Ostrava (OSR)
tak tak, na lowcost su katovice a bezplatna polska dialnica. tiez to vidim maximalne na nejaky vrtulovy Bombardier 2x denne prinajlepsom do tej Viedne alebo Varsavy ako feeder.
Ja jsem to psal pod clankem na ZDO, MSK si zaplatil studii - Mnichov jako hub, ktery vyuziva zminovalo 1% firem, Viden pres 20%. Pokud bude klientela firemni + nekdo, tak si laicky dovedu predstavit naplnenost nekolika desitek lidi denne.
Samozrejme pro samotne rozhodovani o lince je argument vyse nedostatecny a mel by doplnen, ale k tomu ja nemam dalsi podorbne info.
Tak to je ale přeci jasné, když neexistuje letecké spojení, logicky se bude využívat nejvíc ten nejbližší hub, což je Vídeň. Pokud chci zavádět leteckou linku, která má jako hlavní cíl návaznost na další spoje po Evropě/světě, přijde mi nejlogičtější se snažit o takový hub, který nabídne co možná nejlepší spojení + eventuálně posbírá i pár jednotek P2P cestujících. V tomhle směru je MUC mnohem výhodnější.
Varšavu nechápu už vůbec, LOT má sice slušnou síť linek, ale zase taková hitparáda to taky není.
Mně právě ta Varšava smysl dává, on ten LOT roste velmi rychle a není potřeba uvažovat pouze o přestupu na long haul lety, ale i na lety po Evropě, kde má velmi slušnou síť a navíc za velmi slušné ceny.
Ostrava - Mnichov zní dobře, ale do Vídně mi to připadá dost krátký. Ještě kratší než třeba Krakov - Vídeň nebo Brno - Berlín. Navíc Mošnov leží z Ostravy pár km ve směru na centrální Moravu i Vídeň.
Re Krystof
V ramci te studie - byla take otazka ohledne pozadovanych destinaci. Dle preference 1 .Viden, 2.Frankfurt, 3.Amsterdam, 4.Londyn, 5. Milan, 5.Soul.
Ted neresim, ze ta studie je fraska sama o sobe :D
Jasně, LOT roste rychle, ale zrovna v západní Evropě, kterou právě v Ostravě považují za klíčovou, zase tak silnou pozici nemá, maximálně v Německu. Ale kdo bude chtít do Německa, vyjde mu lépe letět do Německa přímo/via MUC (nebo ideálně FRA, ale to už je ultra-utopie) s mnohem větším výběrem časů i destinací.
Jakub Langer napsal(a):Tady se ale už bavíme o tom, že ani omylem nemůže být ta linka zaměřena na P2P cestovatele, ale na business klientelu nebo jako feeder a pak je úplně jedno, jak je linka dlouhá.Ostrava - Mnichov zní dobře, ale do Vídně mi to připadá dost krátký. Ještě kratší než třeba Krakov - Vídeň nebo Brno - Berlín. Navíc Mošnov leží z Ostravy pár km ve směru na centrální Moravu i Vídeň.
Kryštof Hájek napsal(a):Tak já o té Varšavě mluvil v kontextu těch ostatních uvažovaných linek, kdyby lítaly všechny, pak LOT pokryje destinace, které nejsou tak dobře dostupné z MUC a VIE.Jasně, LOT roste rychle, ale zrovna v západní Evropě, kterou právě v Ostravě považují za klíčovou, zase tak silnou pozici nemá, maximálně v Německu. Ale kdo bude chtít do Německa, vyjde mu lépe letět do Německa přímo/via MUC (nebo ideálně FRA, ale to už je ultra-utopie) s mnohem větším výběrem časů i destinací.
L_K napsal(a):V ramci te studie - byla take otazka ohledne pozadovanych destinaci. Dle preference 1 .Viden, 2.Frankfurt, 3.Amsterdam, 4.Londyn, 5. Milan, 5.Soul.
Ted neresim, ze ta studie je fraska sama o sobe :D
To ale nic nemění na tom, že si stojím za zbytečností Vídně. Pokud je tedy Vídeň na prvním místě co by finální destinace, pohybuji, že by vůbec někdo letěl čistě point to point z Ostravy do Vídně, tam vystoupil a nepokračoval nikam dál. Vlak centrum-centrum to jede 2h49 minut.
