Ahoj, uvažuji o Korsice ale potřeboval bych radu někoho kdo tam byl.  Zvažuju zda jet autem a přes livorno + trajekt  s tím že bych tam na ostrově jezdil svým autem. Nebo letět + auto si tam půjčit. Můžete někdo dát rady co je vhodnější cesta, nebo zda třebe nebrat auto tam protože jsou špatné půjčovny, nebo nejet trajekterm protože něco... Prostě potřeboval bych pro a proti ale nějakou reálnou zkušenost. Na Korsice chceme být tak týden maximálně.    .

Korsika - letet letadlem nebo jet autem ?

Založil(a) ve fóru Tipy na levné letenky

11 reakcí

Ahoj, uvažuji o Korsice ale potřeboval bych radu někoho kdo tam byl.  Zvažuju zda jet autem a přes livorno + trajekt  s tím že bych tam na ostrově jezdil svým autem. Nebo letět + auto si tam půjčit. Můžete někdo dát rady co je vhodnější cesta, nebo zda třebe nebrat auto tam protože jsou špatné půjčovny, nebo nejet trajekterm protože něco... Prostě potřeboval bych pro a proti ale nějakou reálnou zkušenost. Na Korsice chceme být tak týden maximálně.  

0

Byli jsem na Korsice jak trajektem z Livorna, tak letecky... ale stejně ti neporadím. Za mě je největší hodnota Korsiky ve vnitrozemí = pohorky a baťoh. Ostrov jsem prošel křížem krážem (GR20 jako diagonála, při druhém pobytu Mare a Mare, tj. přechod V-Z), takže za mě je auto zbytná záležitost. V létě je na pobřeží lidí jak .... v mraveništi

0 Citovat

My sme isli autom, a nam to vtedy vyslo podstatne vyhodnejsie. Neviem ako teraz, ale vtedy tam nelietala ziadna nizkonakladovka cize ceny leteniek boli velmi vysoke. V nasom pripade porovnatelne ak nie vyssie ako cesta autom. Dalej isli sme kempovat takze sme potrebovali brat viacej batoziny co by bol tiez problem pri ceste lietadlom kedze odbavena batozina na letoch po Europe uz skoro nikde nie je v cene. Ubytovanie tam je tiez celkom drahe, ale kempy vychadzali +- 25 eur pre dvoch aj s autom takze na tom sme tiez celkom usetrili. Cesty su tam za mna uplne v pohode. Presli sme si cely ostrov dookola a chodili na jednodenne tury. Isli sme trajektom z Livorna cize cestou tam sme si este pozreli Pisu, cestou naspat sme sa zasa zastavili vo Verone.  

0 Citovat

Tady záleží i na počtu osob. Časově i cenově pro 1-2 lidi určitě lepší letadlo - lowcosty s přestupem cca 2k osoba, ale pro někoho i cesta je cíl a trajekt zážitek.

0 Citovat

Myslím, že záleží i na sezóně a je třeba počítat s časem na cestu, pokud je celkový čas limitovaný. Řekl bych, že většina Čechů tam jede z různých důvodů raději autem. Já jsem tam byl jednak už dávno autem s kamarády, kdy jsme hlavně šli severní a jižní část GR20, ale podívali jsme se i na pobřeží. Loni jsem byl začátkem května 8 dní na Korsice (+ cesta) a letěl jsem EasyJetem z Basileje (tam přímým nočním vlakem z Prahy, což bylo v akci velmi levné a měl jsem sedačku i na ležení díky malé obsazenosti, zpět Flixbusem do Mnichova, v noci pár hodin procházka v centru a brzo ráno vlakem, kdy bylo také možné ležet ze začátku na sedačce). Některé dny letělo i stejný den letadlo do Prahy. 

Půjčení auta je na Korsice dost drahé oproti jiným ostrovům ve Středomoří i mimo sezónu a o prázdninách je ještě dražší (ale to pak asi není už zas takový rozdíl oproti některým ostrovům). Asi týden před odletem byla u Alama sleva a měl jsem na 7 dní (poslední den v Ajacciu bez auta) cenu 172 EUR za nový Peugeot 208 se základním pojištěním se spoluúčastí asi 1400 EUR (depozit jsem měl přes discovercars výrazně nižší, než mají standardně - 250 EUR místo asi 1400 EUR). Pozor na Hertz, dávali podle recenzí elektrické Fiaty 500 s malým dojezdem i těm, kteří si objednali malé auto s manuálem, prý nic jiného neměli.

