Coronavirus - zachovajte paniku
Leoš Literák napsal(a):Psalo se o 10% vážných případů.
Aktualne z otevrenych pripadu je to 9%..
https://www.worldometers.info/coronavirus/
Jeden ze zajimavych ukazatelu je pocet nakazenych na 1m obyvatel - doporucuju se podivat dolu na jednotlive zeme - v Italii je aktualne asi 5x vice nakazene populace nez bylo do konce kulminace v Cine.. ?
Statni zdravotní ustav
http://www.szu.cz/tema/prevence/...2019-covid
Ve zkratce: 80% lehký průběh včetně zápalu plic, 14 závažný a 6 kriticky
Me by zajimalo kolik lidi si to privezlo s ciziny a proste zustali doma s tou lehci formou (bud jim nebylo tak zle aby vyhledali lekare a nebo proste nechteli byt stigmatizovani okolim).. Myslim, ze tech lehkych prubehu bude vyrazne vic (muj subjektivni nazor)..
EDIT. Viz treba v tom clanku na Taiwanu psali, ze bylo cca 130 lidi, kteri vyhledali lekare se symptomy COVID predtim, nez ten virus dokazali identifikovat a pri naslednem pretestovani se u jednoho cloveka opravdu potvrdil vyskyt..
Nakažených je mnohem víc, než jsou zjištěné případy - někdo má bezsymptomatický průběh, někdo to přechodil jako lehkou virozu, není dostatek testů, mnoho lidí se hlavně zpočátku posílalo domů bez otestování, pokud nebyli ve vážným stavu. Tak je to i jinde, nejsou testy (teď jsem četl třeba zprávy z USA), takže se testují jen ty zjevné případy, zbytek se neřeší a posílají se neotestovaní domů do karantény.
kickass1 napsal(a):
Me by zajimalo kolik lidi si to privezlo s ciziny a proste zustali doma s tou lehci formou (bud jim nebylo tak zle aby vyhledali lekare a nebo proste nechteli byt stigmatizovani okolim).. Myslim, ze tech lehkych prubehu bude vyrazne vic (muj subjektivni nazor)..
EDIT. Viz treba v tom clanku na Taiwanu psali, ze bylo cca 130 lidi, kteri vyhledali lekare se symptomy COVID predtim, nez ten virus dokazali identifikovat a pri naslednem pretestovani se u jednoho cloveka opravdu potvrdil vyskyt..
Bezesporu jich víc bude, ale moje spekulace je že nijak dramaticky. Vycházím z doby léčení nemoci 3-6 tydnu (mimochodem další rozdíl oproti chripce), to už musí mít dotyčný dost tuhý kořínek,aby si nezasel k lekari.
Čistě teoretická otázka na zdejší guru - rebook letenky je z hlediska pojištění storna nová rezervace nebo stále stejná?
Rebooking je stejná letenka. Pokud je to o pojistenj storna.
Největší problém je přesně tahle neinformovanost. Nejdřív se všichni honí za senzací a pak, když je průser, jsou lidi proti výstrahám imunní. Stát mimo jiné sám o sobě taky neumí pořádně informovat...
Co mě zajímá, je chování Snart Wings. Chápu ekonomické zájmy, ale z ničeho nic stopnout lety a nechat lidi v zahraničí bez možnosti návratu? Nehledě na to, že nic nebrání tomu vymáhat kompenzace, ale s nimi to bude na dlouho.
A jak by sis představoval, že by stát měl informovat, než že to nonstop běží na zpravodajských kanálech a ve všech médiích, po každým jednání dělají tiskovku a informace postupně upřesňují? Je to mimořádná situace, která se mění každým okamžikem a vše se musí řešit za pochodu. Jo, ten slovenský pitomec neumí mluvit a pomalu mu není rozumět, ale ministr zdravotnictví s náměstkem Prymlou (což je opravdu odborník) to komunikují dobře a navíc se každý den ty informace zpřesňují (a to opravdu nejsem vůbec fanoušek AB). Je to situace, která tady v minulosti nebyla, tak je snad pochopitelný, že není hned všechno perfektní a úplně jasné.
eremi napsal(a):Nakažených je mnohem víc, než jsou zjištěné případy - někdo má bezsymptomatický průběh, někdo to přechodil jako lehkou virozu, není dostatek testů, mnoho lidí se hlavně zpočátku posílalo domů bez otestování, pokud nebyli ve vážným stavu. Tak je to i jinde, nejsou testy (teď jsem četl třeba zprávy z USA), takže se testují jen ty zjevné případy, zbytek se neřeší a posílají se neotestovaní domů do karantény.
souhlas.