eremi, porad si stojim za svym , ze by low costy ( alespon ve stejne mire jako podobna letiste jinde ) sly a ze chyba je ve vedeni letiste a v rozhodovani mesta
Nevim proc padlo Milano-Bergamo , kdyz se tvrdilo , ze litalo celkem dost obsazene i Londyn byva obsazeny dostatecne , presto ho omezili , zrejme to bude i o casech letu a nevyhoveni leteckym spolecnostem , jak se to stalo v pripade Amstrdamu
U low costu dneska sice hraje roli i navaznost ,ale protoze dnes uz jsou vselijake priplatky , ktere prestupy znevyhodnuji ,je treba vybrat i neco ,kde je to o jednom letu , Londyn se obsadi snad odevsad i kdyz Pardubice tuto teorii nepotvrzuji , ale verim , ze udelaji neco pro to, aby se tam Londyn od zari vratil , za me bych jim poradil, at zkusi jine letiste nez Stansted
S temi hodinami odleu to zrejme regionalni letiste skutecne neumi , vcera jsem to videl v Brne ,mezi 11-13 hodinou 5 charteru ( Smartwings ,Travel servis ) a do toho Ryanair Berlin , koukal jsem pak dira az do 17.30 , cele odpoledne tedy nic dopoledne predtim taky prazdno a oni nahusti pri celkem male kapacite letiste vse do casoveho prostoru 2 hodin
Odleteli jsem sice vcas do Berlina ,ale o organizacnich schopnostech to urcite nesvedci , navic u dvou nebo tri charteru jsem si vsiml, ze destinace byly psane via Ostrava , to uz je ale vec Smartwingsu, ze leti koupaci destinace jak sberny bus ,ale i dalsi zarazejici vec ,proc opacne ? Misto z Ostravy pres Brno na jih , tak z Brna na sever do Ostravy a pak tedy zpet na jih
Bussines do Mnichova bych urcite nezkousel, kdyz to nedokazalo ani Brno udrzet, Viden se me nezda ,to spis Frankfurt ,ale porad bych se nevzdal te myslenky zkusit to s low costem , Mnichov z Brna byl proste drahymikir napsal(a):Tím bych to asi uzavřel. Ostrava si nechala pro civilní lety ujet mezinárodní express a nyní se to snaží dohnat drezínou. Bohužel pro Ovu je již pozdě....a ze chyba je ve vedeni letiste a v rozhodovani mesta
Není pozdě, stačí si počkat na chybu Katowic nebo Kraków. Nebo jejich vyčerpanou kapacitu. Nebo na nemožnost přistávání velkých letadel v Polsku...
???
Jaká chyba? Jaká vyčerpaná kapacita? Téma je o tom, že Ostrava není schopná sehnat nikoho, kdo bude provozovat necharterové civilní lety na smysluplné trasy. To je celé.V čem by taková chyba měla spočívat? Spíš bych řekl, že si stačí počkat, až bude opravdová poptávka po letech přímo z Ostravy. Katowice nebo Krakow nefungují jen proto, že by vedení Slezského nebo Malopolského vojvodství bylo geniální a přivedlo na místní letiště provoz, ale proto, že zkrátka existuje stálá celoroční poptávka do mnoha destinací přímo z daných měst, což u nás bohužel prostě není.
Tím nechci omlouvat sérii nekompetentních rozhodnutí MS kraje, která se táhne několik let, jen je dobré si uvědomit, v čem spočívá reálný úspěch KTW/KRK a naopak v čem reálný neúspěch OSR.
Karel napsal(a):...na chybu v Katowicích či Krakově. Ono to jednou přijde. I Poláci mají nárok na skvělé vedení ostravského typu.???
Jaká chyba? Jaká vyčerpaná kapacita? Téma je o tom, že Ostrava není schopná sehnat nikoho, kdo bude provozovat necharterové civilní lety na smysluplné trasy. To je celé.
Tak jediná chyba, která by mohla oživit Ostravu, mě napadá snad jen, aby Katowice a Krakov zakázali odlety pro české turisty.
"Nevim proc padlo Milano-Bergamo" a tim bych to mikire uzavrel. Vyjadrujes se k necemu a ani nejsi schopen si zjistit elementrani fakta.
Karel napsal(a):Přesně tak, takže by se létalo z BTS :))) Nevím o jakou "chybu" - takový totálně neurčitý a hlavně nesmyslný výkřik - by se mělo jednat, žádnou takovou, aby se do Ostravy přihnaly lowcosty s touhou létat po celé Evropě místo Katowic a Krakowa , si neumím představit ani v těch nejdivočejších snech ostravských zastupitelů, natož lucidního svéprávného člověka :))))Tak jediná chyba, která by mohla oživit Ostravu, mě napadá snad jen, aby Katowice a Krakov zakázali odlety pro české turisty.
