Dobrý den, s manželkou a s pětiletou dcerou jsme si koupili jednosměrnou letenku do Kostariky s tím, že odletíme 11.11. a vrátíme se ke konci února, chceme procestovat ještě Panamu, Nikaraguu, no a nevíme, co stihneme, jestli ještě kus Yucatánu, kam bychom pravděpodobně přelítli z Nikaraguii. Zpáteční jsme nekupovali, protože nevíme, odkud a kdy přesně se budeme vracet. Bohužel o režimu vstupu do země jsem si přečetl až pár dní po zakoupení letenky (Praha-Curych-San Jose). Pustí nás do země s jednosměrnou letenkou? Snad nás nepošlou zpátky do Čech. Máte s tímto někdo zkušenost? A budou nám dělat problémy při přechodu hranic, například Kostarika/Panama či Kostarika/Nikaragua, když nemáme zpáteční letenku? Díky moc za odpověď.    .

Jednosměrná letenka do Kostariky-pustí nás do země?

Založil(a) ve fóru Obecně o cestování letadlem

21 reakcí

Dobrý den, s manželkou a s pětiletou dcerou jsme si koupili jednosměrnou letenku do Kostariky s tím, že odletíme 11.11. a vrátíme se ke konci února, chceme procestovat ještě Panamu, Nikaraguu, no a nevíme, co stihneme, jestli ještě kus Yucatánu, kam bychom pravděpodobně přelítli z Nikaraguii. Zpáteční jsme nekupovali, protože nevíme, odkud a kdy přesně se budeme vracet. Bohužel o režimu vstupu do země jsem si přečetl až pár dní po zakoupení letenky (Praha-Curych-San Jose). Pustí nás do země s jednosměrnou letenkou? Snad nás nepošlou zpátky do Čech. Máte s tímto někdo zkušenost? A budou nám dělat problémy při přechodu hranic, například Kostarika/Panama či Kostarika/Nikaragua, když nemáme zpáteční letenku? Díky moc za odpověď.

1

V zásadě platí, že buď musí být zpáteční letenka, nebo letenka někam jinam ze země. Samotná one way stačit ke vstupu nebude. 

0 Citovat

Pripravte sa na to, že to budú riešiť už v Prahe pri odlete,  často sa to robí aj tak, že sa kúpi najlacnejšia letenka niekam preč z krajiny alebo sa dá vytvoriť aj rezervácia letenky ktorú ukážete ale nezaplatite a ta potom prepadne, prípadne kúpa stornovatelnej letenky....

0 Citovat

Měla by stačit i letenka z jiné země v regionu, pokud není v pozdějším termínu,  než je termín bezvízového pobytu nebo platnost víza v zemi, kam se přiletí. Aspoň tak to obvykle platí, s těmito zeměmi zkušenost nemám.

Na pozemních přechodech obvykle letenky vidět nechtějí, ale je dobré si přečíst zkušenosti z konkrétních přechodů, což je třeba googlovat v angličtině (tady se těžko někdo najde a i kdyby, jedna zkušenost nic neznamená).

Řešil bych to viz výše tj. nákup letenky ze země těsně před odletem s platbou převodem, který se ale už neprovede. Letenka (rezervace, která vypadá jako letenka) do mailu přijde, ale po nezaplacení propadne.

0 Citovat

Dobre, diky moc za odpovedi. Celou noc jsem z toho nespal. Na strankach ministerstva vnitra jsem našel toto:

Ke vstupu do Kostariky je vyžadován cestovní pas s minimální délkou platnosti 6 měsíců po datu plánovaného opuštění území Kostariky, v případě cesty automobilem řidičský průkaz a doklad o vlastnictví automobilu. Dále se předkládá doklad o způsobu vycestování (např. zpáteční letenka nebo jízdenka) a finanční prostředky ve výši 100 USD na každý měsíc pobytu. V případě ztráty či odcizení cestovního dokladu může Honorární konzulát ČR v San José vystavit občanům ČR tzv. náhradní cestovní doklad ke zpáteční cestě do ČR.

Takže by jim přeci mohla stačit jídenka na autobus do Nikaragui, samozřejmě v datu odjezdu kratší, než je těch 90 dní? To je take doklad o vycestovani ze zeme, ne?

Musi to byt opravdu letenka?

Jeste jsem nasel moznost jakehosi Onward ticketu, tam vam udelaji letenku za deset az sestnact dolaru, ale nevim, jak je to legalni. 

Mate zkusenosti s onward ticketem?

Svycari mi na muj dotaz poslali tento odkaz.

https://www.iatatravelcentre.com...ements.htm

0 Citovat

S Kostarikou zkušenost nemám, ale při cestě do Ekvádoru opravdu byla vyžadována zpáteční letenka. ( na letišti v EU, bez mi mě odmítli pustit do letadla) Argument, že letim z Kolumbie a prechazim pozemním přechodem neobstál. Vyřešil jsem to leteckou přes Student Agency, která se dá zaplatit převodem a tudíž máš booking confirmation a zároveň tu letenku jakoby nezaplatíš a oni jí zruší. To fungovalo.

