Hong Kong
Ahoj, strasne se chci podivat do HK. S daty jsem flexibilni od cerven - zari.
Budu neskutecne vdecny, pokud se najde neco pod 10 tis.
Jarek
Přátelé, nemáte někdo aktuální zkušenost s výletem z HK do Schenzenu?
Co se mi podařilo vygooglit, tak je možnost bezvízově cestovat v rámci organizovaného zájezdu. Individuální přechod by měl být možný např. u stanice metra Lo Wu po úhradě poplatku za jednorázové vízum 275 CNY.
Ocením každou nedávnou konkrétní zkušenost.
Dobrý večer cestovatelé. Mám v HKG mezipřistání z BKK 6.30h, od 17.40h do 0.35h. Ven to asi nemá cenu chodit, tak co je zajímavého na letišti ? Nějaká vyhlídka na ranvej, někam sednout do restaurace nebo tak něco ? Díky
"Vyhlídka" je na druhym konci konci toho umělýho ostrova, ale nic extra, navíc se většinou přistává na tý vzdálenější dráze. Lantau za tmy nemá smysl...asi bych si zdřímnul na letišti.
Já si pamatuju, že tam měli dobrý burger ;-). Teda po měsíci v Indonésii mi opravdu moc chutnal. U Burger Kinga 😀
co ja viem, ved z BKK nebude rozbity ako keby letel z Europy a ak by bola rychla imigracka .. a airport express premava kazdu chvilu, by som mozno aj skusil sa previezt do HK a povozit sa lodkami po Victoria Harbour :D
Ak priletis na cas a v HK si este nebol, tak sadni na spominany Airport Express smerom na stanicu Kowloon
https://www.hongkong-airport-tra...press.html
Odtial to mas v podstate prijemnu kratku prechadzku "dole" po Canton Rd na Victoria Harbour. Ako pisal kolega vyssie, mozes sa previezt lodkami na druhu stranu, pripadne si kazdy vecer o 20:00 pozriet z Tsim Sha Tsui promenady "A Symphony of Lights"
https://www.youtube.com/watch?v=CwwU0UAQieQ
7 hodin "hrubeho" casu je na rychly vylet do centra HK luxus, ja by som na letisku nesedel.
jonapet napsal(a):Přátelé, nemáte někdo aktuální zkušenost s výletem z HK do Schenzenu?
Pokud vim, tak byly bezvizove vyjimky pred nejakymi roky zpet zruseny, alespon pro Cechy.
Jinak tam uz par let jezdi z Kowloonu rychlovlak, vyrazne pohodlnejsi nez stare spojeni pomalymi vlaky pres Lo Wu, kde nebylo ani rezervovane sezeni a jelo to docela dlouho.
Ještě jste kucí zapomněli dodat cenu toho Airport expressu, zhruba jako nová letenka z BKK :-)
Jako na vostro by to asi šlo i busem, dvě hodiny na Peak a dvě zpět, ale kde je nějakej požitek? To je cestování jak brum zamlada :-)
Přes den by super alternativou byl bus do Mui Wo a loď za 17, ale za tmy bych doporučil spíš ten star ferry za 4 (a s tímhle časovým rozmezím bez Peaku) :-)
Naposledy som platil v novembri za spiatocku na Kowloon HK$176, co bolo v prepocte 20€...myslim ze je to na HK uplne v pohode cena. Dokonca cestou naspat z mesta sa da priamo na stanici Kowloon urobit In-town check-in na dalsi let.
Ten Peak by som takto na otocku neriesil, to je zbytocne nahananie a stres. Ale nejaka "kava" a prechadzka na Victoria Harbour je uplne na pohodu.
tak co je 20 eur teraz ze R/T v hongkongu z letiska. ked si vezmes, ze slovak lines na Schwechate kupujes u vodica za 15 eur a pivo na Sabihe stoji 17 :D za tych par hodin v tranzite na HKG prezeries viac ako tych 20e (ak nemas volny vstup do saloniku samozrejme)
Ten Airport Express se dal vzdycky jeste o neco levneji koupit pres Klook.com. Jinak od 3 lidi vice se vyplati spis Uber.
Nejlevnejsi je bus, jede do centra podle me pres hodinu, ale pri prvni navsteve je na co koukat okolo.
Radeji nez Peak mam vyhlidku na panorama mrakodrapu ze strany Kowloonu mezi Tsim Sha Tsui Star Ferry Pier a Avenue of Stars. Navic je to zdarma a se sochou Bruce Lee jako bonus.
Ahoj všichni.
Při touze proletět se s a340-600 LH jsem koupil letenky na vánoce do Hong Kongu. Poletím sám, jelikož nikdo není jako já, že by slavil rád Vánoce a Silvestra v letadle (letenky 24.12. - 31.12.).
Bude to "couračka" po městech.
Mám představu přiletět 25.12. 6:20 ráno a rovnou přesunout se do Macao a tam dva dny s přespáním (25.12-26.12.).
26.12. večer se přesunout na letiště Hong Kong a přespat u letiště ve Four Points.
27.12. odlet ráno do Taipei , tam 2 dny a 2 noci (27.12.-29.12)
29.12. dopoledne odlet zpět do Hongkongu
V Hongkongu 3 dny a 2noci a odlet 31.12. těsně před půlnocí do Evropy.
Je to hodně přitažené za vlasy?
Zajímá mě jestli někdo poradí, zda není v těchto destinacích problém s platbami kartou, případně používání Google aplikací (mapy atd), případně zda je nutná VPN. Snažím se vše nastudovat a tyhle končiny jsou pro mě velká neznámá. Dle informací tady předpokládám, že na tyto přejezdy stačí jen pas a nikomu nebude vadit, že 2x krátce po sobě vstoupím do Hongkongu (1x z Macao, 1x z Taipei)
Díky.