Spousta lidí, i dle procentuelního rozložení závažnosti průběhu nemoci, o nemoci neví (nemá symptomy), nebo nemoc tuší (bolest kloubů, hlavy, kašel), nicméně tlumí medikamenty a na karantenu kašle, případně další skupina karantenu dodrží.
Spousta lidí totiž "nemůže" vypadnout z pracovního procesu. Jakkoliv to zní šíleně, spousta lidí žije z měsíce na měsíc a pokud by měli jít na 14 dní do kranteny, či snad 3-5 týdnů marodit, je to pro ně nepředstavitelné. Další věc je strach o práci, stigmatizace. Známý dělá v servisu zahradní techniky, je tam 8 lidí a říkal, že pokud jeden z nich bude muset jít do karanteny, automaticky pošlou do karanteny i jeho kolegy, tedy zavřou firmu. A to třeba nyní, kdy před jarem mají práce na 100% je "problém", neboť mají žně s prodejem a servisama.
-takže paraleny jedou ve velkém, bo spousta lidí prostě uvažuje stylem, že jsou do 45 let, tedy i když to chytí, tak to přežijou a doufají, že oni budou ti, kteří to holt na své staré rodiče nerozšíří.
Jasně, zní to šíleně, ale tohle je druhá část reality, kterou bohužel jakoby nikdo nechce brát vážně.
eremi napsal(a):
A jak by sis představoval, že by stát měl informovat, než že to nonstop běží na zpravodajských kanálech a ve všech médiích, po každým jednání dělají tiskovku a informace postupně upřesňují? Je to mimořádná situace, která se mění každým okamžikem a vše se musí řešit za pochodu. Jo, ten slovenský pitomec neumí mluvit a pomalu mu není rozumět, ale ministr zdravotnictví s náměstkem Prymlou (což je opravdu odborník) to komunikují dobře a navíc se každý den ty informace zpřesňují (a to opravdu nejsem vůbec fanoušek AB). Je to situace, která tady v minulosti nebyla, tak je snad pochopitelný, že není hned všechno perfektní a úplně jasné.
Prymla funguje fajn, klobouk dolů. Ale je fakt, že občas ta informovanost zaskřípe. třeba weby ministertsev občas nemají úplně shodný názor, nebo informace. Každopádně media informují opravdu průběžně a dostatečně obsáhle, tedy průměrně soudný člověk má dost zdrojů, aby informace měl, respektive aby je porovnal a vypadla mu ta správná verze.
Nejsem fanoušek současné vlády a už vůbec ne AB, ale holt je tato situace premiéra a chyby se dějí. A myslím, že i přes chyby se naše vládá snaží dost. Cest je víc, ať už čínský model, švícarský model, každý má své plusy, ale i minusy.Bohužel mi stále nikdo z vlády nepředložil čísla pro srovnání chřipky a koronaviru. Čím se mám tedy řídit, když odborníci taky neví? Teď zavíráme hranice, kdyby přišla ebola, tak se budeme střílet? Nerozumím tomu a jsem zmaten tím, jak málo informací je mi jako občanovi podáváno.
David Eiselt napsal(a):Rebooking je stejná letenka. Pokud je to o pojistenj storna.
Největší problém je přesně tahle neinformovanost. Nejdřív se všichni honí za senzací a pak, když je průser, jsou lidi proti výstrahám imunní. Stát mimo jiné sám o sobě taky neumí pořádně informovat...
Co mě zajímá, je chování Snart Wings. Chápu ekonomické zájmy, ale z ničeho nic stopnout lety a nechat lidi v zahraničí bez možnosti návratu? Nehledě na to, že nic nebrání tomu vymáhat kompenzace, ale s nimi to bude na dlouho.
S druhým odstavcem s tebou nemohu souhlasit. První závěry studii epidemie z Číny byly cca v půli února do té doby žádné relevantní info nebylo, vlády mohli vydávat pouze obecne doporučení a klidnit situaci.Komerční média si samozřejmě vařila a dále vaří svoji polívčičku, nicméně dnes již důvěryhodné info lze bez problémů najít. V Itálii situaci ze začátku těžce podcenili následky jsou dnes katastrofální, proto nechápu tvůj článek vedle, v době psaní textu bylo již naprosto jasné o jaký průser jde.
Daniel Reichel: Myslím, že teď opravdu není prioritou dělat školení pro veřejnost o rozdílech mezi chřipkou a koronavirem, na to bude dost času až se situace uklidní, teď je třeba informovat o důležitých věcech a co nejstručněji, aby to pochopili úplně všichni.
