Odeslání osobního zavazadla do Čr samostatně
Ahoj,
Posílám své zavazadlo do Čr z Nepálu z dovolené. Zavazadlo obsahuje použité trekovací vybavení (moje a manželky), oblečení (trika, kalhoty, ponožky) atd., které jsme zakoupili v Čr (některé i před mnoha lety). Se zavazadlem jsem z Čr odjel, ale protože se do Čr ještě nevracíme, tak jsem ho chtěl vrátit dřive a zbavit se ho.
K odeslání jsem použil službu SendMyBag (dhl).
Z DHL po mě teď chtějí zaplatit dohromady cca 5000 za celní řizeni, DPH atd. Jinak že budu muset nesmyslně slozite dokazovat, ze je to zavazelo z Čr (napriklad dolozenim uctenek ze vsech hotelu) Na ceste jsme jiz 45 dni a hotelu jsme navstivili cca 30 - o uctenkach v nepalu v horach se asi zminovat nemusim.
Přijde mi nesmyslné, že bych z mých věcí zakoupených v Čr měl platit znovu DPH a dalsí celni poplatky.
Jediný rozdíl je v tom že se zavazadlem neletím i já standardním letadlem.
Máte s tímto někdo zkušenost a dokážete mi poradit?
Díky, Filip.
"It is the sender's responsibility to ensure that you are aware of how your own personal circumstances, what you are sending and the prevailing customs regulations of the destination country will affect the categorisation of your shipment and consequently whether you will be liable to pay customs duties, taxes or local charges, or incur delays due to additional processing or inspection by customs."
(zdroj: https://www.sendmybag.com/en-gb/...estion/60)
Pokud jsi to tím DHL už poslal a ty věci chceš dostat, tak bohužel taháš za kratší konec. Jestli nechceš platit, budeš muset dokazovat. Teoreticky to můžeš ještě konzultovat s celní správou a měly by ti stačit i jiné doklady než nepálské hotelové účtenky (např. doklady o nákupu v ČR).
No tak řešení je ještě ho někde uschovat, třeba v hotelu za drobný poplatek a při cestě zpět si ho tam pak vyzvednout a vrátit se s ním.
dej prosimtě recepční 20 dolarů, ať ti ho dá někam za zámek do kumbálu, na těch pár dní, než výmýšlet takovou blbost :D
Pokud cestovali do jiné země a pak do další a už se nevrací do předchozí, schovávat to nikde nemůžou. Sám jsem uvažoval, že bych si při další cestě poslal domů stan, který už později nebudu asi potřebovat a nemohl bych si ho schovat někde, kam se vrátím, tak jsem rád za upozornění, že bych musel dodat ke stanu i účtenku, abych se vyhnul prodražení.
Ahoj Libore, vždycky je to risk, když to posíláš mimo EU zpět do EU. Čím větší zavazadlo/balík to je, tím je to podezřelejší a pravděpodobnější, že to dopadne tak, jak to dopadlo tobě.
Teď už pozdě bycha honiti, ale myslím, že budou otevřeni "reklamaci", tak se s nimi zkus spojit a vysvětlit jim situaci, a případně doložit účtenky za ty věci, co jsi poslal. Držím palce.