozhodně nic takového neplatilo.
To, že se nemusí tekutiny a elektro vytahovat, protože to proskenují, to už se mi stalo mockrát, ale to, co píšete, slyším poprvé.
No, bylo by to super! Ví o tom někdo něco?
Zcela urcite se nejdná o globální opatření. Angláni o tomto uvazuji od roku 2024. V kontextu např. EU k zadne zmene nedoslo.
Takze komunikovane to pravdepodobne není proto, že nic takoévho není.
Letel som z Prahy, Viedne, bol som v JV azii, teraz som v Ammane a nikto nič nerieši, žiadne sáčky ani množstvo tekutin. Prešli sme security check s 3x0,5l plnými flaškami vody v batohu. Dokonca ani v Prahe na letisku už nie sú sáčky ani oznamy a ani vodu netreba vyťahovať z batožiny..
Pridam se s malou trochou do mlýna - Egypt 9/22 - bylo mi divné, dostali jsme snídani a 0,5 vodu + maly džus v tetrapaku a nikdo nic nezkoumal ani nešňupal.
A neletěl si s dětmi? V takovém případě se to "neřeší" - sem tam jen skenuje.
Každopádně nevěřím, ve Vídni jsem byl a žádná voda neprošla. Totéž Malta. Zkušenost stará pár dní.
Tak zrovna ve Vídni mě v lednu vyhmátli. Měl jsem více než 10 lahviček a o trošku větší pytlík. Musel jsem se s něčím rozloučit :-/ Asi ale záleží, na koho člověk narazí.
Jako při odletu z Egypta to neřeší už delší dobu, běžně máme vodu, džus (žádné malé děti) a nic se neděje. Stejně tak i naposledy v Tanzánii. Ale v Evropě a USA mi nic podobného neprošlo už léta. Proto se tak divím.
martin-K napsal(a):A neletěl si s dětmi? V takovém případě se to "neřeší" - sem tam jen skenuje.
Každopádně nevěřím, ve Vídni jsem byl a žádná voda neprošla. Totéž Malta. Zkušenost stará pár dní.
Šiel som sám žiadne deti, ale zaujimavé asi je to stále o náhode.
Ono v některých zemích tu security prostě berou "jinak" no. Ostatně i proto z řady zemí které nejsou na seznamu "spolehlivých zemí", když přiletíte do evropy a tam tranzitujete, tak vás znovu proženou security.
Jedná so nové 3D scannery na letištích. Nebude se muset vytahovat elektronika a tekutiny z příručních zavazadel
To vyťahovanie tekutín , to niektoré letiska neriešia už nejaký piatok (roky) osobne vyťahujem až keď chcú. Španielsko, Taliansko, Chorvátsko tam to nechcú už ten piatok
A v arabskom svete a inde prejde už aj 2l kola : Jordansko, Maledivy,SAE,Izrael.
Ten zákaz tekutin a gelů je nařízení EU platící od roku 2006. USA má taky podobné. Záleží na zemi odletu.
To, ze to nekdy projde, jeste neznamena, ze se zmenili pravidla. Ja pred lety propasoval z Kanaru do Prahy litr a pul vody a zjistil jsem to az doma. Kolega podobnym zpusobem loni v kvetnu provezl z USA flasku vina a zjistil to v letadle.
Dorbnejsi tekutiny ala kapky do nosu nebo 100ml zubni pastu apod jsem neresil nikdy, zadne pytliky a podobne kraviny, proste pohozene nekde v kufru a nikdy to nikdo neresil.
Jednou nam zabavili v Dubaji asi tri nebo ctyri 50ml Jagermeistery, ale tam slo asi o mistni pravidlo a konkretniho zamestnance a souviselo s alkoholem, ne s tekutinou.
Včera jsem letěl z Prahy do Istanbulu a lidem povolili 1 pul litrovou flašku na osobu. Pokud ji člověk nechal v prirucaku, tak ji musel vyndat a nechat vodu projet samostatně.
... a takhle pak presne vznikaji tyhle famy.. nekde nekomu kontrola neco nezkontrolovala (bo to prehlidla a nebo na to prdí) ... a hned vznika rumor, ze se zrusily kontroly :)
Občas projdou věci, které by neměli a občas zase prudí kvůli ptákovině. V BER loni zaškolovali nový lidi, tak mi vzali věci, který x krát předtím normálně prošly.
V Thajsku mi pokaždé vyhodili malé nůžky na nehty s kulatou špičkou. Nepomohl ani supervizor. Kamarádce na stejném místě ve stejnou dobu prošly manikurní nůžky s ostrými špičkami.
Tohle je o lidech. Peněž mi líto ani tak nebylo, ale toho že se naprosto zbytečně vytváří odpad.
Ja letěl minulý týden z KRK tam se porad zabavuje,polaci vzdy typicky prudi i s blbostmi sluchátka atd.
Jinak velmi zajimave tema,doufejme ze se to podari
Tohle je vždy o lidech. Taky mi kdysi zabavili malý nožík, ale dalo se s nimi domluvit, že si ho vyzvednu v cílové destinaci. Jinak pravidla a jejich výklad je na každém letišti trochu jiný. Taky jsem viděl, že zabavili alkohol z duty free, protože to bylo kupovaný na jiném letišti.