Kde vybrat/směnit indonéské rupie (IDR)
Dobrý den, ráda bych se zeptala kde je nejvýhodnější si vyměnit Indonéské rupie, nebo spíš zda je dobrá volba do Indonésie letět s dolary a případně tam si je vyměnit? Ráda bych se dozvěděla tipy jak jste to dělali Vy. Díky moc Lenka
No nejdřív jsme tam přiletěli a pak si je vyměnili, popřípadě vybrali v bankomatu. Pokud chceš měnit, tak si vem nepoškozené, nejlépe nové 100 dolarovky. Co jako myslíš tím: " jak jsme to dělali my"? :)
Rupie směníš jen v Indonésii a okolních státech. Nech to na místo – na letišti vybereš z bankomatu (banky, ne soukromníka) a zbytek třeba směníš v centru města u oficiálních směnáren.
Dolary, eura... je to jedno.
Děkuji za odpovědi :-) Blbě formulovaná otázka .) Myslela jsem tím, kde jste si vybírali peníze atd. :)
To bylo jen takové rýpnutí :). Pokud ti můžu radit, tak vybírej z bankomatu. Je to pohodlnější a bezpečnější. Pokud teda nemáš příjmy v dolarech. V Indonésii poplatek za výběr místní bance neplatíš oproti třeba takovému Thajsku, takže pokud máš dobrou banku s kartou s výběrem v zahraničí bez poplatku,a ucházejícím kurzem, tak je to nejlepší řešení :). Kam letíš?
Akurát bacha na to, ze (napr na Bali) boli bankomaty obmedzene co do vysky maximálnej sumy na jeden vyber. Napr mBank ma vybery zdarma aj v zahranici, ALE az od 70e vyssie, pricom v niektorých bankomatoch si vybral napr max milion IDR, co je cca 60eur, takze uz by to bolo s poplatkom nejakym. Kazdopadne by som nemenil KC na USD/EUR a tie potom na IDR, to uz mas dalsiu vymenu a tym padom dalsiu stratu na kurzoch. Ries to vybermi z bankomatov, akurát vychytat tie podmienky a poplatky
Kilecko napsal(a):V Jindřišské jsem schopný vyměnit koruny na eura I dolary prakticky za středový kurz, tak s dobrou směnou je to lepší než bankomat bez poplatku. Ačkoliv, kdo by v těchto destinacích tahal s sebou stovky nebo tisícovky dolarů, že?Akurát bacha na to, ze (napr na Bali) boli bankomaty obmedzene co do vysky maximálnej sumy na jeden vyber. Napr mBank ma vybery zdarma aj v zahranici, ALE az od 70e vyssie, pricom v niektorých bankomatoch si vybral napr max milion IDR, co je cca 60eur, takze uz by to bolo s poplatkom nejakym. Kazdopadne by som nemenil KC na USD/EUR a tie potom na IDR, to uz mas dalsiu vymenu a tym padom dalsiu stratu na kurzoch. Ries to vybermi z bankomatov, akurát vychytat tie podmienky a poplatky
Ahoj, loni v létě v Manadu přímo jak vyjdeš z letiště, po levé straně je banka. Měnil jsem za eura, na to, že to bylo na letišti, velmi slušný kurz, byl tam i bankomat.
Pokial sa da menit za stredovy, tak je to tiez moznost ako vyriesit zmenu aspon casti predpokladanych nakladov. Pozor si treba ale dat potom na to menenie hotovosti na mieste, v zmenarnach ktore lakaju na podstatne lepsi kurz ako offic banky dost casto pracuju zamestnanci so sikovnymi prstami a zaujimavou matematikou :)
To je taky důvod, proč raději preferuji výběr exotičtějších měn z bankomatu a ty, co jdou, si v rozumném množství vezu už z domova. Naposledy jsem si zašel pro pár hřiven do Jindřišské. Pouhé 2 haléře nad středem. Ale je fakt, že přístup k Jindřišské má tak 1/10 republiky.
Michal napsal(a):To je taky důvod, proč raději preferuji výběr exotičtějších měn z bankomatu a ty, co jdou, si v rozumném množství vezu už z domova. Naposledy jsem si zašel pro pár hřiven do Jindřišské. Pouhé 2 haléře nad středem. Ale je fakt, že přístup k Jindřišské má tak 1/10 republiky.
Tak ono v Praze ti směnárníci spíš vydělávají na těch zahraničních turistech :). V Brně se taky dá ve Vankovce při větším obnosu výměnit, ale za blízký střed to není nikdy :)
@selena.hr: Jak jsem psal, raději si vybírej z bankomatu. Já mám osobní zkušenost, kdy mě na Kutě obrali o milion IDR. Měnil jsem tehdy (no už je to 14 let) hodně peněz, páč jsem měl namířeno přes Lombok, Gillis na Flores a měnil jsem pro dva lidi a nedal jsem si pozor. Teda já pozor dával, ale kluci byli velmi zdatní na ruce. Při druhém přepočítávání jaksi milion spadl pod stůl :(. Jediné co mě omlouvá je, že jsem si přivezl z Hongkongu 40 horečky, takže jsem asi moc dobře neviděl. Proto píšu, že bankomat je jistota, i když možná maličko nevýhodněji. Ale nemusíš sebou tahat velkou hotovost a nikdo tě neobere jako mě :). Jediná nevýhoda je ta výše výběru, ale jsou bankomaty co dávají 1,5 mil a jednoduše vybereš opakovaně. Každopádně pár set dolarů si vem jako rezervu. Ty bankomaty jsou někdy prázdné :)
selena.hr napsal(a):Děkuji za veškeré cenné názory :)
pridám tiež, k tu zmienovanim výberom z bankomatov nie je to úplne jednoznačné aby to bolo vždy výhodne ,výber bez poplatkov je jedna vec,samotný kurz druha a večina bezpoplatkových sa zahoji na horšom kurze, najlepšie na tom budu karty "bežných" bank vydane k prémiovým účtom.
Výhodnejšie ako výber je platit kartou,použitý výhodnejší kurz ,bez poplatku za výber. Samozrejme hraje rolu aké su zvyklosti v tej danej krajine niekde(skor večinu) za použitie karty pripláca.(ale ajtak by to malo byt výhodnejšie)
A čo krajina to iné podmienky : Guatemala,jediná firma provozujúca zmenárne(čo som postrehol),a iba niektoré banky menia valuty (a neako o to nestoja).Je to trocha alchýmia ,:) ale trend smeruje k viac použivaniu kárt (tak ako tu , dovody sú zrejme že)a tím ústupu zmenárni (nakolko ním klesá objem a následne zhoršovaniu kurzu a ústup z trhu)
A snád vec ktorá platí na 99% najhoršie kurzy v zmenárnach sú na letisku.