3 Citovat

Občas se podobné požadavky objeví. Co si vzpomínám, tak od Mexika po Argentinu téměř nikde na hranicích zpáteční jízdenku nebo letenku vidět nepotřebovali, až na jednu výjimku - Panamá v roce 2011. 

Před přechodem z Kostariky do Panamy jsem ještě na autobusáku Cahuita u stejnojmenného národního parku musel tisknout "rezervaci" letenky někam pryč z Panamy. Na hranicích se vstupem pak díky tomu problém nebyl.

Nyní to tak vyžaduje Kostarika, tak je dobrý si nějakou výjezdní "rezervaci" připravit.

2 Citovat

Ta autobusová jízdenka by mohla stačit, ale za tu se bude muset reálně zaplatit kartou. Při letu do Peru (s letenkou s návratem za 6,5 měsíce z Brazílie tj. z tohoto pohledu jednosměrnou) jsem si pro jistotu koupil autobusovou jízdenku ze severu Peru do Ekvádoru, kterou jsem nehodlal využít, ale dala se pak změnit na vnitrostátní dle mých potřeb. Třeba by se u vás dal změnit minimálně termín dle situace.

Ty možnosti fake letenek za 10+ USD fungují dlouhodobě, ale legalita je stejná jako u navrhovaného postupu, který je zdarma. Je to prostě reakce na nesmyslný požadavek, který stejně nezabrání vstupu do země těm, kteří by tam mohli chtít zůstávat déle, než je legální.

0 Citovat

Podľa mojich skúseností potrebujete aspoň fake letenku hocikam do Európy. Lístok na autobus do Panamy alebo Nikaragui možno pomôže na letisku v Prahe ale inak nič nerieši, lebo na vstupe do Nikaragui/Kostariky budú pravdepodobne požadovať cestovný lístok preč z krajiny. Pri pešom vstupe do Nikaragui z Kostariky (február 2023) chceli vidieť okrem letenky do Európy alebo lístku na autobus z Nikaragui aj rezerváciu ubytovania.

2 Citovat

To by jim fakt nestačila letenka z Kostariky třeba do Kolumbie? Je jasné, že není problém udělat si tu rezervaci do Evropy, ale dělat si ji v případě pokračování do jiné země s předem koupenou letenkou by mě nenapadlo. Pokud neuznávají letenku jinam než domů, jsou to hlupáci.

0 Citovat

nebo koupit něco u U.S. OTAs, kde je (ze zákona) 24h možnost storna. Tam máš potom úplně oficiální letenku, kterou zrušíš, až je zkontrolovaná. Nejsem si jistej, jestli nezaplacená převodem bude ověřitelná na webu dopravce, kdyby nějakej aktivista na check-inu pátral hloubš.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

To by jim fakt nestačila letenka z Kostariky třeba do Kolumbie? Je jasné, že není problém udělat si tu rezervaci do Evropy, ale dělat si ji v případě pokračování do jiné země s předem koupenou letenkou by mě nenapadlo. Pokud neuznávají letenku jinam než domů, jsou to hlupáci.

samozřejmě, že stačí kamkoliv dál

0 Citovat

hugonovak napsal(a):

Podľa mojich skúseností potrebujete aspoň fake letenku hocikam do Európy. Lístok na autobus do Panamy alebo Nikaragui možno pomôže na letisku v Prahe ale inak nič nerieši, lebo na vstupe do Nikaragui/Kostariky budú pravdepodobne požadovať cestovný lístok preč z krajiny. Pri pešom vstupe do Nikaragui z Kostariky (február 2023) chceli vidieť okrem letenky do Európy alebo lístku na autobus z Nikaragui aj rezerváciu ubytovania.

Díky za čerstvé info. Vy jste jim ukázal normální letenku, či jen tu nezaplacenou rezervaci? Musí to být vytištěné, nebo jim to stačí ukázat z telefonu? No a ubytko by jim přeci mělo stačit ukázat v bookingu, přes mobil, ne? Kolik času jste strávil na hranici, mezi Kostarikou a Nikaraguou? Hranice budeme pravděpodobně překračovat mezi Liberii a Rivas. Jestli nás tedy v tom San Jose pustí do země (s fake letenkou či s listekem na bus.

0 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

Nejsem si jistej, jestli nezaplacená převodem bude ověřitelná na webu dopravce, kdyby nějakej aktivista na check-inu pátral hloubš.

