Práce v USA?
Dobrý den,
před nějakým časem jsem zde psal dotaz o cestě do USA. Přemýšlel jsem o tom všem, jsem mladý a rád bych si zdokonalil třeba i jazyk. Sice anglicky mi nedělá problém domluvit se, ale přeci jen, je vždy co zdokonalovat a při pobytu v dané zemi je to nejlepší.
Zjišťoval jsem si nějaké informace, že bych do USA A vyrazil třeba na delší dobu, třeba ty 3 měsíce (i když nevím ještě, jak bych si to domluvil tady u nás v práci) a trochu více USA poznal.
Něco mám našetřené, celkem slušně, ale předpokládám, že to bude celkem nákladné a tak jsem hledal, jestli je vůbec nějaká možnost jak být v USA a třeba si tam i u toho přivydělat.
Ale zjistil jsem, že jako nestudent VŠ asi nemám skoro žádnou šanci. V rámci VŠ je možné využít work and travel, ale prý i s tímhle je dost těžké práci v USA získat, ale o něco jednodušší.
Protože nejsem student tak jsem zjistil, že asi nejvhodnější je aupair, ale to je tuším na rok.
Nemáte prosím někdo nějaké zkušenosti, jak by se dalo v USA pracovat třeba i přes léto - iděálně legálně? Pokud vím, tak nelegální práce je v usa federální zločin a hrozí pokuta x tisíc dolarů.
Zjišťoval jsem všude možné, i přes příbuzné a zjistil jsem, že vzdálený strýc byl kdysi dávno takhle v USA nějakých 5 měsíců hned po VŠ, což je ale skoro 17 let zpátky, možná o něco víc. Vyrazil na vlastní pěst, cestoval a k tomu tam i pracoval, prodával ve stánku hot dogy, ale podle všeho nebylo tolik zařizování a bylo vše jednodušší, takže se asi od té doby spousta věcí změnila.
Nevím alw jaké jsou aktuální podmínky, já jsem tohle absolvoval opakovaně v 2. polovině devadesátých let a od té doby se jistě mnohé změnilo.
Pokusím se zjistit více. Případně sem poté přidám bližší informace, aby si je mohl přečíst kdokoliv, pokud by plánoval něco podobného.
Jen dotaz. Když jste absolvoval, tak v té době nebylo nutností být studentem, mohl se tam tedy přihlásit respektive každý? Co jsem zatím nalezl, tak jednou z podmínek je věk 18-30.
Já jsem v té době student byl, dokonce jsem s touto agenturou poté pár let externě spolupracoval, ale jak to bylo s požadavkem student/nestudent si už opravdu nepamatuji. Limit max. 30 let věku byl i tehdy.
Po finanční stránce to bylo víceméně tak, že výdělek pokryl drobné náklady během pobytu a nějaké kratší cestování po skončení úvazku. Na druhou stranu pokud jsi nedělal v kuchyni, ale s dětmi byla to spíš zábava a skvělá jazyková průprava. Tehdy nebyl ani work&travel, byly naopak turistické víza, možnost pracovat v Evropě jen načerno, takže ve srovnání s dnešními možnostmi diametrálně odlišná situace.
Mrkni se na YT na KamFit - nedavno mel docela dobry video kde popisoval jak to chodi (2019) dokonce vcetne prace nacerno :) - docela zajimavy postrehy.. ;)
Jinak prace v USA neni az tak nedostupna - muj kamarad loni (bez zeleny karty a jakyhokoliv viza krome ESTA) aplikoval na job offering v Philly a vybrali ho a zaridili mu vsechny papiry a uz tam skoro rok bydli (ale planuje se vratit :D) - myslim ze prace v USA neni az tak nedstupna jako to byvalo par dekad dozadu - a vsechno legalne..
kickass1 napsal(a):Mrkni se na YT na KamFit - nedavno mel docela dobry video kde popisoval jak to chodi (2019) dokonce vcetne prace nacerno :) - docela zajimavy postrehy..
Já jsem na toho pozéra z posilovny vydržel koukat jen dvě minuty, kdy mele úplné nesmysly o J-1 vízu.
Jinak natočit video, kde si honím triko jak jsem vymr*al se systémem země, kde jsem hostem je opravdu veskrze čecháčkovské.
Sice souhlasim tentokrat s Petrem 76 , ze delat dneska nacerno v USA je blbost . ovsem nemyslim si ,ze se neco treba na Floride , v tomto ohledu za 17 let zmenilo , navic tim ze se tam novi lide nehrnou, tak jak na stavbach tak v uklidovych firmach porad lidi chybet budou
Je ovsem otazka jestli makat v USA s rizikem za polovicni mzdu ( misto 20 dolaru na hodinu dostavat 10 ) nebo legalne v Evrope za 10-15 euro na hodinu
A neni prece nic sloziteho , jet napred na mesic na brigadu do nejake anglicky mluvici zeme , tady v Evrope pracovat legalne a pak si koupit levnou letenku do USA a byt tam treba 2 mesice