Cesta kolem světa 2024
Ahoj.
Tak jak jsem slíbil, zakládám speciální vlákno o naší cestě kolem světa.
Není cesta kolem světa, jako cesta kolem světa... (Obkroužit to vrchem umí každý druhý :D)...Proto jsme si s mou drahou polovičkou stanovili určitá pravidla:
1) Urazit cestu v délce min. obvodu zeměkoule, cca 40 075km
2) Přeletět rovník
3) Pokořit obratník raka a kozoroha
4) Dojít za severní polární kruh
5) samozřejmě nultý poledník a skok v čase nad tichým oceánem ;)
6) pak jsou tam další dílčí úkoly tipu množství použitých dopravních prostředků, dostat se do klubu 10tis. atd...
Termín: duben 2024
Délka: 23-31dní (může se změnit)
Cena: co nejnižší, ale uvidíme...
Předpokládaná trasa:
Praha- Vídeň- Abu Dhabí (Dubaj)- Male- Singapur- Bangkok- Kuala Lumpur- Sydney- Auckland- Cook Islands- Papeete- San Francisco- New York- Reykjavík- Praha
Už máme 4 letenky (v dalším příspěvku). Více najdete v tomto vláknu: jak se cesta tvoří, jaké letenky a proč kupujeme, kde máme stop-overy, proč nemůžeme některá místa vynechat....
"Cíl" cesty je cca v půlce na ostrově Aitutaki :)
U takové cesty bys neměl vynechávat žádné kontinenty alespoň z těch hlavních a nemáš tam Jižní Ameriku a Afriku.
Pěkný nápad, držím palce. S jakou cenou počítate? Jen letenky musí vyjít na dost, obvzlášť mimo EU.
Takže vám to vyjde do prázdnin na NZ, v NSW a ACT (Canberra) a na Cookových ostrovech bude víc turistů než obvykle. Je to už vidět na letence Jetstaru AKL - RAR 16. 4. za 750 NZD (proti 215 v březnu) Pokud letíte přes Sydney, vynechte Auckland a leťte přímo na Rarotongu, což vyjde jen o málo dráž než do Aucklandu a ušetříte 1 noc ubytování díky nočnímu letu.
Pokud by vám časově vyhovoval odlet z Rarotongy v neděli večer, už je přímý let 1x týdně na Havaj (za 407 USD) a můžeš se sám přesvědčit, jestli bude stát Havaj za další cestu (ale k Oahu to chce přidat aspoň 1 další ostrov).
Barney Flyer napsal(a):Ano, když se to podělá, tak je v záloze Etihad, nebo Emirates. Při cestě budou i jiné pekelné společnosti, jako třeba JetStar ;)
Jasně ,ale tady nemáte moc kam uhnout (časově) navrch se to pak dost prodraží ..
Mě se jen zdá ,že tady šetřit není úplně na místě (tj. kupovat letenky v současnosti asi od nejméně spolehlivé společnosti) ,ale asi to chcete i s adrenalinem ..
Takhle levný let Tahiti - NY nevidím a na duben ještě lety ani nemají. Až to budeš hledat, dej si na Hawaiian Airlines let z Lihue nebo Kahului (podle toho, který ostrov bys raději navštívil) do NY. Je to i pod 300 USD s přestupem v Honolulu, ale let přímo z Honolulu je mnohem dražší.
Když jsi psal, že chceš i za severní polární kruh, tak Reykjavík leží jižněji i skoro celý Island (https://cs.wikipedia.org/wiki/Se...3%AD_kruh). Nicméně dá se udělat odskok přes Oslo do Tromsa nebo až na Špicberky. Konec dubna/začátek května ještě nebývají top sezónou.
V roce 2021 jsem tam letěl z Osla se SAS za nějaké tři tisíce korun (českých).