Daniel Reichel napsal(a):Bohužel mi stále nikdo z vlády nepředložil čísla pro srovnání chřipky a koronaviru. Čím se mám tedy řídit, když odborníci taky neví? Teď zavíráme hranice, kdyby přišla ebola, tak se budeme střílet? Nerozumím tomu a jsem zmaten tím, jak málo informací je mi jako občanovi podáváno.
Řiďte se selským rozumem.
Sice je plno nakažených, o kterých se neví (a dle průběhu z Číny je, když to nyní roste, už ve skutečnosti 27x více nakažených, než aktuálně známých), ale zase v průměru se umírá po 17 dnech. Takže dokud nerostou uzdravení, ta smrtnost se nedá odhadnout.
Daniel Reichel napsal(a):Bohužel mi stále nikdo z vlády nepředložil čísla pro srovnání chřipky a koronaviru. Čím se mám tedy řídit, když odborníci taky neví?
A k čemu by ti byla? Na co jako laik potřebuješ srovnání zrovna s chřipkou... proč ne třeba se SARS nebo MERS? Potřebuješ čísla pro oba známé kmeny COVID-19 nebo ti stačí jeden z nich? A který?
Daniel Reichel napsal(a): jsem zmaten tím, jak málo informací je mi jako občanovi podáváno
Před třemi týdny jste se tu předháněli, kdo hlasitěji vykřikne jaká že to je mediální hysterie a zbytečná panika .
Když sledují ČT24 tak si připadám spíš jako při mistrovství ve forbale, kdy třetí týden Míra Bosák taky už neví co vykládat, protože už vše známé řečeno bylo a tak tam z nouze do studia zvou exoty jako ruského kolaboranta Klause a zpovykaného odboráře Engela.
Daniel Reichel napsal(a):Bohužel mi stále nikdo z vlády nepředložil čísla pro srovnání chřipky a koronaviru. Čím se mám tedy řídit, když odborníci taky neví? Teď zavíráme hranice, kdyby přišla ebola, tak se budeme střílet? Nerozumím tomu a jsem zmaten tím, jak málo informací je mi jako občanovi podáváno.
K čemu ti bude to srovnání? Míchás jablka a hrušky dohromady. Když už tak se zajímej o to kolik je v Čr plicních ventilatoru pro případ opravdové epidemie, pak to dostane správný grady a srovnání jiz nebude potřebovat ani největší ignorant.
Mám dotaz na změnu letu. Domnívám se, že mi letecká společnost nemůže bez informace a souhlasu sama změnit let o 4h.mam v takovém případě právo na zrušení letenky a full refund? Díky za názor.
Jinak pro ty, co to zajímá, doporučuji pozornosti třeba dnešní čísla v zemích, který se tváří nebo ještě velmi nedávno tvářily, že se prakticky nic neděje (z velkých Španělsko, Francie, VB, částečně Německo, z menší hlavně Švýcarsko a třeba Belgie), tam to teprve teď bude jízda. Jinak taky pro zajímavost při aktuálně skoro stejném počtu případů v Německu, Španělsku a Francii je tady markantní rozdíl v úmrtích (8 vs 122 vs 79).
https://www.ryanair.com/ie/en/us...ee-removed
Ryanair nebude do konce března uplatňovat poplatek za změnu letu, jen případný doplatek k ceně. Oproti Easyjetu ale zdá se jde jen změna data, nikoliv změna destinace.
eremi napsal(a): .... Francie .....
A to si, eremi, představ, že za tohohle stavu se má v neděli konat první kolo komunálek ve Francii - takže to možná nebude jízda, ale rovnou raketa. Hygienická opatření údajně samozřejmě budou, ale........
Zatím tam ale poplatek svítí. Tak asi třeba ještě chvíli počkat.
Jinak Francouzi a Britové jsou fakt debilové, pořádat volby a třeba v UK, kde už umírají lidi, stále nechat chodit děti do škol...
BTW ad nedostatek informací. Tohle bych čekal třeba od důchodců, že budou naříakt a frflat. Na netu je plno linků na perfektně dělané weby, kde se kupříkladu dozvíte:
celosvětově v reálném čase počet nakažených, mrtvých, vyléčených v daných zemích - fajn věc na celkový přehled
na FB skupina Covid19cz - zjistíte, že souběžně koordiovaně s vládou dělají soukromé subjekty věci, jako koordinanční callcentrum, nebo ladí, jak dokáží pomocí dat od mobilních operátorů automaticky odesílat sms z hygieny, že jste byl s nakaženou osobou a at dojdete na testy
atd.
Hezky a přehledně zpracovaný web je https://www.okoronaviru.cz/ Zde je odpověď na většinu relevantních otázek ohledně choroby.