Pojisteni storna letenky - jak to ve skutecnosti funguje?
Dobry den,
pres spolecnost flydubai sme si zarezervovali letenky do Male (Maledivy). Moje zena mezitim otehotnela a termin porodu skoro presne vychazi na termin odletu. Cena letenek je cca 20 000 CZK. Kdyz letenky zrusime, tak nam flydubai nauctuje storno poplatek cca 5000 CZK a zbytek nam da ve forme voucheru v hodnote 15 000 CZK. Voucher muzu pouzit jenom na nakup letenek, kde jednim z cestujichich musim byt ja (protoze sem letenky kupoval) a je platny jenom po dobu 6 mesicu. Letenky se daji rezervovat max tak 1 rok dopredu a s 1,5 rocnim ditem se nam asi nikam cestovat chtit nebude, takze ten voucher je nam na 2 veci.
A to nejlepsi je, ze pojisteni storna letu nam preplati jenom storno poplatek minus 10% spoluucast, takze 4500 CZK. Prepis letenek samozrejme mozny neni, abych nedochazelo k preprodavani.
Je mozne po pojistovne vymahat nahradu skutecne skody, cos je v nasem pripade 20 000 czk?
Když si přečteš VOP tvojí pojistky, dozvíš se daleko více než ti je kdo schopen poradit přes internet bez znalosti právě oněch VOP.
Spíš mi z toho vyznívá, že by se nechal pojistit teď. To už nedoporučuji, protože by se jednalo o pojistný podvod = víš o zrušení dřív, než pojistku uzavřeš.
Obecně pojistka funguje tak, že proplácí vše o co jsi přišel. V tvém případě se obávám, že voucher bude uznán jako druh náhrady a tím se do pojistného nebude vztahovat.
Cestovat s rocnim ditetem mi neprijde nic nerealneho. Dite mam, takze vim, o cem mluvim. Snazila bych se vybrat nejakou (v ramci moznosti) blizsi a kulturnejsi destinaci (pitna voda, obchody, nemocnice).
Myslim, ze na tehotenstvi se zadne storno nevztahuje, neni to nemoc. :-) At vam vse dobre dopadne.
Twe Padrino, další level černého humoru:)
@AndreaZ - třeba Bibione by ta kritéria myslim splňovalo...
cali napsal(a):Twe Padrino, další level černého humoru:)
@AndreaZ - třeba Bibione by ta kritéria myslim splňovalo...
Děkuju, že si myslíš, že jsem úplně blbá. ;-)
Myslela jsem např. Dubaj - 6 h přímého letu, hygiena na dobré úrovni. Jestli jim ty prachy mají propadnout teď nebo příští rok, je už jedno.
Nemyslím, jen jsem chtěl trochu konkurovat Padrinovi:) Dubaj.. Pokud nemyslíš od června do září:) Já myslím (a to ty dobře víš), že radost z (prvního) potomka převýší radost z cestování a nákladově to bude daleko nad letenkami...
Priamy 6-hodinový let z Prahy do Dubaja, niekedy mimo najhorúcejšieho obdobia by sa s 1,5-ročným podľa mňa vpohode dal absolvovať. Aspoň na pár dní nech si vyskúša more, bola by fakt škoda to nechať úplne prepadnúť.
Ja pamatuju casy (a to nejsem nijak stara), kdy se s 1,5 rocnima detma jezdilo 20 hodin busem do Italie. Tomu se teprve rika vyzva (ale dneska me jen z te predstavy jima hruza).
Kam by asi doplul Kolumbus, kdyby řešil rodinu a pojištění storna?
Navíc otec je nejistý vždy a v případě některých porodnic bývají pochybnosti i o matce.
Bych se Dubaje vůbec nebála, jen to chce nejezdit tam v létě. Já byla se stejně starou dcerou ve Venezuele a taky to bez problému šlo.
je to na vas, niekto isiel s rocnym dietatom do venezuely bez problemov, pre niekoho prisiel do egypta vladny special. Ale Dubaj by som povedal ze je taka istota.