Vnitrozemí Korsiky je opravdu krásné, ale začátkem května bylo ještě na horách dost starého sněhu asi od 1500 m n. m. a po příletu byly hory od této výšky i čerstvě zasněžené, což v dalších dnech tálo. Já jsem tam loni cestoval hlavně po pobřeží a plážích, které jsou na Korsice podle mě nejkrásnější z Evropy (podobně jako na SV Sardinie), takže za mě je stejně vysoká hodnota Korsiky i na pobřeží. Navíc tam v květnu na některých plážích bylo minimum lidí, na některých jsem byl sám. V zálivech byla voda příjemná i na koupání, což při výhledu na zasněžené hory byl dobrý zážitek. Podél pobřeží vedou i krásné stezky s výhledy a na jaře s rozkvetlými kytkami. Byl jsem i ve vnitrozemí, např. v krásném údolí Restonica, kam jsem došel do 1500 m n. m. Korsika v květnu mi z různých důvodů připomínala Nový Zéland.

0 Citovat

Na Korsice jsem všehovšudy byl 3x a vždy letadlem, z toho 2x z Berlína s easyjetem a jednou z Vídně s eurowings. Myslím, že teď už jsou oba spoje zrušený. Cenově to vycházelo kolem 2k/os. Auto kolem 6k/týden. Ubytovaní většinou Airbnb hodně dopředu. Za mě je ideální termín návštěvy buď konec června nebo až v září/říjen. Míň lidí a stabilní počasí. Korsiku považuju za nejlepší středozemní ostrov s kombinací moře a hory. Po túře se dá krásně vykoupat jak v moři, tak v kaskádách. Další věc je i dobrý jídlo. 

0 Citovat

Díky za postřehy, máme dvě dětí 13,15 takže budeme 4 a chceme nakombinovat moře a vnitrozemí.   Měl jsem v plánu druhou polovinu srpna z důvodu teploty moře ale neodhadnu jak je to s lidma. Co koukám na diskuse tak píší všude že dost lidí.  Chtěli bychom se vykoupat párkrat taky dole na plážích kolem Porto Vecchio apod.. je to tam v srpnu teda masakr a hodně lidí ?   Doporučíte někdo oblast kde se ubytovat jako výchozí bod nebo například kde naopak ne že pak je všude daleko ?

0 Citovat

Srpen jsou italske prazdniny, to je uplne nevhodny termin, strasne lidi a vysoke opravdu hodne vysoke ceny. Francouzske prazdniny nevim…..

1 Citovat

Francouzi taky jezdi v srpnu. Tomu bych se vyhybala jak cert krizi.

1 Citovat

Tipuju, že v srpnu bude větší problém než přeplněné pláže (jistě se dá najít i nějaká odlehlá, kde zas tolik lidí nebude, pokud se přijede na parkoviště před jeho zaplněním a pak se půjde kus pěšky) najít vhodné ubytování v atraktivnější části Korsiky za přijatelnou cenu, ale nezkoumal jsem to. Otázka je, jestli to bude snadné v červenci. Snadnější by to bylo se stanem v kempech, ale na jihu bude nejspíš plno i v kempech (kemp východně od Bonifacia asi 1 km od pobřeží byl poměrně dost obsazený i začátkem května).

Být celý týden na jednom místě bych nedoporučoval, pokud chcete cestovat i po vnitrozemí, takže těch ubytování bude třeba víc a bude to vyžadovat plánování dlouho předem. Na Korsice jsou přesuny velmi pomalé kvůli mimořádně zatáčkovitým silnicím (to jsem jinde v Evropě nezažil), což se týká téměř celého západního pobřeží a hor. Na východě tolik zatáček není, ale je tam často limit 50 km/h kvůli osídlení a křižovatkám. O prázdninách to bude ještě pomalejší kvůli hustému provozu. Jediný delší rychlý úsek na mé trase byl severně od Corte, kde silnice klesá z hor na severozápad k pláži Ostriconi (jedna z nejkrásnějších na Korsice).

0 Citovat

Byli jsme 2023 hned začátkem července a bylo to v pohodě..jeli jsme sever západ a jih, východ už jsme jen rychle projeli..spali v autě v kempech - západní strana kempy prázdné, na jihu už hodně plno. Jen ještě pozor na radary! Jezdil jsem dle předpisů a stejně to neuhlidal-přišla pak pokuta za překročení o 6 km/h...

0 Citovat

Byli jsme se rodinou na přelomu června a července, a pak v srpnu. Měli jsme vždy jedno ubytování a dělali jsme výlety po okolí. Začátek prázdnin byl v pohodě. V srpnu už to bylo horší, hodně lidí, problém s parkováním, ale vždy se dalo najít nějaké míň turistické místo. Jak píše Libor, ty serpentiny mě už koncem pobytu lezly krkem, jsem točil volantem i ve spánku...😂 Takže obrnit se trpělivostí a počítat, že přesuny zaberou hodně času. Každopádně to stojí za to! 

0
11 reakcí