Zrušení letu - vrácení peněz
Dobrý den,
mohla bych se zeptat na radu? Letecká společnost Eurowings nám zrušila v srpnu plánovaný let z Německa do USA, který se měl uskutečnit v říjnu. Dala nám možnost volby vrácení peněz které jsme využili ale peníze doposud nevrátila. Zkoušeli jsme se dovolat na kontaktní linku, tu však nikdo nezvedá a na e-maily neodpovídají.
Neví někdo na koho se můžeme obrátit o pomoc?
Děkuju za případnou pomoc.
na banku a reklamovat platbu, ale este skusit im tam zavolat, lebo neverim, ze tam naozaj nikto nezdviha telefony +44 330 365 1918
Dobrý den, easyjet nám zrušil let 10.9. Gatwick - Praha. Nejdřív zpoždění z 18:25 na 20:00, pak prohlášení, že posádka nemůže letět a shání novou, pak, že nic nebude a zrušeno. Jasně mi z toho vyplývá kompenzace dle evropské směrnice a náhrada nových nákladů. Hotel byl nám zajištěn, dopravu do něj jsme si museli platit sami s tím, že nám zase pracovníci easyjetu řekli, že berte si od všeho účty a dostanete to zaplaceno. Nyní jsem od nich dostala zprávu, že se prý jednalo o ATC restrictions a kompenzace nebude. Přijde mi to, že zkouší, co vydržíme, ale jak teď postupovat?
umad: jedině žádat o prokázání tvrzení, že zrušení bylo v důsledku rozhodnutí řízení letového provozu (tj ATC restrictions). Protože pokud ano, pak nárok na kompenzaci nevzniká, viz článek 15 Preambule Nařízení, který zní: (15) Za vznik mimořádných okolností by se měl považovat případ, kdy dopad rozhodnutí řízení letového provozu, které se vztahuje k jednotlivému letadlu v určitý den, vyvolá velké zpoždění, zpoždění do dalšího dne nebo zrušení jednoho nebo více letů uvedeného letadla, i když byla dotčeným leteckým dopravcem přijata všechna přiměřená opatření, aby zabránil zpoždění nebo zrušení.
Ještě bych měla jeden dotaz, kdyby někdo věděl. Podala jsem dvě žádosti u easyjetu, každá dostala svoje jednací číslo. Na žádost o 250euro na osobu kompenzaci a potom o zaplacení nákladů, které jsme s tím měli. Náklady mi uznali, na kompenzaci mi napsali, že teda ATC. Což řeším. Chci se zeptat, mám nárok na obojí nebo se pletu?
Lukáš asi odpoví lépe, ale pokud to bude ATC, tak kompenzace nebude, resp. není na ní nárok. Pokud se prokáže, že to bylo z důvodů dle nařízení EU č.261/2004, pak je šance to z nich dostat.
A nemáš nárok na obojí, kompenzace je právě z důvodu úhrady nákladů s tím spojených.
Kromě samozřejmě ubytování a nové letenky, to samozřejmě ano, postarat se o Tebe musí, pokud Vám to nezajišťovali oni a platili jste si sami.
Mám ke své situaci další dotaz. V prvním emailu na moji žádost o kompenzaci mi easyjet napsal, že se jednalo o ATC restriction. Protože jsme se pak točili v kruhu napsali mi ať vyplním formulář žádosti (ten na který celou dobu odpovídají, ale budiž). Učinila jsem tak. Po týdnu přišla odpověď, že se jednalo o ATC strike. Což je pokud vím stávka a pokud vím žádná se nekonala. Taky mi tam teda napsali, že už se se mnou nebudou bavit, což mi teda přijde dost sprostý. Někdo nápad jak postupovat dál?
Já bych možná zkusila claimair. Ti se zabývají kompenzací za zrušené/zpožděné lety. Sice jim dáte provizi (v případě, že Vám to vyhrají), ale přijde mi to pořád lepší než přijít o celou částku.
Dobrý den,
chtěla bych se zeptat na radu - Wizzair nám zrušil minulý týden let na trase Neapol - Praha, chci vyplnit jejich formulář na podání stížnosti a řešit s nimi kompenzaci letenek: https://wizzair.com/cs-cz/inform...BEnosti/#/ - formulář vyplním, ale když dám odeslat tak se nic nestane, pořád vidím jen vyplněný formulář, ale žádnou informaci o tom, že by to bylo odesláno - volali jsme 3x na tu jejich bezva linku, kde mi řekli, že mají bezchybný systémy a že formulář je určitě v pořádku, po třetím telefonu se milostivě koukli do systému a prý nevidí, že bych jim něco posílala, zkoušeli jsme to asi na čtyřech PC, i v mobilu - prostě nic. Neřešil prosím někdo něco podobného? Děkuji za odpověď.
Vera: Řešil jsem identickou situaci, je nutné stránku přepnout do angličtiny, pak se formulář odešle bez problémů. Mimochodem – Wizz Air mi už na stížnost odpověděl, bylo mi řečeno, že let byl zrušen z důvodu špatné viditelnosti a na žádnou kompenzaci tudíž nemám nárok. Vrátí jen cenu letenky.
Jáchym: Moc děkuji za odpověď - konečně se povedlo! :) Nemáme nárok? achjo a co ty letenky, co jsme si museli koupit? - který nám ještě sami doporučili, ať si koupíme nebo ať počkáme 5 dní na další let :D a to nemluvím o tom, že ten papír co nám dali na letišti s těmi telefony kam zavolat ohledně kompenzace, tak že to číslo neexistuje a jejich placená linka mě stála stovku...škoda se rozčilovat. Každopádně děkuji ještě jednou za pomoc :)
Stroj, se kterým jste měli letět zpět do Prahy, divertoval na BRI. Vypadá to, že u Wizzu mají výjimečně pravdu, tedy na kompenzaci nárok není.