Covid obecné téma
U delty to snížení moc významné zřejmě nebude.
Já neříkám, že to funguje na 100% a nemůžeš covid chytit. To že můžeš už je dokázáno. Já píšu o přenášení na další osoby. To prokázáno zatím 100% není.
Paja: jo jako myslíš že budeš mít asymptomaticky covid s tak nízkou infekční dávkou ze pro ostatní jsi neinfekcni? To je mozny, to nevim
Ano tak to myslím. Navíc pokud by i očkovaní nadále přenášeli covid, tak by ta aktuální situace s nakaženýma ve světě vypadala mnohem hůř.
Ale očkovaní se prakticky netestují. Takže pokud si to roznášejí mezi sebou(a očkovaných je většina), a jsou bez příznaků, nikdo to neví...
Otázka je, jestli je tato momentálně majoritní delta varianta sice nakažlivá, ale tak slabá, že má nízkou mortalitu, nebo je to opravdu zásluha očkování, že nejsou nikde (v médiích ukazovány) mrazáky v ulicích. A to je na jižní polokouli zima. Osobně to vidím na kombinaci obojího.
Tak se jeste jednou zapojim Kdyz je teda v Irsku 88 % plne ockovanych a prvni davku dostalo 92 % proc teda je za poslednich 14 dnu 450 nakazenych na 100000 ( Cesi uvadeji chybne 500 ) ale to neni podstatne , Petr 76 pise ze neockovani jsou imigranti Nevim jak je to jinde ,ale tady kde ziju jsou treba skoro vsichni Slovaci naockovani ti co sli prvni uz pomalu budou muset myslet na treti davku znam i nejake mlade co covid meli s lehkym prubehem
Kdo to tedy prenasi ? odpurci vakcin ,rousek ,testu ? Nebo snad cestovatelska vyjimka mezi Anglii a Irskem ? Nebo k te nakaze pomahaji velkou merou ockovani ? V Irsku zije zhruba 5 milionu obyvatel a s toho je asi pul milionu cizincu ,ovsem nekteri uz s dvojim obcanstvim a vsichni ockovani urcite neodmitaji
Z tech cisel je tedy naprosto jasne, ze covidem se nakazi a roznaseji ho i ockovani, ale pochopitelne takovym nazorum se v zadne zemi prostor nedava Izrael je podobny dukaz Nakonec i Australie nebo Novy Zeland kde se turiste moc nedostanou
Kuffenbach napsal(a):Ale očkovaní se prakticky netestují. Takže pokud si to roznášejí mezi sebou(a očkovaných je většina), a jsou bez příznaků, nikdo to neví...
Otázka je, jestli je tato momentálně majoritní delta varianta sice nakažlivá, ale tak slabá, že má nízkou mortalitu, nebo je to opravdu zásluha očkování, že nejsou nikde (v médiích ukazovány) mrazáky v ulicích. A to je na jižní polokouli zima. Osobně to vidím na kombinaci obojího.
Očkovaní se netestují, jo? Prosím tě a jak se testují neočkovaní? Vždyť nikde reálně testy nechtějí vidět (bavím se o ČR), fitka, bary, hospody, ubytování... já už ani nevím, kde by měl mít neočkovaný test a kde ne. Nikde nikdo po nikom nic vidět nechce.
To, že někdo chce cestovat a cestuje a je neočkovaný a tím pádem mu testování a karantény komplikují život je pouze jeho volba. Rozhodl se tak, tak ať kvůli tomu nebrečí.
Ty výše uvedené studie naznačují, že očkovaní mohou přenášet deltu víceméně stejně jako neočkovaní. Pokud tomu tak skutečně je, pak zvýhodňování očkovaných postrádá opodstatnění a je naopak rizikem.
Mxp: delta u nas dominuje celé léto a zatím je stav uspokojivý, uvidíme, co přinese podzim. Záleží z jakého uhlu pohledu to bereš, hlavním rizikem pro všechny jsou neockovani, tudíž i kdyby to zvýhodnění přimělo par set tisíc lidí se naockovat tak to vyznam mělo
@Jarda: LOL, a kdo se dle tebe testuje? V pondělí bylo mám dojem 42 000 testů + cca milion ve školách (neočkovaní).
@mxp: Akorát, že očkovaní nejsou v ČR kromě cestování v praxi zvýhodnění vůbec nijak.
