Kam lyžovat do Alp?
Zdravím,
rád bych se zeptal na nějaké tipy, kam do Alp na několik dní kolem vánoc na lyže/snb.
Pár let jsme nikde moc nebyli, tak v tom nemáme moc přehled.
Je vcelku jedno, do které země, priority jsou:
- větší areál, kde člověk najde pár km různých sjezdovek (klidně rychlejšího rázu)
- dáme určitě přednost ekonomicky příznivějším podmínkám před nejdražšími resorty někde ve Švýcarsku
Pojede nás parta cca 5 mladých lidí, alternativou mohou být auto/auta nebo klidně i nějaký bus, pokud se vyplatí jet s nějakou společností na "zájezd".
Všechny tipy a insighty jsou vítány, díky.
Jako byvaly trener lyzovani i kdyz se tomu mnoho let nevenuju , mohu poradit jednu vec , pokud mate jinou moznost, v oblasti vanoc na hory nejezdete , je to jako v naprosto hlavni sezonu jet k mori do nejznamnejsiho turistickeho strediska
Samozrejme Rakousko. Italie , Francie a Svycarsko , nejsou ceske hory ,ale i tam budou proste davy ,ale uznavam ,taky jsme jezdili
V prve rade bych se dival na stav snehu ve strediscich a pokud mam informace , tak si letos stezuji i zavodnici .takze z toho mi vychazi spis oblast ledovcu v poradi 1 Hintertux ( Zillerral ) .2Stubai 3 Kaprun a oblasti kolem nich pokud budou mit dostatek snehu ,asi bych volil ten Zillertal ,Hintertux je jednoznacne nejlepsi ledovec v Rakousku , ubytovani v te oblasti je v obrovske nabidce a je i jakasi vetsi pravdepodobnost ze i dole bude snih , pokud nevadi dojizdeni autem na sjezdovku muzete vyzkouset oblast Zell am Se .nebo se treba ubytovat nekde kolem Mitersilu a dojizdet pokazde jinam
Za urcitych okolnosti by se dala zvolit popularni Sella Ronda v oblasti ledovce Marmolada v Italii , strediska Val Gardena , Alta Badia , Arraba , ,vyhoda teto oblasti je ze se da ubytovat v tesne blizkosti nebo rovnou na sjezdovce , mozna jeste i italske Sestriere by mohlo pripadnout v uvahu
Svycarsko pominu kvuli cenam ,snad stredisko ktere umoznuje lyzovani na jeden skipass ve Svycarsku , Franci i Italii
No a Francie sice poskytuje nejdelsi sjezdovky a nejvetsi arealy . ovsem v Savojkach je nejlip ke konci ledna, kdy jeste nezacnou francuzske zimni prazdniny a v centralnich Alpach je moc mrazivo , kdezto Savojky maji prijemnou zimu, v oblasti vanoc tam teprve poradny pridel snehu zacina prichazet 1. Tignes - Val di Sere 2. Tri udoli ( jsou 4 ) jen ty prejezdy jsou tam trosku zdlouhave , proto jsem mel radeji Tignes
Pri dnesnich cenach se da Francie uskutecnit i letecky do Grenoblu a pak to dojet busem .mozna i nenicit v te dobe mala snehu sve lyze ,usetrit i za prepravu a pujcit lyze az na miste v pujcovne
Jako hec byste mohli vyzkouset i Sierra Nevadu ve Spanelsku . kdy se s ledovce da sjet za hodinku na plaz .ale to je spise o kvetnove lyzovacce dopoledne a odpoledne plaz u more
Anežka Hodinová - Spurná napsal(a):Lahůdka pak je Saas Fee a Davos, ale to už je úplně jiná cenová relace.
Věc názoru. Cenově srovnatelné s lepšími alpskými středisky, Saas Fee možná i levnější, ale zrovna Saas Fee není úplně značka ideál zejména pokud jde o infrastrukturu. Navíc Saas Fee je cesta na celý den (tím se i prodražuje), to už Davos je výrazně příznivější z hlediska vzdálenosti a možnosti balíčků skipas+ubytování.