Ahoj,
loni jsem absolvoval dost podobnou cestu, byť trochu delší.
Víza nikde, všude stačí pas (v HKG a Macau se nerazítkuje) a je úplně jedno, kolikrát člověk cestuje tam a zpět. Speciálně mezi HKG a Macaem jsou asi opakované cesty úplně běžné, jsou zvyklí...
Platby kartou jsou rozšířené o dost míň než v Evropě, třeba v dopravě se kartou nezaplatí (ani u přepážek s obsluhou, ani v automatech v metru), takže výběr hotovosti je nezbytný. Bankomaty ale fungují bez problému a jsou všude (třeba ve stanicích metra).
Kartou se dá zaplatit všude v minimarketech typu 7-Eleven.
Při cestě do Macaa není nutné řešit výměnu peněz, všude (doslova všude) berou i HKD v poměru 1:1.
VPN není nutná nikde, internet v těchto zemích a SAR funguje bez omezení.
Ve všech zemích se dá dobře používat veřejná doprava. Na Tchaj-wanu se dá za depozit 100 TWD koupit Easy Card, na ní dobít peníze a pak se dá cestovat doslova veškerou veřejnou dopravou všude po ostrově (s výjimkou rychlovlaků, tam je potřeba kupovat zvlášť jízdenky).
Dopravu v HKG a Macau máme víc než detailně popsanou v průvodcích.
- https://www.cestujlevne.com/pruv...ng/doprava
- https://www.cestujlevne.com/pruv...ao/doprava
Za mě je tam cestování naprosto na pohodu. Anglické nápisy jsou všude, v Hongkongu se samozřejmě stále dá anglicky domluvit bez problémů, v Macau a na Tchaj-wanu aspoň základy zná taky dost lidí.
Ahoj.
Díky moc za super info. Dost mě to uklidnilo a mohu vesele plánovat místa, která ve městech navštívím.
Průvodce tady na webu už studuji.
Děkuji.
Barney: Těsně před COVIDem jsem dal trasu Hanoi > Taipei > Macao, po vodě Macao-Hongkong, takže není potřeba se vracet tak často do HKG a dá se trochu ušetřit čas. Druhá věc je, jestli necílíš nějaký speciální typ letadla nebo aerolinku. Každopádně cesta Macao-HKG je zajímavá i po vodě a mají tam taky pekelně dlouhý most. Plují to speciální Boeingy.
Anebo ještě zvážit přímo odlet z Macaa na Tchaj-wan, v Macau je docela zajímavé a uživatelsky velmi přívětivé (malé) letiště.
Sledoval bych web Tirgeraiu, který létá z Macaa do Taichungu i Tchaj-Peje. Na zimu zatím lety vypsané nemá, ale v mém případě (cestovatel jsem v podobném období) se lety objevily až někdy v září.
@Kryštov:
Zatím to vypadá na odlet do Taipei z Hongkongu, jednak jsou tam mezi svátky poloviční ceny směr Taipei s HKexpres případně China airlines, než z Macau a vůbec nemám tucha jak se ceny mohou vyvíjet. Tygerair má ceny vypsané teprve na říjen. Navíc tam mám fóra, když mě Macao nebude bavit a odjedu z něj 26.12. dříve, tak stihnu Ngong Ping Village na Lantau (ten je v plánu tak i tak). EDIT.: tak beru zpět, teď jsem našel jak vypadá aktualně Cotai Strip a to musím vidět :-D
V Hong Kongu i Macau zaplatis kartou skoro vsude, krome MHD a mozna nejakych poulicnich stanku.
V Hong Kongu je dobre hned na letisti koupit Octopus kartu a nabit na ni hotovost. S tim se da platit MHD, bez toho je to slozite (treba v busu muzes zaplatit hotove, ale musis mit presne, nevrati ti).
Octopuskou se pak da platit uplne vsude, i tam kde normalni karty neberou, takze neni spatny si nabit vic - ale da se nabit v kazde stanici metra v automatu nebo u okynka sluzeb, vzdy ale hotovosti.
Navic ty bezkontaktni platby Octopusem jsou neuveritelne rychle i oproti klasikcym kartam, autorizuje se to doslova okamzite..
V Hong Kongu umi anglicky skoro vsichni, snad krome taxikaru :) Radeji jsem vzdy pouzival Uber - ti vetsinou anglicky umi. Vzdycky je ale lepsi mit po ruce cilovou adresu/hotel napsanou cinsky.
Spousta veci se da poridit levneji (treba airport express vlak, Disneyland, Ocean Park, lanovka..) pres slevove portaly jako je Klook.
Posledni cca rok je trochu problem koupit mistni SIM. Uz to nemaji v kazdem 7eleven, je nutne jit do prodejny operatora s pasem. Ne pro vsechny je predplacenka zajimavy kseft, takze je treba hledat. Lepsi koupit predem eSIM.
V Hong Kongu jsem byl za poslednich 10 let zhruba 20x pracovne, snad nebude vadit link na mou stranku stipy a triky https://www.zajedeme.cz/hong-kong-a-macau/
Já jsem před lety měl asi větší smůlu na lidi ovládající angličtinu. Třeba taxikář vůbec nerozuměl.
Taxikari neumi zpravidla, to pisu jako vyjimku :) Lepe na tom byvaji ridici Uberu. Navic tam zadas lokalitu v appce, takze to ani neni nutny.