V dobe kdy jsem jeste zil v Ostrave ,jezdili Polaci nakupovat do CR zajezdy, protoze byly levnejsi nez ty u nich a litali z Ostravy ,takze ono to co pise Krystof ,neni uplne zase tak jasne ,ze Katowice a Krakow je proste vetsi kupni sila , jinak jsem cekal , ze kdyz vyrukuju s nejakou obhajobou low costu v Ostrave , ze pichnu do vosiho hnizda
Je to celkem pochopitelne u prazskych Pepiku ,tam je ta nevrazivost k Ostrave jasna -) ale proti Ostrave tu broji i lidi z Moravy ,prece to nemuze byt jen v tom ,ze mi nekdo zadotuje tyden parkovneho, nebo ze teda ma, kdyz nekam leti z Katowic , nebo Krakowa parkoviste zadarmo a kdyz uz to maji v Polsku pro Cechy , je to takovy problem udelat totez pro Polaky ?
Z Krakowa ci Katowic jsem samozrejme uz taky letel , nebo na tyto letiste priletel, mezi Irskem a Polskem je v podstate lepsi spojeni nez mezi Irskem a CR a to i z mojeho Corku , ktery je podobne na tom jako Ostrava i kdyz samozrejme ne poctem letu Ryanair ho spis ale prenechal trochu Aer Lingusu , ktery zde ma vice letu.
A co bych si vybral za letiste ,kdyz by byla poradna nabidka ? Jel bych 250 Km do Dublinu nebo snad 130 km na Shannon ci podobnou vzdalenost na Kerry airport ,kde treba mam taky lepsi cenu parkovneho ? Nebo snad volil lety s prestupem ? Urcite ne ,kazdy chce letet co nejbliz mista bydliste ,kdyz mu to ale nikdo nenabidne, tak je jasne ze pojede na jine letiste
A ze by se nenasla letecka spolecnost ? Pokud ji nabidnu na pocatku dotaci a pokud jim vyjdu vstric s hodinama priletu a odletu bez omezeni ,tak musim najit vzdycky . Mosnov a Ostrava si zrejme ale diktuje podminky a proto to tak vypada .. na vypracovani studie dali urcite balik penez ,kam by meli litat jim poradi kazdy kdo to trosku sleduje ...a kdyz uz to nechce fungovat tak vymyslim , neco , aby ten co ma jine letiste bliz, mel zajem jet na to vzdalenejsi
Polaky mam rad a urcite bych vyuzil vic jejich letiste ,ale zatim me vyhovuje spis Wroclaw a to jeste jen tehdy kdyz je levna
Kriteriem pro uspesne ziskani zajemcu o lety je vytvorit jim co nejlepsi podminky , pokdu byl prilet do Bergama nekdy k pulnoci tak uz to je omezeni ,kdyz letim z Corku pres Stansted a musim letet v 6.3o rano znamena to pro mne ze musim byt na letisti v 5 rano ,coz nemam sanci jinak nez svym autem , kdyz letim z Prahy tak, ze musim byt na letisti v 5 rano , zase nezbyva ne z pouzit taxik a tak by se dalo pokracovat
Pokud jsou chartery Smartwingsu z Brna via Ostrava , znamena to , ze v Ostrave zajemci jsou , kdyz by low cost spolecnost ( zamerne nepisu FR ) otevrela nejakou koupaci destinaci pres sezonu ,tak jak to je z mnohych jinych letist a zacala s letenkami za 20 euro, tak neverim ze by se lidi nenasli a stejne tak i pres rok mesta ,ktera nabizejii nejvic pokracovani mimo Evropu i po Evrope
Cilit na bussines je v Ostrave spatny smer, region patri mezi chude regiony v CR a podle toho je treba vymyslet ,to zrejme ale Unucka nevnima a nevidi ,takovi jako on ziji v bubline a nevnimaji , ze chudi potrebuji neco dostupneho a z Ostravska odeslo do Britanie a do Irska hodne lidi a treba Nemecko je pro Ostravu vlakem daleko Navic spravnym zacilenim muze stahnout jak Polaky pobliz hranic ,tak Slovaky ( Zilina , Cadca apod ,,) Udelam pruzkum mezi pracujicimi v zahranici i mezi koupaky a zkousim oslovit leteckou spolecnost s vyhodnou nabidkou a pak kdyz se vse rozjede muzu financne pritvrzovat a treba si pak i klast urcite podminky
"Udelam pruzkum mezi pracujicimi v zahranici i mezi koupaky a zkousim oslovit leteckou spolecnost s vyhodnou nabidkou a pak kdyz se vse rozjede muzu financne pritvrzovat a treba si pak i klast urcite podminky " What? #WTF
Jj udělal bych tady parkování pro Poláky na letišti v OSR zdarma,sice se odtud nedá nikam letět,ale určitě tam budou jezdit davy,když je to zdarma.Muzou se třeba projít tou průmyslovou zónou nebo počkat půl dne a svézt se vlakem do Ostravy 😁😁😁Tvl mikire,Kafka by se od Tebe mohl ucit,případně další velikáni absurdního dramatu 😁😁😁