Kurz franku není to nejdůležitější. Nejhorší cenová situace ve Švýcarsku byla, když se skokem zvedl na 26 Kč, to se fakt nedalo. Jenže od té doby ostatní Alpy dost podražily jak skipasy, tak ubytování, naproti tomu Švýcarsko posledních pár let ceny drží v podstatě na stejné úrovni, možná nepatrně zdražuje, takže se ceny vyrovnaly. A navíc nabízí spoustu různých cenových úlev, protože potřebují zaplnit vylidněné svahy. Konkrétně Saas Fee letos už asi 3. rokem nabízí celosezónní skipas za nějakých 230 CHF, za to těžko kde jinde pořídíte týdenní. A apartmán na týden se dá pořídit pod 10 000 Kč, což třeba v Rakousku už je dnes pomalu utopie. Bohužel - je to dálka. Kdyby nebyla, jedeme tam letos znovu.
Smekam pred mikirem, konecne prispevek, pod ktery bych se podepsal. Za mne osobne Stubai, ale asi spis kvuli tomu, ze tam jsou kids friendly. Francie je dost daleko, tech 1200 km z prahy do grenoble v aute je masakr, vim, o cem mluvim. Jen by me mikire zajimalo, jak se z prg dostanu letecky do grenoble. Lita se tam vzdy geneva nebo lyon plus bus do grenoble.
Venoval jsem se sjezdovemu lyzovani na pomerne dost vysoke profesinalni urovni , znam se osobne s mnohymi trenery i byvalymi zavodnicemi svetoveho poharu vcetne Zahrobske tedy dneska uz Strachove , Banka znam od zaku ..byl jsem s nimi i v Turecku na zavodech v Uludagu nad Bursou ..ano Lukasi spletl jsem si ten Grenoble mas pravu Geneva , ja tam jel vzdy busem ..
Pro Anezku Tri udoli rozhodne nejsou nejlepsi lyzarsky areal na svete , ostatne ty udoli jsou ctyri .a ano maji 600 km sjezdovek , ovsem mnohe z nich jsou nezazivne modre ,navic vetsinou se tam jezdi na tyden a to stejne nejde za tyden projet
Tinges - Val D Sere je mnohem zajimavejsi i kdyz ma jen 300 km sjezdovek a i tam na vsechny sjezdovky a propojeni aby clovek nikde nejel 2x po stejnem a presne se tam vyznal je treba 10 dnu .. byval jsem v Savojkach i 3 mesice nebo to stridal a Rakouskem a Italii , znam vsechny vyznamne strediska v Evrope videl jsem i v USA Vail , Aspen neznam Kandadu Whistler zajimave tereny jsou pry na Kavkaze ale jestli tam jsu porad takove lanovky jako jsem treba videl vlek v Bolivii na Chacaltaya v 535o m tak to nebude zadne poteseni ,, v CR takovy vlek byl na Lyse v Beskydech do te zatacky na velke sjezdovce to bylo na prilbu ,kdyz by se tam ta kladka vysmekla navic v tom sklonu co tam byl .. a pak jeste jezdit s tim kusem zeleza kolem pasu -)
Když už tu je tohle vlákno, tak se taky přidám. Hledám nějaké lyžování na únor nebo březen. Pokud se dívám na lyžařské zájezdy s dopravou autobusem, drtivá většina je Itálie nebo Francie ve stylu jede se celou noc, pak se jde rovnou z busu rozlámaný z cesty lyžovat a poslední den v obráceném sledu. Takové cesty už jsem dříve absolvoval a už asi nechci nikdy více. Alternativou je tedy zajistit si cestu sám. Co jsem se tak díval kombinace booking, airbnb atd.. plus samostatný skipass vychází téměř vždy o dost dráž, než když se vezme balíček od cestovky, kde je ubytko a skipass v ceně.
Nastává tedy problém, jak se do středisek co nejlépe dostat po vlastní ose (auto nemám). Nabízí se možnost letět do Bergama a pak nějakými místními spoji dál. Nejbližší slušný středisko je asi Foppolo, nicméně tam je problém že turnusy od cestovek jsou od neděle do pátku, kdy neděle je jako na potvoru jediný den, kdy tam busy z Bergama nejezdí, navíc časy příletů z Prahy jsou taky nic moc.
Ví někdo nějakém jiném středisku dobře dostupném z Bergama ideálně do 2 hodin a dobrým spojením? Počítám s tím, že půjčení lyží na místě nejlépe vyjde asi levněji než je tam tahat s Ryanairem.