@Kuffenbach: Lidi, kterým je blbě a na test je pošle praktik... který jdou na příjem do nemocnice, na zákroky... který se chystají cestovat a nemají očkovaní a dost jich jde úplně zbytečně, protože pak v dané instituci (ubytování, fitko, atd.) po nich nic nebudou chtít vidět, což byla hlavní pointa mého předchozího příspěvku.
Peetee 247 napsal(a):hlavním rizikem pro všechny jsou neockovani, tudíž i kdyby to zvýhodnění přimělo par set tisíc lidí se naockovat tak to vyznam mělo
V cem jsem jako neockovany pro ockovane riziko ?
-jako ockovany tvrdis ze jsi lepe proti covidu chraneny
-jako ockovany rikas ze pokud se nakazis mas mirnejsi prubeh
-jako ockovany udajne neni prokazano ze pri nakaze neco siris
tak v cem jsem teda pro tebe riziko ?
a ted to otocim
-jsem neockovany ale zdravy ,v pripade ze ockovany prenasi virus jako neockovany , mohu se od tebe nakazit a protoze naockovanych uz je vic tak logicky to riziko je vetsi
-jako neockovany nemam zadny dukaz ze s vakcinou budu mit lehci prubeh ,ten je spis dany imunitu meho tela ,spousta lidi nebyla ockovana a presto meli lehky prubeh nebo dokonce zadne priznaky
-pokud se necham naockovat dostavam do tela vlastne virus a telo se s nim ma naucit bojovat a vytvorit si protilatky ,jenze ta vakcina neni doposud proverena ,ale byla schvalena v nouzovem stavu a neni v zadnem pripade uplne bezpecna
Takze vetsi rizika nesu ja jako neockovany vuci sam sobe , kdezto tebe jako ockovaneho ohrozuju minimalne pokud plati to cim se vsichni obhajci ockovani ohaneji ,pokud jedna s tech tri vyse uvedenych veci neplati tak proc by jsi mel jako ockovany mit vyhody proti neockovanemu ? Naopakl jsi vetsim nebezpecim protoze uz je vas vic
ja to beriem tak, ze som ockovany a ak nahodou prenasam, je mi to uplne jedno ci ich nakazim alebo nie. neockovani maju sancu zadarmo sa chranit ockovanim. uz tu dlho trpime roznych spekulantov, odrbavacov, posratych pendlerov (ta retardovana cast, samozrejme nie vseci) co blokuju hranice ... ja a moje okolie sme si svoju obciansku a ludsku povinnost splnili, prispeli sme ku kolektivnej imunite, ktoru aj tak nedosiahneme a neockovanym z vlastnej vole z rizikovych skupin prajem vela stastia.
Ved to uz take absurdne veci som pocul, ze zaockovany kamarat s rodinou chceli navstivit babku ale akcna tetka, ktora sa o babku stara ich stopla s tym, ze nech najprv si urobia testy, lebo ani ona a ani babka nie je zaockovana a boja sa, ze by ich mohli nakazit...
Mikir: statistika. Těžší průběhy s nutností hospitalizace mají neockovani, pokud to nepojmou infekční kliniky jako na podzim/jare tak se zase budou omezovat provozy jiných oddeleni, což se může dotknout vsech. Nehledě o dalších omezenich. Az tohle nebude hrozit tak bude fuk jestli venku pobíhá s rymeckou 20 lidi nebo 100 tisíc. Btw čerstvý irský vzduch te pred těžším průběhem neochrání
Jenže toho vola žádná statistika, studie a další vědecké zdroje dat nezajímají. Důležité je, co bylo napsáno v diskuzi na novinkách a mělo 150 lajků a zapadá to do jeho rámce myšlení.
Už jsem četl. Zaujalo mě to, protože 11 se vracím z Korfu a plánoval jsem test pro neočkovanou manželku. Jak k tomu teď přistoupit? Asi nelze čekat, že na letišti na Korfu budou vědět, že soud zrušil nařízení vlády o nutnosti testu hned první den. Čím argumentovat, že testu netřeba?
Niemandos: pokud to ministerstvo nepromitne do te doby do oficiálních nařízení, které budou volne dohledatelna na netu, tak s tim pouze českým článkem na idnesu asi v Řecku pochodis docela slozite
Tak předpokládám, že je o tom musí informovat letecká společnost. Pokud by Vám odepřeli nástup do letadla, tak byste měl nárok na kompenzaci.