Převodem letenky neplatím kromě podobné situace a už je to 6 let, ale řekl bych, že stejný mail by přišel i při platbě kartou. Jak je to vidět v systému a jak do něj mají na check-inu přístup, nevím. Pro vydání víza mi to stačilo bezpečně. Přišel mi tehdy mail s tímto textem:

Vážený kliente,
děkujeme za provedení Vaší rezervace na www.studentagency.cz.
Níže naleznete rozpis Vašeho letu a platební údaje.

..:: REKAPITULACE REZERVACE

ID rezervace:  K1P821  (podrobnosti naleznete na www.viewtrip.com)
Datum rezervace: 15.07.2018

--------------------------------------------------------------------

..:: ITINERÁŘ

1. Cesta: Kunming - Bangkok atd.

..:: INFORMACE O PLATBĚ A PLATNOSTI REZERVACE

Vaše rezervace je platná do:  03.10.2018

Před úhradou si prosím zkontrolujte správnost termínů a časů Vámi rezervovaných letů.

Online platba je možná do 15.07.2018 23:30

BANKOVNÍM PŘEVODEM
Částka: 5 210 CZK
Variabilní symbol: 112858902
Číslo účtu:
27-7487770227/0100 (Komerční banka), 1349011399/0800 (Česká spořitelna), 178708719/0300 (ČSOB)

Dopravce si může vyžádat dřívější úhradu letenky, v takovém případě Vás budeme kontaktovat. ...

0 Citovat

nucene premisteny brumak napsal(a):

[citace="Libor_S "]

samozřejmě, že stačí kamkoliv dál

[/citace]

Díky. No a celník se může podívat do systému, jestli je letenka platná, či se jedná jen o rezervaci? A ta rezervace musí být asi čerstvá, co?  A ještě jednou se zeptám, stačí jim to v mobilu, či budeme muset vše tisknout.

0 Citovat

Libor_S napsal(a):

Převodem letenky neplatím kromě podobné situace a už je to 6 let, ale řekl bych, že stejný mail by přišel i při platbě kartou. Jak je to vidět v systému a jak do něj mají na check-inu přístup, nevím. Pro vydání víza mi to stačilo bezpečně. Přišel mi tehdy mail s tímto textem:

jak říkám, nevím, třeba víza na webu občas čekujou, tak by mě nepřekvapilo, kdyby nějakej paranoik tam projížděl i návazný letenky (na webu, ne nějakej přímej přístup...)

0 Citovat

trangi napsal(a):

Díky. No a celník se může podívat do systému, jestli je letenka platná, či se jedná jen o rezervaci? A ta rezervace musí být asi čerstvá, co?  A ještě jednou se zeptám, stačí jim to v mobilu, či budeme muset vše tisknout.

do jakýho systému? Tohle je s PNR a jménem přece přístupné na webu dopravce...jestli je tam vidět i nezaplacená, to netuším, nezkoušel jsem, ale podle toho, co píše kolega Libor, mohlo by. Otázkou je, jestli bude mít status OK/open/confirmed nebo unpaid/awaiting payment, nebo něco úplně jinýho. To by spíš zodpověděl někdo, kdo se v tom pohybuje

0 Citovat

Nikdo pravost řešit nebude. Jde o to, že až se někdo zeptá a bude ji chtít vidět, tak to budeš mít připravený a můžeš to ukázat. Jestli je to vytištěný, nebo jenom v mobilu jako screenshot nikoho už dál nezajímá. 

0 Citovat

Keď si vytvoríš rezerváciu ale nezaplatil ju tak do mailu príde normálne PNR a keď ju vyhľadas na webe dopravcu bude Confirmed....

0 Citovat

I průměrně inteligentní makak pozná rozdíl mezi confirmed a ticketed.

2 Citovat

Podobný voser je s turistickým vízem do Džibutska. Požadavek na letenku tam i ven, ačkoli spousta lidí bude chtít pokračovat nebo začínat po zemi. 

(zatím nevím, jak to zkusím, poplatek za vízum není vysoký...)

0 Citovat

Confirmed bude ve většině případů, kdy je potřeba fake letenka, stačit. Teoreticky by ji asi mohli zkoumat hlouběji na check-inu (kde se v tom víc vyznají a mají přístup do rezervačních systémů - ale nevím, jak to s tím je) a poznali by, že je jen confirmed, ale i to by jim mělo stačit. Oni se tímto jistí, aby nebyl odmítnutý vstup do země a na jejich náklady nemuseli pasažéra vracet. S confirmed ale přes pasovou kontrolu člověk projde téměř jistě.

Našel jsem si k tomu článek, kde se píše, že rozeznat confirmed a ticketed na webu ani nemusí být možné:

https://travellingtheworld.board...servation/

It can be a bit confusing and misleading to many people because airline systems usually only display the confirmed reservation to the passenger (on their app or website), and not the actual ticketed reservation. It gets even more confusing because some airlines don’t have an online way to ensure the reservation has been ticketed.

0
21 reakcí