Dále jsem také našel možnost jet vlakem, kde do některých částí Rakouska se dá dostat za 500 Kč one way, ale čas jízdy je 7+ hodin, navíc zrovna pro Rakousko moc nabídek kde je v ceně skipass není.
Dále mě napadla Gruzie, letenky z Wroclavi nebo Vídně jsou za relativně slušnou ceny, skipass v Gudauri je také za krásnou cenu. S ubytováním přímo v Gudauri už je to horší, ale to bych asi pořešil bydlením v Kazbegi, kde je to za pár korun a těch 30 km nahoru do Gudauri bych to dojížděl. Nicméně to předpokládá půjčení auta, na rentalcars i cars4rent.ge mi ceny připadají dost přestřelené. Nevíte o nějakém levnějším řešení? Maršrutkou by to asi bylo dost komplikované, hlavně tedy vzhledem k příletům do Kutaisi převážně v noci.
Z Bergama se dá dojet ski busem (z letiště), příp. pohodlně vlakem (z města) do Val di Sole, tj. Marilleva-Folgarida-Madonna di Campiglio (vlakem až k dolní stanici lanovky Marilleva 900), a dál Pejo a Paso Tonale. Taky jsem na to kdysi koukal jako na dobrou variantu, ten ski bus ale jezdíval tuším jen v sobotu, což v té době z ČR do Bergama v sobotu nelétalo, ale teď to tam lítá snad denně, tak si myslím, že by se to mohlo dát v pohodě realizovat.
Anebo ještě je varianta z Bergama to vzít vlakem na druhou stranou okolo jezera Como do Aprica, nebo kousek dál do Tirana, odkud je přípoj Bernina expresem do Sv. Mořice. Moc pěkná projížďka, doporučuji.
Otázka je, jestli se to přes Bergamo vyplatí. Po finanční stránce těžko - nemohl bych cestovat s vlastními lyžemi (Ryanair chce 45 € za jeden let - to už vyjde levnější půjčit si je na místě), navíc by jen těžko stačil malý příručák + další náklady na dopravu z Bergama. A po časové stránce tedy taky nevím nevím. Než se dostanu na letiště, než doletím, než se vykodrcám z Bergama do hor, to už jsem skoro na Brenneru autem :D
Mě ještě napadla Jasná v Nízkých Tatrách. V mnoha ohledech srovnatelná s areály v Rakousku, tedy i cenově. Ale areál je celkem dobře dostupný veřejnou dopravou a v případě ubytování okolo Liptovského Mikuláše se dá i hodně ušetřit na jídle a ubytování.
Díky za reakce.
@mirjur
Na tu Marillevu jsem už taky koukal, ale tam asi jezdí nějaký soukromý vlakový dopravce, Trenitalia tuhle stanici ani nezná. Dle foto tam jezdí takové električky typu toho co jezdí ve Vysokých Tatrách. Aprica vypadá dobře dostupná, vlakem cca 2,5 hodiny a pak nahoru busem, co se zdá, že jezdí celkem často. Svatý Mořic a obecně asi celé Švýcarsko je mimo mé finanční možnosti, ale díky za tip.
@Kryštof
Jasně, že finančně i časově to bude na hraně, ale jak jsem psal, auto nemám a letadlem do Bergama a pak po zemi mi to stále přijde lepší, než 10+ hodin busem z Prahy přes noc, kde se nevyspím a pak bych šel hned unavený lyžovat. Jde mi hlavně o to, tam dorazit k večeru v pohodě se vyspat a lyžovat další den. To bohužel zájezdy téměř nemají.
@SDAN
Díky, ale v Jasné a na Štrbském plese už jsem byl několikrát, letos bych chtěl po dlouhé době opět do Alp nebo třeba ten Kavkaz.https://www.valdisole.net/en/Rea...-by-Train/
Je zde zmíněna konečná stanice Mezzana, což je prakticky totéž jako Marilleva 900. Podle mapy jsou to 2 zastávky kousek vedle sebe.
mirjur napsal(a):Teď na to koukám a vidím, že ten vlak začíná v Trentu do kterého se dá dostat přímým flixbusem z Prahy přes den za 680 Kč one way. To by šlo, hlavně bych nemusel nikam jet přes noc.https://www.valdisole.net/en/Rea...-by-Train/
Je zde zmíněna konečná stanice Mezzana, což je prakticky totéž jako Marilleva 900. Podle mapy jsou to 2 zastávky kousek vedle sebe.