@Peetee 247
Člověcě, to by mě fakt nenapadlo 😃. No volně dohledatelné může být co chce, když o tom na Korfu nebudou mít ani páru, vzhledem k tomu, že to bude platit (pokud vůbec) první den. Ona to vláda ale do té doby jistě změní a vlak pojede dál.
o kompenzaci mi opravdu nejde. Já raději doletím na čas, než se někde hádat na letišti, že test není potřeba a pak tam tvrdnout další den. Byl to jen takový nadhoz do diskuze. Těch pár euro pro jistotu dám.
miromat to je sice hezke , ale dokud nekdo nezakaze leteckym, spolecnostem ze nemohou mit odlisne podminky nez ta zeme kam cestujici leti, tak to je pak pro cestujiciho vzdycky riziko ze narazi na blbce a nepusti ho do letadla a pokud soud uznava ,ze zeme ma pravo na test ,coz neni koser ,protoze ja ten test nechci a nepotrebuju ,chce ho ta zeme ,tak at mi ho zaplati ..nejake argumenty ,ze mam moznost byt ockovany at si strci nekam ,to je snad moje vec jestli se chci nebo nechci ockovat
Ale rozumim tomu ze se ceska firma brani jestli si treba koupim v CR samotest a pak si ho udelam pomoci videohovoru pod dohledem a pak mam k dispocici i certifikat tak to maji uznavat
Tonicu obcanska a lidska povinnost ? To ma nadech jako za komancu ,aspon ta obcanska a lidska povinnoist je vlasne v hodnotach a v dnesni dobe je uz svet hodne zkazeny ,chapu ze ti to je jedno,ze by jsi byl prenasecem , v prve rade ale chranis sebe a svou rodinu podle sveho presvedceni a pak vyuzivas nesmyslnych privilegii pro ockovane , muzes namitnout ,ze skoro kazdy ma moznost se nechat ockovat Pendlerum bych nenadaval .,kdyz maji vyjimku treba kamionaci co jezdi po cele Evrope tak proc by ji nemel mit pendler , myslim ,ze se k nim pristupuje diskriminacne Daleko horsi je ta banda politiku co si jezdi a litaji jak je napadne pod rouskou diplomaticke ochrany
Peetee247 o cerstvy vzduch ani tak nejde i kdyz je pravda ze v Ostrave jsem mival casto chripky a anginy ,ale v prve rade jde o virove onemocneni a je prokazano ze u more je pravdepodobnost nakazy mensi ,netvrdim ,ze se nemuzu nakazit ale tim ,ze se vyhybam co jen muzu noseni rousek podporuju prirozenou imunitu v tele ,sterilni prostredi se hodi do nemocnic a dalsich nebezpecnych prostor ,ale ne na ulici ,do obchodu ,do verejne dopravy atd,, tam se pohybuie mnoho viru ktere jsou pro telo uzitecne a posiluji prirozenou imunitui vic nez kdyz tve telo vlastne nainfikuji Te chemie je vsude ve vsem uz tolik ,ze spis clovek onemocni rakovinou nez nejakym covidem
Asi v dobe kritickeho stavu v nemocnicich bylo slozite vymyslet nejaky kompromis ,ale co dneska hrozi ? Ani tech irskych 500 nakazenych za 14 dni neni nic co by opravnovalo udrzovat pandemii a vyhlasovat stupidni restikce Copak 0,5 % je nejake katastroficke cislo ?
niemandos napsal(a):@Peetee 247
Člověcě, to by mě fakt nenapadlo 😃. No volně dohledatelné může být co chce, když o tom na Korfu nebudou mít ani páru, vzhledem k tomu, že to bude platit (pokud vůbec) první den. Ona to vláda ale do té doby jistě změní a vlak pojede dál.
o kompenzaci mi opravdu nejde. Já raději doletím na čas, než se někde hádat na letišti, že test není potřeba a pak tam tvrdnout další den. Byl to jen takový nadhoz do diskuze. Těch pár euro pro jistotu dám.
Řekl bych že to vědět budou, vzhledem k tomu že při posunech rizikových zemí (oranžová -> červená apod.) to také vědí hned od ponděli co to začíná platit