Kameny v příručním zavazadle
Ahoj,
měla bych dotaz, jak je to s minerály v příručním zavazadle.
Konkrétně s Ryanair z Itálie do Čech.
Je nějaké omezení na vývoz kamenů? Nic jsem nenašla.
Je problém s projitím přes security kvůli bezpečnosti Ryanair?
Děkuji moc za vaše názory a zkušenosti.
A pokud by problém nastal, co se stane?
Jen nám ho vyhodí/zabaví, nebo bude něco následovat?
Vyhodili, ale nemyslím že by to riešili. Zabal to do peknej krabičky a nech to je ako suvenír
Evaina napsal(a):Některé země zakazují vývoz svého přírodního bohatství a čas od času se to týká i nerostů. Četl jsem to o Maroku.A pokud by problém nastal, co se stane?
Jen nám ho vyhodí/zabaví, nebo bude něco následovat?
Jak se zachovají? Pokud je to proti předpisům aerolinky nebo letiště, je to klukovina a kameny vyhodí nebo si vás někam zavolají.
Kdyby to bylo proti zákonům dané země, bude to horší.
Nejsou-li to oblázky nebo jen zvláštně tvarované kamínky, zpozorněl bych. Na minerály, polodrahokamy, zkameněliny mohou být podobné restrikce jako na mušle (a na ty legální potřebujete účet).
Jednou mi na letišti zabavili krásný šutr ve tvaru srdce - velký asi jako pěst a nádherně pravidelně tvarovaný. Nechtěla jsem ho cpát do velkého zavazadla kvůli váze, tak jsem si ho vzala do příručního zavazadla. Při kontrole řekli, že by v kabině mohl sloužit jako zbraň a sebrali mi ho, abych s ním někoho nebacila po hlavě. Ze Sardinie jsem si vezla půl petky bílého písku z pláže. Nabrala jsem si ho na poslední chvíli a položila v kufru nahoru na věci, takže při otevření kufru byl hned na očích a na hranicích mě to ženská donutila vysypat, jako že se to nesmí vyvážet ze země (ale byla to děsná komisní babizna a její kolegové obraceli oči v sloup), a v Izraeli mi zas v letadle bez problému prošly hroudy soli od Mrtvého moře. Možná taky dost záleží na tom, na koho člověk narazí.
V tomto případě se jedná o Itálii a nikde jsem nenašla, že by se nějaký zákaz na minerály, horniny vztahoval.
Díky vám za zprávy.
Zkusím tu krabičku jako suvenýr, to se mi líbí.
Z Dubaje jsem si chtěl vzít domu písek z pouště. Narval jsem ho do pet lahve. Dle předpokladů byl zabaven. Jestli budou šutry větší, tak je to podle mě bez šance stejně jako já s pískem v Dubaji. :)
Rekl bych , ze je vysoka pravdepodobnost ze sutry z prirucniho vyhodi , zena v Irsku sbira kdejaky kamen , tady jsou fakt pekne a nekolikrat uz ji to vysypali , zkus si najit takove ,co maji dirku navlect to a zkusit to pak vydavat za nedokonceny sperk -) u more musle i kameny vetsinou sbirame na konci pobytu vybereme to nejlepsi -) a nejak to po zavazadlech ( i tech prirucnich rozmistime , cim mensi budou ( i kvuli vahy ) tim je vetsi sance ze to nevysypou pokud toho neni moc , jen pak pri prani pradla kontruluju kapsy - po takove m rozmisteni ))
Pridam historku z Omanu , zena nasla na plazi kamen s napisem v arabstine , vraceli jsem se do Dubaje busem a zenska , fakt jezibaba ji vytahla na osobni prohlidku , vybrala jeste nejake dalsi lidi a docela dlouho se nevraceli ., nevim, co na tom kameni bylo v te arabstine napsano ,,ale celkem mozna bylo stesti ze ma v brasnicce, kterou nosi tajnou kapsu ,kde ten sutr mela ,ja ji ho nedoporucil prave kvuli toho napisu brat -) ale riskla to
Z Kréty jsme odvezli krásné balvany tvaru a velikosti pštrosího vejce, ale v odbaveném zavazadle. Určitě by neprošel přes security v příručním zavazadle. V Egyptě bych to nelajsnul. Kdysi náš delegát měl v autobuse cestou na letiště proslov: "Malá mušlička v kufru - pokuta dva tisíce. Exim tours - váš přítel."