Samozrejme Chopok je mozny , stejne jako treba Vratna . nebo dalsi lyzarske strediska na Slovensku , jen si nejsem jisty., zda i po 20-30 letech nezustala stejna filozofie : Nepremavame , silny vietor fuka ....a borovicka kolovala kolem dokola a mirny vanek pohupoval korunami stromu a samozrejme stroje na upravu trati jsou asi o tridu nize nez v Alpskych strediscich a v neposledni rade je treba zohlednit fronty a cekani u vleku ci lanovek
Val di Sole .Marilleva a podobne , jsou takova obycejna lyzarska strediska , kde ceske cestovky poradaji zajezdy , protoze ty ceny tam jsou o tridu nize a samozrejme o tridu nize jsou tereny
Kdyz uz ale uvazujes nad Gruzii a podobne tedy nad leteckou dopravou tak co treba to Turecko , nebo takova neobvykla lyzovacka Kypr.. Uludag nad Bursou je z hlediska snehu bez rizika v tom unoru ci breznu tam muze byt klidne i 2 m snehu zatimco Istanbulu bude +13 Kypr je sice s hodne velkym rizikem ale snih tam byt muze ., v unoru , ale ted me jeste napada co Bulharsko ..let do Sofie a stredisko nad Sofii ., nebo Rumunsko a a Pojana Brasov . tam se da teba jet luzkovym vlakem . nebo Julslke Alpy , Maribor . Polsko . Zakopane , Kasprovy vierch , ale to jsou jen takove myslenky , v prve rade bych se dival na stavy snehu a pak neco vybiral
Já bych to Val di Sole zas tak nezatracoval, je to tak rozsáhlý areál (když vezmu v úvahu všechna jeho střediska), že se tam, když pominu závodníky, může po libosti vyřádit každý... Nevýhoda teda je, že vzhledem k cenám je tam dost plno, zejména v týdnech free ski apod., to je pravda.
mirjur ano chapu to , ja jsem se ale pohyboval v zavodnim sjezdovem lyzovani a pozdeji jsem v cestovnim ruchu zacal jezdit s lidma do spickovych lyzarskych stredisek a tem Hinterstoderum ,. a podobnym , kde jezdily houfne cestovky kvuli cene jsem se vyhybal Marilleva i Sole do teto kategorie patri taky , ale uznavam ze pro rodinnou lyzovacku to spatne neni
Já bych pro partu mladých lidí doporučil Livigno, do 21.12. je tam při ubytování ve vybraných hotelech a apartmánech free skipass. Sněhu tam letos zatím napadl dostatek, tak s tím by neměl být problém. Navíc se jedná o bezcelní zónu mezi Itálií a Švýcarskem, takže i ceny alkoholu jsou výborné. Vzhledem k bezcelní zóně se tam dají nakoupit dárky na Vánoce (parfémy, hadry, atd.) za příznivější ceny.
CH DZ není potřebná vůbec a tunel není nutný, pokud se to vezme přes Berninu, rozdíl je tuším 80 km.
Za mě doporučuji Serfaus-Fiss-Ladis, velké upravované středisko, skoro žádný lidi (na konci ledna) a spousta sjezdovek, lanovek atd. Ubytování třeba v Kaunertalu (15 km), kde je i ledovec. Jediná nevýhoda je, že v té oblastí bývají laviny, takže minulý rok jsme tam neplánovaně byli o dvě noci déle :)
Zdravím, jak už tu zaznělo těch možností je fakt spousta. TAky se přikláním k tomu jet spíše mimo Vánoce kvůli cenám a přeplněnosti sjezdovek. Jestliže chcete něco kvalitního a zároveň cenově přijatelnýho, hledal bych v Itálii, tam jsou fajn sněhový podmínky, kvalitní zázemí, obvykle slunečno a na rozdíl od Rakouska a Francie super ceny. Některý střediska jsou skoro cenově srovnatelný s českýma pokud využijete různé výhody. Našel jsem docela fajn článek https://www.etravel.cz/novinky/d...ena-v-zime kde je psáno o jednotlivých alpských střediscích, jaké mají výhody, jestli jsou levné a tak, tak to by vám mohlo pomoct.
Ne, Bernina Pass je otevřen celoročně. Protahují ho, někdy jsou okolo silnice 5-metrové zdi sněhu.