Nákup letenky přes Booking.com ANO/NE ?
Ahoj, vždy jsem kupovala letenky přímo u dopravce, ale teď jsem po pátrání našla dobrou nabídku přes Booking ...Má někdo prosím zkušenost s nákupem letenek přes Booking? Konkrétně se jedná o cestu z Prahy do New Orleans v dubnu. Předem děkuji za rady.
booking za mě super a vždy vše bylo v pohodě :) jen si potom přihlašte i u aerolinky, se kterou poletíte, do své rezervace at vidite připadné změny apod :)
Booking je Gotogate. Klasicky když nebude žádná změna, žádný problém, tak je to v pohodě. Pokud bude potřeba cokoliv řešit, tak hodně štěstí...
Celkem nedávno jsem něco s Gotogate vyřizoval. Naštěstí to byly jen změněné lety aerolinkou a klaplo to, ale třeba vrácení peněz nebo něco méně jednoznačného bych s nimi asi řešit nechtěl.
Kupoval jsem teď nedávno jednosměrné letenky s Philipphine Airlines přes Booking. Asi půl hodiny po zaplacení jsem dostal PNR číslo do emailu, všechny údaje doplnil na stránkách dopravce. Došlo k malé změně času jednoho letu a paradoxně aerolinka nic, ale Booking hned upozornění jak v aplikaci tak emailu.
Jo, to oni informují a PNR od dopravce taky dají. Otázka je, jak dopadne případné vyjednávání s Gotogate po telefonu při nějakém větším problému.
dost blbe.
u nas ve firme se v dobe predcovidove gotogate obcas pouzival (kdyz si clovek nechal udelat letenky recepci a ne sam) - jasne, kdyz neni zadny problem, tak clovek odleti i s kiwim. takze spousta lidi bez problemu odletela.
kdyz pak vypukl covid a zakazy cestovani, a aerolinky vesmes bez vyjimky umoznily refundy i nerefundovatelnych letenek, tak se z gotovate nepovedlo dostat jednou zpatky.
presne to zapada do “schematu” jak tihle scameri funguji.
Stornována z mé strany letenka Pegasusu kupovaná přes booking. Chat s agentem bookingu trval asi 3 minuty, letenky zrušeny a za dva dny přišly peníze zpátky na Revolutku. A dokonce to sedělo přesně. To samé Lastminute group. V profilu jsem zadal storno letenky a automaticky přišel email, že mi nic nevrátí (opět Pegasus). Pár dní jsem jim na ten automatický email nereagoval a pak sami od sebe napsali email, že vrací na Revolutku peníze. A skutečně také přišly. Pegasus má tu výhodu, že si letenku můžete v profilu stornovat sami a rovnou vidíte kolik si aerolinka strhne storno poplatek a kolik Vám vrací (Vám nebo zprostředkovateli). Když to vezmu kolem a kolem tak Lastminute group vrátil více a Booking si nechal kolem 8 euro. Pak jsem zjistil, že těch 8 euro je přesně ten rozdíl, který jsem ušetřil oproti aerolince při nákupu přes Booking. Za mě spokojenost (nakonec mi vrátili více peněz než by mi vracela samotná letecká společnost - Lastminute to vrátil i s tím, co jsem na nich ušetřil). Zajímavé....
10/24 koupeno RUN-MRU-SEZ-PRI, pro 4 úspora asi 12t Kč.
Po 14 dnech prostřední let přesunut o 2 dny dříve...
Asi milion hodin na chatu a telefonu s podporou.
Přehodit na mou vybraný let nechtěli, protože vyší cena...
Jejich alternativa s 45 min. přestupem na MRU a nočním na SEZ...
Zažádáno o refund a přišlo do koruny, trvalo asi měsíc.
Za tohle se nemůžeš zlobit na gotogate/booking. stejně by jsi dopadl i u "serioznějších" agentur
Pokud k takové věci dojde (změny, zrušení letu aerolinkou), tak jsou prodejci celkem striktně limitovaní v tom, na co tě smí přehodit. Třeba zachování booking class, zachování aerolinky /či výčet aerolinek/ atd. V případě, že dojde ke změně booking class apod. , je nutné souhlas aerolinky, a do toho se nebude asi moc hrnout ani agentura (která z toho nic nemá).
