Zamítnutí víza
Hypoteticky, koupím letenky, požádám o víza a ta budou zamítnuta. Co teď? Je možné požádat o redundanci, jako se řeší ve vedlejším tématu o úmrtí cestovatele?
Stalo se mi něco podobného, již jsem o tom zde psala, vložím znovu odkaz: https://forum.airways.cz/viewtop...64#p238764
Tehdy byla všem, co měli zažádáno o ESTA před covidem, ESTA zrušena a nebylo nám to dáno na vědomí žádným způsobem. Nakonec jsem se do cíle mé cesty dostala, ale stálo mě to dost velkou částku za hotel na letišti na LHR, cestu taxikem na Gatwick a propadlá 1 noc v hotelu v Cancúnu. Samozřejmě jsem zařádala o náhradu v rámci mého cestovního pojištění u ČSOB ke kreditce MC World Elite. Bohužel mi nebylo vyhověno a nedostala jsem ani korunu.
zalezi na podminkach letenky (konkretniho tarifu) a letecke spolecnosti. V obecne rovine se da rict, ze zamitnuti viza e casto zminovana jako okolnost, kdy dojde k refundaci i nerefundovatelné letenky.
ale pozor - treba Lufthansa (a asi i cela groupa) ma v tarifech, ze to se tyka zamitnuti viza. ale explictne tam maji poznamku, ze v pripade zamitnuti elektronicych povoleni k ceste (ruzne esty, ety apod.) toto neplati, a pokud neodletite kvuli zamitle este, tak (u nerefundovatelné) letenky nedojde k refundaci.
lepsi je nejdriv resit viza/estu a potom letenky, pokud to jenom trosku jde.
Ten fuck up s ESTOU v době Covidu byl hodně trapnej. Zrušit ESTU všem a nikomu nedat vědět. Taky jsem to zjistil až zpětně. Jinak jak píší i ostatní, nespoléhal bych na refund a řešil nejprve víza. Ono je to i zcela logické, proč by letecká společnost měla refundovat něco, co je moje chyba, že nemohu letět.
foodland: Však mě to teda řádně vyučilo. Od té doby si kontroluji platnost ESTA před odletem do USA několikrát.
Nechci být konkrétní, ale existuje jistý totalitní režim a někdo lajkuje příspěvky, které se mu nemusí líbit. Už jsem četl o politikovi, kterého nepustili do země, ale ten to dělal veřejně. Člověk nikdy neví, jak moc si profilují cizí občany a zda mohou kvůli tomu zamítat turistická víza. Podmínkou vydání jsou letenky, takže trochu risk.
Ten totalitní režim je tak totalitní, že slušní turisté už víza nepotřebují. Teda kromě těch, co se cítí více Tchajwanci.
Spíš bude zajímavé sledovat, jak to bude s estou a vízy pro ty, co pro staronového prezidenta nikdy neměli slušné slovo.
Spíš je otázkou, proč dělají velvyslance zrovna osoby, které přímo nenávidí prezidenty v daných zemích.
Leoš Literák napsal(a):... Podmínkou vydání jsou letenky, takže trochu risk.
Všeobecne to platí, ale sú aj výnimky. Americké veľvyslanectvo v Bratislave na svojej stránke odporúča najprv požiadať o ESTA a až potom kupovať letenky. V súčasnom formulári je požadované len rezervovanie ubytovania aspoň na prvú noc (je ho možné neskôr aktualizovať), otázka na dopravu do USA tam nie je.
A co když člověk žádá o ESTA jen kvůli tranzitu? Taky musí udělat rezervaci, kterou pak zruší?
Ne. ESTA primo obsahuje checkbox "zadam kvuli tranzitu". v pripade, ze je zaskrtnut, políčka pro ubytování zmizí :)
mxp napsal(a):Ten totalitní režim je tak totalitní, že slušní turisté už víza nepotřebují. Teda kromě těch, co se cítí více Tchajwanci.
Spíš bude zajímavé sledovat, jak to bude s estou a vízy pro ty, co pro staronového prezidenta nikdy neměli slušné slovo.
Ti, co se cítí více jako Tchajwanci, samozřejmě na území ovládané legitimní čínskou vládou vízum nepotřebují (a ani ti, co se jimi být necítí). To jen komanč okupant otravuje s vízama.
floodland napsal(a): Spíš je otázkou, proč dělají velvyslance zrovna osoby, které přímo nenávidí prezidenty v daných zemích.
"Nenávidí"? Spíš je otázka, jak se v něčí makovičce zrodí takový nesmysl. Přílišná četba Parlamentních listů ?
mxp napsal(a):Ten totalitní režim je tak totalitní, že slušní turisté už víza nepotřebují. Teda kromě těch, co se cítí více Tchajwanci.
Slušní znamená zaraženi v rektu medvídka Pů? Svoboda je neslušná?
Ne, díky. Radši zaletím na Taiwan mezi lidi.
Ani ženě se tam moc nechtělo, takže ten deal v C s TK nechám být. Tchajwan bych rád viděl.
nucene premisteny brumak napsal(a):Slušní znamená zaraženi v rektu medvídka Pů? Svoboda je neslušná?
Ne, díky. Radši zaletím na Taiwan mezi lidi.
Netuším, v jaké řiti jsou občané 33 evropských zemí zalezlí, nicméně bezvízový status jim trochu závidím.