Vzhledem k tomu, že přítel bude muset na operaci, mě čeká zrušení celého měsíčního pobytu v Japonsku. Letenky máme koupeny u Finnair a přelety s ANA. Chtěla bych uplatnit pojištění storna, co máme u Erste. Předpokládám, že nejprve musím letecké společnosti požádat o vrácení letištních tax, a teprve potom se obratit na pojišťovnu, je to tak? Také u jednoho ubytovaní u Airbnb máme zřejmě nárok jen na polovinu zaplacené zálohy, dá se i tato ztráta uplatnit? Díky za Vaše komentáře.
Mohu pojištění storna uplatnit dvakrát, pokud mám jsem pojištěna u více subjektů? U úrazu tomu tak bylo, ale tady si nejsem jistá, protože vím, že limity u cestovního pojištění se mohou sčítat pouze do výše škody.
Mimochodem, Kooperativa funguje rychle a dobře.
Počkej, ono někdy šlo uplatnit pojistku dvakrát? :)) na cokoliv?
Jinak bych se prvně obrátil na Kooperativu a oni ti sdělí, co a jak je potřeba. Většinou ale stačí doklad o koupi + doklad o navrácení dané částky zpět a rozdíl připadá k pojistnému plnění.
Je to škodové pojištění. Tedy nic navíc a rozhodně ne dvojí plnění. Při pojistné události se taky uvádí, zda máte i jinou pojišťovnu a za budete hlásit i tam. V takovém případě se pojišťovny dohodnou mezi sebou kdo kolik zaplatí. Pokud to zapřete, peníze vyinkasujete dvakrát, tak se jedná o pojistný podvod.
Ale napadá mě, že podle pojistných podmínek by teoreticky mohlo jít, že by v takovém případě mohla být zaplacena i spoluúčast.. To by stálo za prověření..
1.) pojistku na storno/připojistku na neodletění, tak nelze uzavírat dodatečně, ale jen v době nákupu služby, která se tím pojišťuje.
2.) ve VOP každé pojišťovny je jasně definované krytí i výluky. Např. konkrétně u Kooperativy jsem se setkala s výlukou právě na rizikové těhotenství. Je poučné číst i odstavec výluk...
3.) plnění od dvou pojišťoven nikdy nelze, vždy se při nahlašování uvádí, zda se nahlašovalo i jinde a kam. Snaha získat plnění od více než jedné pojišťovny by byl podvod a podvody si pojišťovny mají snahu striktně hlídat..
4.) spoluúčast bývá obvykle vždy. Např. ve výši 20%. Záleží na konkrétních VOP dané pojišťovny.
5.) aby zafungovalo pojištění storna, musí se také většinou dodržet podmínka, zrušení letenky před odletem. Zase - dle VOP konkrétní pojišťovny.
Platím si dvě pojistky, které mi mají nahradit ušlý výdělek, protože jsem OSVČ. Po úrazu jsem využila obě, o žádný podvod nešlo. Tady to ale asi bude jinak. Zjistím si to.
Mandarinka napsal(a):Platím si dvě pojistky, které mi mají nahradit ušlý výdělek, protože jsem OSVČ. Po úrazu jsem využila obě, o žádný podvod nešlo. Tady to ale asi bude jinak. Zjistím si to.
Je rozdíl mezi obnosovým a škodovým pojištěním. Škodové hradí konkrétní škodu. Viz třeba majetkové pojištění (auta, nemovitosti, ale i pojištění storna zájezdu). Obnosové nehradí škodu, tam může být vícenásobné plnění.
Ano, to dává smysl. Zkusím se tedy jen zeptat na to zaplacení spoluúčasti z druhé pojistky. Ale moc šancí tomu nedávám. Každopádně tohle jsou užitečné informace, určitě nejsem sama, kdo v tom neměl jasno.