Cestování na dva pasy?
Ahoj, někdo kdo má zkušenost s vycestováním z ČR na pas jiný než český? Pokud ano, měli jste na kontrole problémy? Mam dva pasy ruznych zemi získané legálním způsobem. díky
Patrne mas namysli situaci kdy krom ceskeho pasu jsi vlastnikem i jineho pasu napr. americkeho... osobni zkusenost nemam, ale ceska legislativa nezakazuje dvoji obcanstvi... jak je tomu na slovensku netusim... tudiz nemel by s tim byt zadny problem.-)
A proč by tě odtud proboha na jiný pas nepustili? Co je to za otázku? Denně z ČR vycestovávají tisíce turistů, myslíš, že je bez českého pasu nepustí ven? Samozřejmě, že tě pustí. Pokud má někdo pasy dvou států, samozřejmě používá oba, resp. ten, který je v dané chvíli výhodnější. Nebudu žádat o vízum do UK s argentinským pasem, když mám kromě toho i německý, který mi zajišťuje volný pohyb. Kde přesně je to nejasné? Oba jsou platné doklady.
No tak čistě teoreticky problém s vycestováním na jiný pas než český můžou mít pasy států, které tu nemají právo bezvízového styku, asi by to na pasovce mohlo vyvolat určité otázky . Zároveň turista který odjíždí na jiný než český pas má v systému záznam taktéž o příjezdu, takže i v případě bez potřebného víza se můžou zeptat, jak se sem dostal.
Já sám jiný než český pas nemám ale mám několik českých pasů. Pokud jedu do ciziny a potřebuju s sebou více než jeden pas (dvě víza do dvou zemí, každé v jiném pase), dodržuji jednoduché pravidlo. Do každé konkrétní země vstupuji a vystupuji na tentýž pas. Pasy prohodím mezi kontrolami (tj. např. v letadle, ale také mezi pozemními kontrolami na pěším přechodu). Z pohledu každé konkrétní země se tedy neděje nic zvláštního, platí, že vidí pouze jeden pas.
Výjimečně jsem zažil otázky na letišti na check-inu (kvůli vízům jsem musel ukazovat více pasů a v cizině často neví, že existují země, kde je možné mít více než 1 pas), ale problémy žádné.
Pokud chceš eliminovat jakékoliv zbytečné otázky na hraničních kontrolách, totéž bych doporučoval v tomto případě. Vem si s sebou oba pasy, z ČR vycestuj na český pas a do cílové země vstupuj (a později vystupuj) na ten druhý pas. Návrat do ČR opět na český pas.
Doplnění:
Mé české pasy mají pochopitelně každý jiné číslo.
Pasovka v NZ pravděpodobně nemá seznamy pasažérů.
Na checkinu v Praze můžeš ukázat chilský pas a pasovkou pak projít na český