Indonésie- očkování
Dobrý den , ráda bych se zeptala na Vaše zkušenosti s očkováním. Já jsem se nechala naočkovat proti hepatitidě A+B a tyfu. a přemýšlím, zda jít do vztekliny , případně jaké máte zkušenosti jak moc velké riziko tam je nákazy. A zda jste někdo před odletem bral antimalarika. Samozřejmě v očkovacím centru mi to doporučili ale nechci do sebe házet všechny utrejchy pokud to nebude nezbytně nutné. Což o antimalaricích jsem slyšela a celkem se bojím abych si to užila a nebyla z nich totálně mimo. Díky moc Lenka
Co se týče vztekliny, tak to záleží hlavně na tom, jestli chceš chodit k roztomilým opičkám, krmit je, hladit je. Nebo na místech, kde jsou ony nebo toulaví psi, chodit s igelitkou nebo jídlem v ruce. Pokud si odpovíš ne, budu se jim spíš vyhýbat, nebude pro tebe toto očkování úplně nezbytné.
Pro běžné cestovatele, kteří nejdou do nitra džungle na několikadenní výpravy, jsou tato očkování hloupost.
Takže záleží fakt, kam do Indonésie cestuješ a jaké aktivity budeš dělat. Ale troufnu si tvrdit, že v 95 % případů stačí to, co máš.
A vy když jste cestovali do těchto oblastí měli jste předepsaná antimalarika nebo brali jste je? Máte s nimi zkušenosti? Jedu do části severní Sulawesi
Zjisti si jestli je to malarická oblast, loni jsem byl na severním Sulawesi konkrétně ostrov Bunaken a antimalarika jsem nebral. Zjišťoval jsem si to u majitele resortu kde jsme bydleli a ten mi řekl, že tam malárie není. Když jsme 2015 byli v národním parku Komodo, ostrov Flores, tak tam je malarická oblast a bral jsem Malarone. Ostatně brali je u snídaně všichni, koho jsem potkal, letos se tam vracím a budu je brát zase, nerad riskuji a žádné vedlejší účinky jsem nepociťoval. Co se týče očkování, mám hepatitidu A+B a ještě břišní tyfus, který si co tři roky obnovuji. Vzteklinu nemám, ale od opic se držím z uctivé vzdálenosti, viděl jsem už hloupé a pokousané lidi na vlastní oči. Toulavých psů je v Indonésii spousta, nikdy jsem ale neviděl agresivního (samozřejmě jen má zkušenost) a taky se držím dál. Jinak ještě takové jednoduché pravidlo, od Bali na východ je malárie, ale taky hodně záleží na ročním období.
Na komodo je blbost brat antimalarika , ono prakticky na cely flores ak clovek ozaj nejde do neakej divokej dzungle a tam ide fakt len neaky 0.1% ludi z tohto fora