Čína - víza
pepak9 napsal(a):Ahoj všem,
mám dotaz k mé plánované cestě přes Čínu a rád bych se zeptal na vaše zkušenosti. Jedná se o itinerář viz obrázek.
Celkový tranzitní čas v Číně při každé cestě nepřekračuje 24 hodin , takže doufám, že budu moci využít bezvízového tranzitu (TWOV) . Co mě ale trápí, jsou tyto otázky:
Má někdo zkušenost, zda jsou zavazadla při tranzitu přes Čínu (v mém případě Xi'an a Šanghaj) automaticky odbavena až do cílové destinace , nebo si je musím během tranzitu vyzvednout a znovu odbavit?
Pokud bych musel zavazadla znovu odbavit, je nutné opustit tranzitní prostor? Jak je to v takovém případě s povolením k opuštění tranzitní zóny – stačí krátkodobé povolení na místě, nebo je potřeba vízum G?
Nevadí, že mám při tranzitu přes Čínu dva přestupy (Xi'an a Šanghaj)? Neměl bych kvůli tomu problém se splněním podmínek pro bezvízový tranzit?
Zkoušel jsem kontaktovat leteckou společnost, čínské velvyslanectví i ambasádu, ale všichni mě odkazují jeden na druhého a konkrétní odpověď jsem zatím nedostal.
Budu vděčný za jakoukoli radu nebo zkušenost, obzvlášť pokud jste tranzit přes Xi'an a Šanghaj již řešili.
Díky moc!
1. Ano, pokud není někde uvedeno jinak
2. Logicky ano, o povolení opuštění se žádá na místě.
3. Oficiálně nevadí, subject to check-in agents' understanding of written text.
Uplynul víc jak měsíc, má někdo nějaké ověřené informace jak to ve skutečnosti funguje?
nucene premisteny brumak napsal(a):[citace="RonaX"]
The National Immigration Administration (NIA) of China has announced a major expansion and optimization of its visa-free transit policy, effective December 17, 2024. Under the upgraded policy, eligible foreign travelers transiting through China can now stay for up to 240 hours (10 days), a significant extension from the previous 72-hour and 144-hour visa-free transit policy. In addition, 21 new ports have been added, increasing the total number of visa-free entry/exit points to 60 across 24 provinces.
Mě tam zaujalo tohle:
Notably, under this policy, visa-free travelers can cross provincial boundaries within the 24 eligible regions, offering greater flexibility for regional travel.
(samozřejmě záleží, co za materiál bude na check-inu, někteří, slabší duchem, si to vykládají jako "co není v timaticu polopaticky rozepsáno, to je zakázáno")
...a vzhledem k tomu, že timatic říká toto:
" TWOV (Transit Without Visa):
Nationals of Czechia with a confirmed onward ticket to a third country within 240 hours, starting from 00:01 on the following day. They must enter at one of the following entry points:
Anhui Province - Hefei Airport (HFE), Huangshan Airport (TXN);
Beijing - Beijing Airport (PEK), Daxing Airport (PKX);
Chongqing Province - Chongqing Airport (CKG);
Fujian Province - Fuzhou Airport (FOC), Quanzhou Airport (JJN), Xiamen Airport (XMN), Xiamen Port, Wuyishan Airport (WUS);
Guangdong Province - Guangzhou Airport (CAN), Jieyang Airport (SWA), Nansha Port, Shekou Port, Shenzhen Airport (SZX);
Guangxi Province - Beihai Airport (BHY), Beihai Port, Guilin Airport (KWL), Nanning Airport (NNG);
Guizhou Province - Guiyang Airport (KWE);
Hainan Province - Haikou Airport (HAK), Sanya Airport (SYX);
Hebei Province - Qinhuangdao Port, Shijiazhuang Airport (SJW);
Heilongjiang Province - Harbin Airport (HRB);
Henan Province - Zhengzhou Airport (CGO);
Hubei Province - Wuhan Airport (WUH);
Hunan Province - Changsha Airport (CSX), Zhangjiajie Airport (DYG);
Jiangsu Province - Lianyungang Port, Nanjing Airport (NKG), Wuxi Airport (WUX), Yangzhou Airport (YTY);
Jiangxi Province - Nanchang Airport (KHN);
Liaoning Province - Dalian Airport (DLC), Dalian Port, Shenyang Airport (SHE);
Shandong Province - Jinan Airport (TNA), Qingdao Airport (TAO), Qingdao Port, Weihai Airport (WEH), Yantai Airport (YNT);
Shanghai - Shanghai Hongqiao Airport (SHA), Shanghai Pudong Airport (PVG), Shanghai Port;
Shaanxi Province - Xi'an Airport (XIY);
Shanxi Province - Taiyuan Airport (TYN);
Sichuan Province - Chengdu Shuangliu Airport (CTU), Chengdu Tianfu Airport (TFU);
Tianjin - Tianjin Airport (TSN), Tianjin Port;
Yunnan Province - Kunming Airport (KMG), Lijiang Airport (LJG), Mohan Railway Port;
Zhejiang Province - Hangzhou Airport (HGH), Ningbo Airport (NGB), Wenzhou Airport (WNZ), Wenzhou Port, Yiwu Airport (YIW), Zhoushan Port.
They must have a confirmed onward ticket to a third country. They can make cross-province and cross-city visits in the above areas."
....úplně vidím, jak někteří stále vyžadují odlet ze stejného letiště, jako za 144h varianty. Odlet z jiný provincie je potom úplně šedá zóna. "Subject to logical thinking of check-in agents".
Aneb:
"I was denied boarding at the airport (London) with Air China flight due to scheduled stops in two Chinese city’s on way to Sydney. Landing in Shanghai at 6:45am 30th Dec, domestic flight to Beijing and final departure from Beijing to Sydney at 1:20am on the 31st Dec."
A jsou tam i takovýhle perličky:
"If you plan to stay in mainland China for less than 24 hours, it is not possible to do it without a visa. However, if you can allow to stay at least for a minute longer than 24 hours, in that case you can rely on a 240 hour visa free transit and no visa is needed."
(z oficiální stránky medvídka Pů)
vlastně by se to mělo jmenovat "25-240h TWOV"
[/citace]