Velmi subjektivně mám pocit (ale je to jen feeling), že když jsem podobné mimořádnosti řešil u letenek koupené u aerolniky přímo s aerolinkou, tak přístup k změnám byl o něco víc "free" .
Problem je hlavne, ze pri nakupu pres agenturu se s Vami pak casto aerolinka naprimo odmita bavit.
United i zmenili cestu z Berlina do Guatemaly tak, ze na ceste tam i zpatky pribyl navic dalsi prestup. Prostudoval jsem si podminky United a podle nich mel jit v takovem pripade zmenit let na odletove letiste do 200 mil od puvodniho, coz tesne splnovala Praha. Student Agency mi napred napsali, ze to United zamitly protoze nevim uz co.
Psal jsem si s nekym od United na Facebooku a ten mi rekl, ze vzhledem k nakupu pres agenturu mi nemuze zadnou zmenu udelat a ze to musim resit s SA. Jeste jsem se tedy zeptal, zda by ta zmena sla, kdybych to mel koupene primo u nich, coz mi potvrdil. Nasledne jsem screeny komunikace poslal na SA a druhy den potvrdili, ze zmena u United prosla a ze tedy letime z Prahy misto Berlina
Dobrý tip. Já jsem rád, že když mi z SA řekli, že nemůžou, pravidla, blablabla, neposlala mě Saudia do háje, ale naopak zo dopadlo víc než dobře. 🙂 U prodejců nakupuju jen ve speciálních případech. Jinak TAPáci mi tvrdili, že se se mnou budou vavit, ale až tuším 24h před odletem, dřív jen přes prodejce.
Hmm TAP se 3 roky zpátky nechtěl bavit ani s ČSOB, když jsem na ně otevřel chargeback, kdy u plně refundovatelné letenky vrátili jen taxy a to ještě jen formou voucheru na další let u TAPu a víc se se mnou odmítali bavit.
Po 3 měsících uznala ČSOB, že je TAP scammer a ignoruje i je a uznali mi chargeback. Následující den přišel vtipný email od TAPu, kde se mě ptali proč jsem požádal o chargeback, že jim to akorát způsobí problémy. No voucher zůstal platný, tak jsem si za něj aspoň koupil letenku na Madeiru jako odměnu za tohle martýrium.
Tak samozřejmě, že je v drtivé většině případů nejvhodnější nakupovat přímo u dopravce, minimálně z hlediska komunikace napřímo.
Když si ale daný let zadáš do srovnávačů, tak většinou zjistíš, že ho lze koupit jinde levněji a u longhaulů jsou rozdíly někdy i tisíce korun.
To si pak musí zvážit každý sám, zda je schopen si vše vykomunikovat. A je třeba rozdíl, zda je let za měsíc a je tak minimální pravděpodobnost změn v itineráři, nebo třeba až za rok, kdy jsou změny téměř jisté.
A jak komplikovaný je itinerář. V cestopisu z Peru popisuju, jaké jsem měl martyrium, když mi BA zrušil první let ze tří letů dvou aerolinek (ještě LATAM).
Jo, to mi připomíná můj let z Mnichova do Peru přes Atlantu, kde byl hurikán a jak jsem složitě komunikoval změnu přes Pelikána v sobotu. Na náhradní trasy s KLM pak byla silná bouřka a velké zpoždění, že jsem téměř nestihl návazný let do Limy.
24 hodin před odletem už komunikaci stejně přebírá dopravce napřímo. To jsou hlavně takové ty operativní změny itineráře přímo na přepážce.
Ahoj, pokud bude vše OK, není to špatná volba.
Ale pokud dojde ke změně letu, Booking to už dále v komunikaci s Tebou resp. v Tvém profilu neupraví. Mně se stalo, že mi změna letu o den z letecké společnosti (Vueling) prostě nepřišla a já, když jsem na jejich stránkách hledala svou rezervaci, jsem ji přirozeně nemohla najít :-( Teprve po složité komunikaci s Booking a jejich helplinkou se to vyjasnilo. Nicméně pak jsem ještě zažila humorné situace, že když už jsem byla téměř na místě (o den dříve), z Booking mi přišla hláška, že se mám připravit k odletu následujcícího dne:-)) Takže, já nadále vždy napřímo. Štastnou volbu a šťastné cestování!