Jiné číslo pasu na letence a na vízech - Austrálie
Ahoj,
nemáte někdo zkušenost s provázaností čísla pasu na letence a víz na vstup do Austrálie ?
V pondělí letíme do Austrálie, a teď jsem odcheckoval letenky (Emirates). Bohužel přestup je v Dubaji, a číslo pasu který mi končí za necelé dva měsíce mi to nevzalo. Musel jsem zadat číslo druhého pasu, který platný je ještě dalších 9 let. Dočetl jsem se, že jiné číslo pasu na letence nevadí, resp. důležitá je jeho platnost dle požadavků té dané země, což je při přestupu v Dubaji u nich min. 3 měsíce ještě platnost.
Jenže víza do Austrálie mám vystavené na ten starý pas. A nevím tak, zda nebude problém po příletu do Austrálie předložit starý pas na imigrační kontrole, přesto že jsem letěl na jiné číslo nového pasu. Setkal se s tím někdy někdo ?
Na webu imigračního do Austrálie sice detaily jdou změnit, ale proces jde ke schválení a bojím se, že to prostě do pondělí neschválí/nedořeší a bude pak po příletu problém.Podle meho by problem byt nemel kdyz jsou oba pasy platne v dobe vstupu do Australie , na letence by cislo pasu nemelo hrat roli .jak pises a vizum do Australie mas v pase ktery plati .. ale treba nekdo poradi lepe . ja tuto zkusenost mam s davne doby , kdy jsem mel 10 lete vizum do USA a mel jsem pak dva pasy , protoze na tom , kde jsem mel USA vizum mi skoncila platnost .ale dnes mohou byt jine predpisy a pokud budou puntickari ,tak v dobe vstypu zrejme v tom starem pase nesplnis podminku platnosti , na druhou stranu mas sebou pas .ktery to splnuje , ovem v nem neni vizum ...normalni clovek by to ale uznal. prudic bude delat problem
Na jaké číslo pásu jste letěl je asi jedno, ale co minimální platnost pasu v okamžiku vstupu/odletu do Austrálie? Proč jste si vůbec nechal vystavit vízum do víceméně propadlého pasu?
Informace o platnosti pasu v době vstupu se v několika zdrojích na netu liší. Na webu imigračního píšou, že musí být pas platný min 6 měsíců po podání žádosti o víza a platný v době jeho pobytu. Já mám víza prodlužované z původních loňských, kdy jsem tam byl také. A tam je uveden právě starý pas, který v jejich podmínkách by platný být nejspíš měl, protože jsem dostal Grant Letter i na tuto dobu pobytu - tak předpokládám platnost i nyní. Zkazil mi to až ten přestup v Dubaji, kde i na transfer vyžaduje letenka pas platný min 3 měsíce, což mám ten nový.
Jde mi primárně o to, zda je jedno, jestli mám jiné číslo pasu na letence, a pak předložím na imigračním jiný pas k vízům. Aby se mě celník nezačal ptát proč mu dávám jiný pas než na který jsem letěl - nevím co oni tam vše vidí a kontrolují za údaje.A nemas pak obavy , ze te uz v Dubaji nepusti na odlet do Australie , kdyz nemas v pase na ktery letis vizum do Australie ? S toho bych mel mozna vetsi obavy ,nez pak s problemu v Australii
Tohle problém nebude, na imigračním v Austrálii jim bude jedno na jaké číslo pasu jste letěl a pro vstup do Austrálie žádná prodloužená doba pasu po pobytu není nutná.
Spíš by mohl být problém v místě odletu nebo přestupu, kde můžou kontrolovat ETA do Austrálie dle pasu. Ale pokud letíte v pondělí, beztak už s tím asi mnoho neuděláte.
Tak jsem poslal žádost na imigrační o přidání nového čísla pasu, jejich VEVO kontrolní systém to začal ukazovat s novým číslem validní, takže předpokládám že jsou k novému pasu už víza přiřazena také. Tak snad to bude v pohodě a doletím na nový pas až tam :-)
Nenapadlo mě, že budou v Dubaji kontrolovat i na transferu bez opuštění letiště víza na další let, to bych čekal už na začátku celé trasy když už.
Jen abych to dokončil, kdyby někdo řešil něco podobného, tak přidání nového pasu k vízum prošlo, a do Austrálie jsme doletěli v klidu bez nejmenšího problému :-)