Tak ty náklady vypadají suprovně, ale jak již tu padlo na začátku, první dva spoje s Wizzem je čiré bláznovství. Ale uznávám, že to bude levné a dobrodružné. Já bych si osobně nechtěl kazit podobnou cestu problémy, které to může s vysokou pravděpodobností přinést. Ale je to na každém a úspora ve dvou je samozřejmě vysoká (pokud se něco nepokazí. Pak to bude opačně). Jinak upozorňuji, že Singapur Airwais neexistuje aspoň pokud vím :-). Kromě těch Singapurců je to taková cesta kolem světa nízkonákladově :-)
Tak já tě chápu a překvapený nejsem :-). Já mám negativní zkušenosti z poslední doby hlavně s Wizzem a osobně bych si s nimi podobnou cestu, kterou člověk nepodniká každý den, nekazil. Ale je to na každém a to jsem taky psal. Že Wizz stáhneš o prachy není vůbec jisté. Minimálně ne o tolik, kolik by si člověk myslel, že dostane.
Wizz bych taky vynechal. Když vezmu v úvahu, že letenka s nimi stojí to samé, co jedna noc na Maui, tak opravdu není co řešit.
Wizz bych použil na konec cesty, ale začínat s ním je velký adrenalin... Nám loni zrušili letenku ani ne 12 hodin před odletem, když jsme byli na cestě do Vídně. Velmi neochotně pak proplatili kompenzaci a náklady na náhradní dopravu.
Dyt jo, nenech se tim odrazovat :D Je fajn, pokud to mas na salamu a vis co delat v pripade nouze...pak v tom nevidim problem :D Ja jsem treba jeden z tech stastlivcu, co ma s Wizzem x desitek letu a nikdy nic...ani zmena a ani zruseni :D Takže good luck a budu sledovat i nadále! :)
Když kupuješ dlouho dopředu, tak 9 z 10 letů je změněno o několik hodin nebo rovnou o pár dní. Pokud jsi flexibilní, nevadí to a dává to aspoň možnost zrušení neakceptováním změn.
Za covidu se zhoršili o dost více, než dřív, a rušili lety i pár dnů nebo hodin před odletem. Vykopat z nich pak kompenzaci je malá mission impossible.
Tak já nevim, pokud je to jak píše floodland odlet ze Sydney, tak asi nic jiného než Jetstar nepripada v uvahu..:D
Tak předpokládám, že Jetstar přímo na Maui nelítá, takže asi Honolulu. Jinak Jetstar je pořad ještě v pohodě, oproti asijské variantě.
Cesty kolem sveta dobry, parada, ale 2 dny v Sydney, 6 na Hawaii… neni to malo? To ja bych tam ani nejela, zbytecna cesta na tak kratko.
Tak já osobně až na pár vyjímek létám do exotiky jen na cesty na několik měsíců až rok (a pak mám čas třeba 2 měsíce na Havaji, týden na město v Austrálii, několikrát už i několik měsíců na okruh po Austrálii), ale chápu, že kdo nechce dát kvůli cestování v práci výpověď (nebo mu nekončí PP na dobu určitou či si delší volno nezařídí jinak) a kdo rád létá letadlem, užije si výborně i cestu složenou s krátkých pobytů na různých vzdálených místech, navíc když, jak Barney psal, to skládá z míst, kde si myslí, že několik dní bude stačit nebo si není jistý, jak se mu tam bude líbit. Jen na 2 dny do Sydney + 6 dní na Havaji by asi ani Barney ani většina lidí neletěla.
Měl bych faktickou poznámku. V názvu topicu by mělo být spíš "Cesta kolem světa 202 4" . Letos ale můžeš zvládnout ještě Cestu kolem Světa.
Barney Flyer napsal(a):@Mandre:
Beru to jako ochutnávku a spoustu destinací bych jako samostatnou dovolenou nejel.
Je to tak s Maledivami (4dny), s Havají (6dní) a vlastně i Dubají (2dny). Třeba po cestě změním názor a do některé destinace se díky tomu někdy vratím.
Další věc je dovolená. Mám ji jako smrtelník 25dní. Tohle mi pravděpodobně sežere 16dní a zbytek roku budu zase létat po víkendech viz. Barneyho víkendové (ú)lety ;)
P.s.: už jsem podnikal jiné šílené věci a tohle bude jistě plné dobrodružství
Tak mam to jinak, rychlo cestovani me nebere, letime do Dubaje (Emiratu) na 10 dni, totez chystam na Maledivy. Litame uz ted vyhradne s detma, coz ma i sva specifika, nicmene nekdy se musi taky spat v posteli (letadlo, vlak jen sem tam) a lezet na plazi. Potrebuju se vice kochat, uzitvat si destinace, nez sedet v letadle.