Vizum z Egypta pri ceste do Izraele.
Dobrý den,
dočetla jsem se, že při cestě do Izraele mohou dělat problémy pokud má člověk víza z arabských zemi. Nejvíce jsem četla o iranu či omanu a okolo. Nikde jsem však nenašla zkušenosti s vizem z Egypta. Máte někdo zkušenost? Děkuji.
No problémy... Je to dost obecný pojem, "problémy" můžou izraelci dělat naprosto komukoliv, ale obvykle se projevují jen více či méně detailním výslechem na hranicích. Myslím, že s vízem z Egypta žádné "velké problémy" dělat nebudou, maximálně se budou vyptávat na detaily ohledně pobytu.
Presne tak ako píše Kryštof. Osobná skúsenosť, navštívil som Izrael a v pase som mal víza a pečiatku z pobytu v Egypte. Na pasovej kontrole sa Vás spýtaju iba základné veci ako čo ste robili v Egypte, či máte nejakých známych a kedy ste sa tam boli a načo. Pri prílete sa nás ešte pýtali že čo budeme robiť a ako dlho sa zdržíme inak nič, pohoda.
Měl jsem v pase Egypt, Omán, SAE, Jordánsko, Turecko, Malajsii a Indonésii a nebyl žádný problém, jen otázky a na Izrael průměrná bezpečnostní kontrola.
Na pasovou kontrolu po příletu na TLV budu asi dlouho vzpomínat. Zábavnější rozhovor jsem nezažil 😁 (bez ironie). Při odletu z KBP 0, slovy nic. Při odletu z TLV měli pár divných dotazů, razítko z Malajsie je nezaujalo, ale kamarádku kvůli razítku z Maroka zdrželi kontrolou příručního zavazadla. Čekal jsem to teda horší, ale zase je pravda, že jsem tam nebyl sám, což asi taky dost pomůže.
Já měl 2x egypt a 1x tunisko a Ejlat vstupní pohovor - 20 vteřin, zpět v TLV - důkladná prohlídka. Nejdřív vtipnej pokec s fakt sexy dvacítkou asi 5 minut, ale asi jsem tak vtipnej nebyl a poslala mě do vedlejší místnosti, kde mi trochu prohrabali batoh. Další dvě dost pěkný dvacítky se mi povrtaly v zapocených ponožkách, ale za dalších 5 minut bylo hotovo :)
V Izraeli je paradoxně důkladnější kontrola na odletu. Výjimkou je přílet s El Al, kde je kontrola už na letišti. Pasovka je pro Evropany v 99% formalita na 20 vteřin. Přikládám to tomu, že spíš než o samotný vstup a pobyt jde o letadlo, aby jim ho někdo nesundal.