Přestup v Istanbulu
Dobrý den, jak je to prosím s bezpečnostními kontrolami na letišti v Istanbulu při transferu? Několikrát jsem letěl z Prahy do Bangkoku přes Istanbul a při přestupu z Prahy bezpečnostní kontrola nebyla, na zpáteční cestě z Bangkoku ano. Jde mi o to, že teď v pátek letím (Praha-Istanbul-Bangkok), mám na přestup asi jen 1:05h (je to garantovaný přestup) a pokud budeme mít na příletu zpoždění (což podle flight radaru má snad každý druhý let Praha-Istanbul), tak fakt budu muset hodně rychle běžet, aby mi nezavřeli gate (ten se tuším zavírá 20 minut před odletem). Pokud se budu moci spolehnout na to, že bezpečnostní kontrola zase nebude, poběžím na vlastní triko a nebudu čekat na "Short Connection". Pokud není jistota, že bezpečnostní kontrola nebude, budu hledat asistenci (která zajistí zrychlenou bezpečnostní kontrolu). Děkuji.
Při mezinárodním transferu z EU bezpečnostní kontrola obecně nebývá, ale jistota to není. Záleží, jestli je k dispozici obsluha, která u výstupu kontroluje návazné BP a posílá pax nahoru rovnou do odletového patra.
Pokud obsluha není, vystupuje se do příletového patra a je pak nutno projít transfer security. V tomto případě se při krátkém přestupu dají využít short connection points, které jsou na konci prstů ABDF (růžové značení) a člověk se tak vyhne centrální security. Lze jimi projít individuálně bez nutnosti čekání na nějakou asistenci.